Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според авторите Уолдингер и Шулц

"Добрият живот" е плод на добрите отношения

Снимка: Издателство "Изток - Запад"

Кои са съставките на щастливия и удовлетворяващ живот? На добрия живот?
Повечето младежи веднага ще отговорят: Парите. Славата. Постиженията... Само че най-дългото изследване, провеждано някога, опровергава тези предположения.
Простият, но изненадващ отговор е: отношенията.

Книгата на Робърт Уолдингер, Марк Шулц "Добрият живот" събира безценни прозрения, направени въз основа на личните истории на стотиците участници в Харвардското изследване, чийто живот е бил проследен отблизо в продължение на 75 години. Превод на български изданието получава благодарение на Даниел Пенев.

"Това е изследване, което те започват с една група от хора, първоначално '38-ма година, с над 700 души. Само мъже - такива са били времената в Щатите, в Бостън. Като всъщност историята е, че те започват като две независими изследвания, които обаче се обединяват. Т.е. - на две групи, социални: едните са много бедни, в много тежки условия на живот, другите са студенти в Харвард. Те изследват всъщност факторите, които карат хората да се чувстват щастливи и удовлетворени от живота си. Това, което ги прави по-здрави, вместо това, което ги плъзга по опасната пътека и ги кара да се провалят. Това е една нова тенденция по онова време", разказва за изследването Даниеп Пенев и допълва, че това изследване проследява последиците от различни диети, взаимоотношения с хора, естество на работата, състояние на психическото и физическото здраве, движение и други фактори в период от 70 години в животите на едни и същи човешки индивиди.

Основният извод от това изследване е, че най-голямо значение за щастливия живот има качеството на взаимоотношенията с хората.

"Под качество на взаимоотношение те нямат пред вид брой и много приятели или много последователи в социалните мрежи, а те могат да са и много малко връзки и не непременно романтични. Тук те говорят за семейни, приятелски, групи по интереси, примерно в местния спортен клуб или пък имаш театрална трупа, приятели, които четат заедно книги... Т.е. - идеята е колкото по-качествени, ценни и ако може "очи в очи" взаимоотношения да имаш на ежедневна база, толкова по-щастлив, по-здрав и по-дълъг живот имаш." споделя още за идеята на авторите на изследването Даниел Пенев (▼).

Към днешна дата авторите са директори на това мащабно изследване. Те черпят данни и информация и от други подобни изследвания. Занимават се с психология и психотерапия, както и обучение на кадри в тези области.

TED лекцията на д-р Уолдингер „Какво прави живота хубав?“, базирана на Харвардското изследване, е гледана над 45 милиона пъти и е една от 10-те най-гледани TED лекции в историята.

Говорейки за щастие обаче авторите имат пред вид по-скоро евдемонията - термин, използван още от Древна Гърция и въведен в психологията от Карл Густав Юнг, койот означава удовлетворение и намиране на смисъл в собственото съществуване. Това е различно от мимолетното удоволствие от постигнат успех, например.

"Колкото по-добри са отношенията ни с другите, толкова по-вероятно е да бъдем щастливи, доволни и здрави. Нещо повече: Харвардското изследване показва, че качеството на взаимоотношенията ни определя не само физическото и психичното ни здраве, но и продължителността на живота ни. Лошата новина е, че самотата убива. Именно тя, а не трудният живот, е най-големият ни враг. Всички трудности са преодолими, ако има с кого да ги споделим." - това е посланието на книгата "Добрият живот" и става дума за усещането за самота, което според авторите е вътрешно неудовлетворение, когато човек се чувства по-изолиран, от колкото би искал да бъде.

"Най-практичният съвет, който те дават в книгата и подчертават, че за никой от нас никога не е късно да предприеме стъпки към това да има с една идея по-добри взаимоотношения с хората около себе си, включително с хора, с които сме се скарали и пътищата ни са се разделили. Никога не е късно да съберем куража и силата да простим на тези хора, да се опитаме да облекчим напрежението между нас. Или пък когато си на работното място, да речем в офиса нищо не ни коства като услилие или време и пари да кажеш една добра дума на своя колега", синтезира съветите, които Робърт Уолдингер и Марк Шулц дават въз основа на изслдеването си.

Повече за книгата "Добрият живот" чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Бояджиева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЗОК ограничава "зеления телефон" днес

От Здравната каса (НЗОК) съобщават, че поради технически причини достъпът до "зеления им телефон" днес ще бъде ограничен. Това е линията 0800 14 800, на която хората получават консултации от експерти.  При възникнали въпроси желаещите могат да се обръщат за отговор от експертите на институцията на останалите телефони, посочени на интернет..

публикувано на 29.02.24 в 13:42

Излезе първи том на "Кратка история на операта"

Първи том на "Кратка история на операта" е книга, която може да бъде интересна за всеки, който я разлисти, а неин автор е проф. Боянка Арнаудова. Преподавател в Националната музикална академия (НМА), преди това преподавател в Националното музикално училище и НАТФИЗ, "Доктор хонорис кауза" на НМА, проф. Арнаудова е свързана предимно с операта...

публикувано на 29.02.24 в 13:18
Плевенската филхармония с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова, диригент е Георги Милтядов,

Концерти в десетки населени места залага в програмата си Плевенската филхармония

70-годишната Плевенска филхармония през 2024 г.  продължава да работи по много проекти, разширява популярността си и обхвата на публиката в малки населени места и големи концертни зали. "Откакто съм директор сме обиколили 85 града, и то не по веднъж. Само тази година планираме да посетим 47. Имаме покана дори от Долна баня и с цигуларя..

публикувано на 29.02.24 в 12:10
Снимката е илюстративна

Веселин Кръстев: Дават се милиони за улици, а се превръщат в паркинги

"Овча купел" е бързо развиващ се район, притегателен център за младите хора. Трябва да се работи по подобряване на уличната инфраструктура. Минералните бани в "Княжево", "Овча купел" и в "Горна баня" могат да станат центрове за СПА и рекреационни процедури на гражданите и ще са особено подходящи за използване, ако Витоша стане място и за..

публикувано на 29.02.24 в 09:19

Без вода остават части от ж.к. "Сухата река" и гр. Банкя

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Никола Вапцаров“, гр. Банкя , на 29 февруари 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа в района на:   ул. „Персенк“, ул. „Вискяр“, ул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Персенк“, до ул. „Люлин“, ул. „Люлин“, ул. „Добринова..

публикувано на 29.02.24 в 07:50

Облачно, но без дъжд, в София – до 15°

Облачността над по-голямата част от страната ще е разкъсана, средна и висока. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, в Дунавската равнина – от изток-североизток. Минималните температури ще са между 2° и 7°, в София – около 4°; максималните ще са между 15° и 20°, по-ниски в крайните източни райони, в София – около 15°. Привечер от..

публикувано на 29.02.24 в 07:20

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25