Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Целуни ме, Кейт" - нов мюзикъл на сцената на Музикалния театър

Снимка: Радио София

Гости в предаването "Радиокафе" бяха Кристина Кокорска - Криста и Марчо Апостолов. Те са двама от солисите в мюзикъла "Целуни ме, Кейт", който ще се състои в Националния музикалния театър през декември 2023 година. По думите на Апостолов Бургаската държавна опера е направила това заглавие, като тогава музикален продуцент е била Евелина Кънева. Той уточни, че постановката е доста променена и резултатът е по-различен.

Кокорска сподели мечтата си да стане оперна певица, но животът й е предоставил друга възможност. Тя отбеляза, че Марчо Апостолов е присъствал плътно в работния процес и много е помагал. Той посочи, че пиесата се опира на изконо

"И дава самочувствие, че излизайки от нея и работейки в нея си даваш сметка, че се докосваш до нещо много стойностно", каза Апостолов. И допълни:

"Това е един американски опит. Първите американски опити за еквивалент на американския успех са в началото на 20 век, когато славата на оперетата е достигнала до Америка. Да не говорим, че всичкото продуцентско-изпълнителско общество е прогонено заради фашисткия режим от Европа в Америка и всички евреи, които поддържат този бизнес заминават за Америка и започват да поддържат там своя бизнес."

По думите му мюзикълът е един американски опит да се репликира успеха на оперетата. В много отношения той носи чертите на оперетния жанр, а не точно на оформилият се по-късно американски мюзикъл.

"Много ми е интересно да експериментирам с гласа си и много се старая да го правя не така лековато, а ако ще го правя, да го правя така, както трябва. Иначе няма да се захващам", отбеляза Криста.

"Трябва да отбележим, че Музикалният театър не поставя за първи път това заглавие. В края на 60-те години на 20 век е била постановката на "Целуни ме, Кейт", отбеляза Апостолов. И добави, че оперетата,  в мюзикъла се стига до огромните обобщения на трагедията. Тук сме в езика на комедията. И всъщност всичко, което се казва сериозно минава през пародията. Именно с тези средства се изваждат най-големите философски послания, които Шекспир ни е показал  в "Укротяване на опърничавата."

Тази година за първи път Националният музикалният театър е включен в официалната програма на Новогодишния фестивал на НДК.

"На 31 декември 2013 година имаме Новогодишен концерт - "Приказка за Виенския валс", отбеляза Апостолов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10