Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образът на Наполеон в едноименната книга представен макимално точно от историка д-р Александър Стоянов

Наполеон

В контекста на наскоро излезлият биографичен филм "Наполеон" е срещата с д-р Александър Стоянов, за да разкаже за книгата си "Наполеон" в предаването "Радиокафе".

Д-р Александър Стоянов е асистент към Института за исторически изследвания към БАН, защитил е докторат по история в град Лайден, Нидерландия.

Написването на книгата е съчетаване на личен интерес към личността на Наполеон Бонапарт, желанието на  издателството на пазара да има такава книга, както и в контекста на излизането на филма и дебата около него, споделя авторът

10 хиляди са научните изследвания написани за Наполеон. Реално погледнато, в историята само Хитлер и Иисус имат повече написани статии за тях, направи съпоставка той отбелязвайки сериозната работа върху написването на книга.

"Аз по-скоро се концентрирах върху използването на първични източници. Мемоари, заповеди, писма, памфлети – документи, които той е писал, които да съчетая с историографията, такава, каквато тя е налична през последните 20 години, да се използват само най-новите изследвания в познаването на Бонапар", отбеляза

За всякакви хора, които желаят да имат някакви лидерски качества и успехи, животът на Наполеон предлага един важен урок – да се научим да изграждаме успешен екип от хора около себе си, да не се страхуваме да допускаме в обкръжението си съветници, които могат да ни кажат кога грешим. Провалът на Наполеон идва от факта,че той се опитва да се отърве от хора, които могат да му кажат в кой момент допуска грешка и в крайна сметка се заобикаля с хора лишени от самоинициатива. Това ги прави тотално зависими от неговите решения и когато е нужно да проявят самоинициатива, за да закърпят пробойните там където той не може да смогне.Това просто не се случва и така се стига до разгрома на първата френска империя. 

"Направете си добър екип и оставете хората около вас да мислят и да действат", подчерта авторът.

Наполеон е войник, авантюрист, реформатор, законодател, защитник на либералните идеи на революцията.Той е абсолютен монарх и император, личност, променила завинаги световната история. Два века след смъртта му успехите му на пълководец си остават недостижими – губи само 7 от 60 сражения, а Наполеоновият кодекс с тои в основата на европейското гражданско право. Самият Наполеон се е превърнал в поп икона, герой на филми, книги, игри, песни и всякакъв друг вид изкуство.

Макар научните изследвания, посветени на личността му да са над 10 000, малко от тях могат да претендират за изчерпателност.

Д-р Александър Стоянов си оставя нелеката задача да систематизира цялатата зиинформация и даразкажеисторията нак корсиканеца. 

От детските му години в Корсика, през Революцията, Италианската кампания, Египет, през бляскавите триумфи при Аустерлиц и Йена-Ауерщед, до катастрофите при Лайпциг и Ватерло книгата изгражда един пъстър гоблен от събития и  факти. Не са пропуснати и ключовите фигури, оказали влияние върху живота и кариерата на Наполеон – приятели, семейство, врагове, любовници и предатели. Всичко това създава образа на един човек, извоювал си заслужено място сред най-великите пълководци и държавници в световната история.

Относно образът на Наполеон във филмовата екранизация на Ридли Скот, д-р Александър Стоянов сподели:

"В този филм не видях Хоаким Финикс да покаже колко добър актьор е, а той безспорно е един от най-добрите, според мен, филмът не беше направен така, че актьорската игра да блесне по някакъв начин и причината затова е,че Ридли скот се е опитал да вкара твърде много неща в твърде малко филм."

Чуйте още от разговора с него в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10