Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 часа на 7 декември 23 до 28 януари 2024

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Снимка: РИМ - София

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде посетена, продължава до 28 януари 2024 г.

Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник.

Заглавието идва от гръцката дума "Панагия" с нея първоначално са назовавали малки икони на Богородица, които са носели митрополитите на врата. Постепенно това значение е преминало и се изпорлзва за името на Богородица. С названието "ПАNAГiA" са кръстени дори и църкви, пояснява Панайот Панов.

Той сподели, че не знае какво точно го е вдъхновило в работата му да създава икони.

"Имах влечение към изкуството, което после премина към реставрацията, в процеса на обучение по реставрация и след това практитуването на професията имах пряк досег до икони, оттам се зароди това желание в мен да рисувам икони“, сподели той

Изложбата "ПАNAГiA" се открива в навечерието на Рождество Христово. Тя показва различни иконографии на Пресвета Богородица с Младенеца, дело на Панайот Панов. Те Те са вдъхновени предимно от средновековни икони, а ноовите образци притежават и собствена интерпретация. Почти всички икони са рисувани специално за изложбата. Сред представените иконогравски типове са: "Богородица Одигитрия", "Богородица Елеуса", "Играеща Богородица", "Богородица на трон". По отношение на техниката и материалите, представените в експозицията икони следват характерни за традиционната иконопис похвати. Използвани са естествени пигменти за подготовката на бои и яйчен жълтък за свързвател.

Позлатата на иконите е направена по традиционна техника за полиране на благородно злато. В изложбата видео проследява цялостния процес по създаване на иконите – изборът и подготовката на дъската, полагането на цветовете, велатурното натрупване, изграждането на обем посредством декоративни линии, нанасянето на последния прозрачен защитен слой.

Дипломираните реставратори за съжаление не са чак толкова много, обучението е трудно, през годините и до днес, но има колеги с които поемаме работата, споделя реставраторът.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова и при възможност посетете изложбата  „ПАNAГiA“ в РИМ – София.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10