Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Диктатори, трактори и други приключения" на Димитър Кенаров очаква българските читатели

Димитър Кенаров бе гост в предаването "Радиокафе"

Димитър Кенаров - писател, поет, журналист, преподавател, пътешетвеник
Снимка: Радио София

Разговор с писателя, журналист, пътешественик и преподавател Димитър Кенаров за книгата му "Диктатори, трактори и други приключения" – журналистическите разкази, които излизат за първи път на български в книга. Тя беше представена на последния Панаир на книгата в НДК.

Досега текстовете са излизали в различни издания по света само на английски език.

Авторът в тези разкази остава встрани от събитията и се стреми да не взима позиция, разбира се винаги един авторски текст, който е между документалното и художественото има авторово присъствие. Димитър Кенаров изследва феномени, ситуации и хора на различни места по света. 

Най-често той пресъздава ситуациите и размислите на героите, техните чувства и преживявания, както и онова, което вижда по света, като по този начин прави читателя съпричастен. Жанрово текстовете представляват наративна журналистика (Narratve nonfiction), всъщност това е смесица между документалистика, журналистическо изследване и белетристика, уточни Димитър Кенаров. Той допълни, че в книгата се използват всички похвати на белетристиката – диалози, сцени, понякога и метафоричен език.

„Идеята е да се направи така, че една истинска история да звучи по възможно най-литературният начин. Тази традиция е доста залегнала в американската журналистика, където има списания, които публикуват статии от 20-30 страници понякога“, поясни Кенаров.

В България този жанр не е толкова популярен, но това са текстове от подобен тип, писани на Балканите, Източна Европа и на някои други места и опитват да досгитнат високо ниво на литературност през документалистиката, каза още Димитър Кенаров.

В разговора писателят изрази своята гледна точка за случващото се с Паметника на съветската армия и разкри каква история би написал.

“Моят фокус тук няма да е демонтирането на комунизма, каквото правихме и през 1990-та година, а по-скоро завръщането на този тип поляризация и имитацията на 90-те, това което тогава се правеше с ентусиазъм, с някаква невинност дори, в момента, днес всичко се повтаря по един и същи начин, но имитацията и повторението са доста по-слаби“, посочи той.

„За мен, истинският начин да се трансформира една история, не е през разрушението, а през вандализма“, твърди Димитър Кетнаров.

В книгата "Диктатори, трактори и други приключения", авторът свързва литературата с журналистиката, за да ни разкаже необичайни истории, на които няма как да бъдем свидетели, от различни точки на света.

„Димитър Кенаров има способността да слуша, без да съди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот, почти на всяка цена, неговите места са места, в които литературата не наднича често. В тези периферии се развиват драмите на нашето време. Кенаров носи космополитността и интелекта си с лекота. Вярвам, че тази книга ще разшири разбирането на българския читател, затова какво може да бъде литературата, както и журналистиката“, пише в своя рецензия, писателката Капка Касабова.

А самият писател споделя, че най-добрият отзив за книгата си е този, който получава не толкова от литератори и писатели, а от обикновените хора, които може би дори рядко четат книги, но са “хванати“ от тези разкази.

Споделени случки за това как хората стават част от една система, как тя абсорбира хората вътре в себе си, карайки ги да приемат за даденост и нормалност живота, в който са и още други интересни аспекти, чуйте в разговора на Даниел Ненчев с писателя, журналист и преподавател Димитър Кенаров, чиято книга вече очаква своите български читатели.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на "Горубляне" подновяват протестите

Жители на столичния кв. Горубляне организират пореден протест тази неделя (12 май) от 16 ч. на бул. "Цариградско шосе". Исканията и проблемите на жителите БНР-Радио София обобщи арх. Янита Тарабанова от Инициативния комитет. Те са свързани с довършване на канализацията, проектиране на булевардите в ПУП Горубляне Запад, детски градини,..

публикувано на 10.05.24 в 09:06

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05