Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението на децата трябва да е разбирано, насърчавано и споделяно

Общоевропейската мрежа Eurochild представи годишния си доклад за детската бедност в страните от Европа. Анализът Правата на децата: политическа воля или не? се позовава на данни, предоставени от 38 членове на Eurochild в 26 държави и включва препоръки към всяка страна за справяне с детската бедност и социалното изключване, дискриминацията, грижата здравето, онлайн безопасността и услугите в ранна детска възраст. За изготвянето на анализа и препоръките в доклада от българска страна съдействие към Eurochild e оказано от Надежда и домове за децата – клон България, Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца – НБУ и Национална мрежа за децата, в качеството й на член на общоевропейската мрежа и основен национален партньор за България в редица фокусни политики, сред които и ефективното прилагана на Европейската детска гаранция.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата:

"Имаме традиционно партньорство с европейската мрежа. Статистическите данни са от НСИ и Юростат. Мястото ни е да подчертаем къде са големите проблеми. Големи са различия при маргинализациите в различните групи - в ромската тя може да стигне до 80%. 

Имаме малко деца и не успяваме да се погрижим за тях. Критичният минимум са базисни нужди - дом, хранене, подходящи дрехи, книжки, почивка. Критериите са 13 на брой, но няма целенасочена политика да се работи на национален и регионален принцип.

Има корелация между водещите фактори, бедността е поколенческа, това дава неравен старт - трябва фокусирана подкрепа, за да се прекъсне порочния кръг.. Фактори са броят на деца в семействата, рискът се повишава при само един родител, особено ако е само майка. Има нужда от цялостна система, в която и училище, и лекари, и община, и държава трябва да инвестират в детството - да се научи детето на социални умения, които да помогнат да се спре маргинализацията.

В българската традиция детето никога не е било носител на права. Възрастните нямат разбиране, че мнението на децата трябва да е разбирано, насърчавано и споделяно. Не може да очакваме, че като станат на 18, тогава изведнъж ще имат мнение. Има тревожност сред родителите, тя е оправдана, но трябва да се работи за самостоятелността на децата.

Тормозът се пренася и в онлайн средата. Често за тези проблеми не се говори, липсва превенция. Центърът за безопасен интернет хронично е недофинансиран. Притеснителен е и тормозът и насилието на дете върху дете. Няма достатъчен като брой професионалисти, които да помагат и на жертвата, и на насилника.

Препоръките започват със стратегическа и целенасочена политика, която да не зависи от политиците, от смяната на управлението. Има и цели полета, които са ни неизвестни - няма как да анализираме причините. Политиката трябва да почива на анализите на данните. Подкрепата трябва да е на ниво семейство.

В последната година се вижда подобрения, има политическа воля, има финансов европейски механизъм за изкореняване на бедността - България прилага едни от най-големите усилия за прилагането му.""

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28

Linares Live е дългоочакваният дебют на перуанския певец

Дългоочакваният дебют на перуанския певец Алекс Линарес с новият му соло проект се казва Linares Live . Фронтменът на най-известната формация за салса в България - Манго Дуенде, ще изпълни любими латин-поп песни заедно с авторските си композиции в компанията на музикантите: Калин Жечев - пиано, Борис Таслев - бас, Борислав Бояджиев "Борче" -..

публикувано на 18.05.24 в 10:19