Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледното село на България

10
с.Чавдар
Снимка: радио София

Само на 70 км от столицата, с.Чавдар се е превърнало в истинско село на Дядо Коледа. Кметът Григор Даулов ни посреща, развежда и разказва:

"Имаме много продължителна програма с много събития. Тук винаги времето е хубаво, и днес предлагаме представяне на книги и кулинарно шоу, всеки да се чувства поканен. Просперитетът се постига с постоянство и много добър екип, всеки си знае мястото. Получава се, като знаеш какво искаш. 

Вчера бе открита нова къща за гости с всички условия за хубав престой. Преди 15 години никой не вярваше, че е възможно да се превърнем в туристическа дестинация. Мечтата ми се сбъдна, изграждаме и малък бутиков хотел.

Коледното село се роди като идея в неформален разговор с доц.Георги Бърдаров. Първата година го организирахме само за един месец. Не е типичен коледен базар, тук има богата програма - вчера имаше представяне на книгата на Светльо Желев, после концерт. Културата е основен фокус заедно с образованието.

На 25 декември програмата ни ще започне с приемане на местните коледари, които обикалят селото и пеят коледните песни. На 31 е наричането на пръстените и на 1 е пеенето на пръстените - това си е характерен обичай. Коледа е магия, чувствам се като пораснало дете. Идват само позитивни хора. Село Чавдар е магия.

Археологическият ни парк "Тополница" ще бъде основно обновен, имаме интерактивен фолклорен център, стени за катерене. Самият център ни е туристическа забележителност. Ако с.Чавдар и регионът е развит, това е заради големите предприятия. Условията са много добри за млади семейства с деца, които работят дистанционно."

Време е и за съорганизатора на събитието, доц. Георги Бърдаров - писател и преподавател в СУ "Климент Охридски":

"Както повечето магични неща, и това се случи случайно. Видях, че Чавдар е село за пример. Решхме да го направим бранд - Коледното село на България, литературният фестивал е даденост. Различното е отношението и европейската визия на хората. Заселват се и дигитални номади.

Основният фактор са хората, както и финансите - селото използва финансите на големите компании наоколо. Управляващите трябва да зададат рамката, визията, голям проблем е кратката визия. Оправянето на България ще започне с последователност и надграждане. Много фактори трябва да се променят за справянето с демографската криза. Ниската репродуктивност и остаряването са повсеместни. Радикалната реформа в образователната система е първото, което трябва да предприемем. Не критикувам качествените специалисти. Но системата трябва да отговори на новите изисквания. Тя трябва да мотивира децата, да предлага дигитални технологии. 

Освен реализациите и доходите, важно е сигурната среда за живот и инфраструктурата. Младите са отговорни родители, важно е да няма агресия на улицата и в училището. Няма чиста демографска мярка. 

Коледа за мен е уют, светлина, топлина и домът.  Не трябва да губим надеждата и вярата, зависи от нас и можем да го направим."

Владимир Стоянов е участник в Коледното село и собственик на розоварна в Буново, основател на Музея на Буново: 

"Земеделски производител съм на най-стария сорт рози в България. От 2008 се старая да върнем българската роза на пиедестала, тя има над 300 години. Направих нискоалкохолна, 4,5 % шприц напитка с розова вода, тип сайдер. Смятам, че ще има успех. Обичам да дестилирам, имам идея и в закупения миналата година винпром Кюстендил да правим с череши подобна напитка. Дестилирането е тънка история, напълно доказано е, че българите първи използват парните дестилации на розово масло. Гюлпамите - първите съдове, подобен може да се види в Буново - са били на полето, там се е дестилирало на място.

След 2012 и голямата криза в розопроизводството бе създадена асоциация, която дофинансира загубите на малките стопани. Ако имаме визия как да изглежда бранша, как да се справим от голямата конкуренция от произведени тук ментета, животът на прозводителите не ще остане труден. Подкрепата трябва да е навреме. Хората, които гледат розите не са безпомощни, ако имаме активна политика. Турция и Мароко са ни конкуренти, Иран - също. Като държава имаме гарантирано качество от лабораторията, където може да види качеството на отделните дестилерии.

Тотален оптимист съм. Златишката долина е приемник на дамаската роза Тук в Чавдар имам много съмишленици, подкрепям всяка една инициатива на общината. Хубаво е да се види, че в България нещата може да се случват. Трябва да почнем да слушаме и младите хора. Като казваш не на всичко, това значи, че не знаеш. Младите са ни нужни и трябва да започнем да ги уважаваме.

Коледа е олицетворение на смирение на духа, спомен за доброто. Да живееш на село не е срамно. Иновативното трудно се приема. И аз съм имал и предполагам, че ще имам трудни моменти. Те не ме плашат, а ме мотивират, по-комфортно ми е да ми е трудно."

Тодорин Илиев е поредният ни събеседник и участник в коледното село:

"Предложихме заедно с Георги Бърдаров идеята на кмета, вече трета година доста се разрастнахме. Има много интересни продукти - и по оригинални немски рецепти, а тези на местните производители по нищо не отстъпват на чуждестранните. Към греяното вино се добавя анасон, портокал, карамфил и най-вече качествено вино. Опитваме и нова рецепта за горещ шоколад, предлагаме го в ядливи чашки.

От ден първи съм си харесал място за градина, където да играят деца със специални потребности. Бях и Дядо Коледа в с.Чавдар. Всеки ден е Коледа, ако я носиш в сърцето си. Щом сме станали, можем да направим нещо добро за някого.

Едно от нещата, които ме впечатлиха тук, е фолклорният интерактивен център. Направен е по много интуитивен начин. Събрал е старите традиции с модерните неща. Тук местният състав за народни танци празнува 10 години. Успеем ли да изкараме от себе си доброто, то се връща". 

Патрисия Николова е най-младият общински съветник, Предсесател на Комисията по култура образование туризъм и спорт:

"Подпомагаме училището, детската градина, читалището, развиваме и спорта. Започнахме с много позитивни емоции, програмата през предстоящите уикенди е още по-богата. Месецът на книгата през април е най-важното в календара ни.

Усмивките и уютът са част от нашето коледно семейство тук. Показваме, че има защо младите да се върнат. И при мен имаше момент, в който исках да замина. България, малките населени места имат смисъл. Но не всичко е на всяка цена."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерти обсъждат "Екологичните аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България"

Днес и утре в Етрополе се провежда Национална научно-техническа конференция на тема „Екологични аспекти в минерално-суровинния отрасъл на България”. Участниците дискутират теми като иновативни решения за производство в хармония с природата и устойчивото управление на отпадъчните води, каза пред Радио София доц. д-р инж. Кремена Деделянова -..

публикувано на 16.05.24 в 17:56
Доц. Тодор Ялъмов

Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" спечели най-значимия проект в историята си

Наскоро Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  спечели най-значимият до момента проект в своята история. Туининг проектът TWIN4ECO е на стойност 2,7 млн. лв. и се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост.  Срокът на изпълнение е средата на 2026 година.  Същността на проекта е пренасяне на..

публикувано на 16.05.24 в 17:06

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

Музика, изкуства и занаяти учат в нов арткабинет таланти на 27-о училище

Заместник-кметът по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности" Яна Генова откри арткабинет в 27-мо училище "Акад. Г. Караславов" , съобщиха от Столичната община. Новият кабинет е предназначен за преподаване на изкуства – музика, изобразително изкуство и занаяти. Новото артпространство ще помогне за развитие на дарбите на..

публикувано на 16.05.24 в 15:12

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях. В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип -..

публикувано на 16.05.24 в 14:39