Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изправени ли сме пред нова индустриална революция?

Софтуерният експерт Светлин Желев пред Радио София

Снимка: Радио София

Впускаме се в света на технологиите със събеседника в предаването „Радиокафе“ Светлин Желев, за да разберем с какво изпращаме отминаващата 2023 и с какво ще посрещнем 2024 година.

"2023 беше година на изкуствения интелект. След пандемии, кризи и войни, които все още не са свършили", посочи той.

Според Светлин Желев, това което започна през тази година и ще продължи в следващата, би могло да се онагледи с три отделни пилона – парите, хардуерните възможности, данните и информацията.

“Просто тези три пилона като се обединят, то изкуственият интелект ще може да премине не само теста на Тюрин – да не познаваш, че говориш с робот, но дори и много други възможности“, твърди експертът.

"Мащабни хардуерни възможности - работи се с видеокарти, които са модифицирани, така че да могат да обработват всички тези данни, които имаме в интернет и сме предоставили на изкуствения интелект. В момента този изкуствен интелект го виждаме само като софтуер, но в следващите години ще се създават все повече хуманоидни роботи, които да изглеждат все повече като тези от “Терминатор“, каза Желев, посочвайки пример с голяма компания, разработваща така наречения „широк езиков модел“, в който си говориш с ChatGPT, най-популярен в момента. Тя разработва робот, който ще съчетава движения с възможности да заобикаля предмети.

Те танцуват, скачат, превъртат се, тези неща ще се съчетаят в един момент, поясни Желев, визирайки роботите, които ще създадат отделните компаниии. 

"Първата, която е създател и на Chat GPT, роботът на Тесла на Мъск, който управлява навигацията на автомобилите с възможност да заобикаля предмети, с добро взаимодействие с околната среда, да не се бута, да не наранява хора, всички тези възможности като се съберат, „Терминатор“ не изглежда чак толкова фантастичен филм", отбеляза експертът.

По думите му ще бъде сериозен проблем да се различава фейкът.

„Няма да има възможност да се различи един глас. Ако запишат дори само минута от нечий глас, ще могат да направят така, той да казва всичко, което те поискат, записано като текст“, поясни Светлин Желев (пример - видеото с президента Румен Радев, който ГДБОП свали от интернет).

На въпроса как ще бъде овладяно всичко това, Желев изтъкна, че ще се засили ролята на качествените медии, в които опитни журналисти ще преценяват кое е реално и кое не.

„Проблемът е, че ако в реална среда някой политик се изпусне и каже нещо, след това би могъл да отрече, казвайки, че това е дипфейк“, допълни още той.

По думите му, заради усъвършенстването на хардуера и софтуера, дипфейкът ще е все по-труден за откриване, а притеснително е бързото развитие на технологиите.

В тази връзка се очаква сферата на образованието да изостава, тъй като след време, знанията които поемаме днес в процеса на учене може да се окажат трудно приложими. Много професии ще се модифицират в следващите 10 години, разкри Светлин Желев, според който сме на прага на нова индустриална революция.

“Но да не сме супер апокалиптични, защото тя вероятно ще даде нещо добро като резултат – просто хората ще трябва да се преквалифицират, да се образоват, тъй като всяко следващо приложение или иновация, идва по-бързо от предишното“, каза още Светлин Желев. 

Още аспекти по темата, чуйте в разговора на Константин Лавсов в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59