Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генна редакция, синтетични ембриони и лекарства, изобретени от ИИ

Какво донесе 2023 за науката

Снимка: Радио София

По темата какви са някои от най-значимите постижения в науката за 2023 г. разказа Никола Кереков, молекулярен биолог и част от екипа на Ratio. Относно навлизането на изкуствения интелект в ежедневието ни и притеснението на хората дали той няма да отнеме много професии, както и да се отбележи спад в качеството на образованието Кереков каза:

"Докато това нещо се случваше и цялото обществено внимание беше насочено натам, една много по-голяма и тиха революция се случваше в сферата на медицината, молекулното инженерство и фармацията. Никое откритие в науката не става изолирано. То обикновено стъпва на вече постигнати преди това неща. Буквално преди около две години алгоритми с участието на изкуствен интелект успяха да разгадаят една от най-интимните тайни на биологията - по какъв начин се нагъват белтъците в организма ни."

Освен това той сподели, че за един средностатистически белтък от 400-600 аминокиселини начините, по които той може да се нагъне в пространството са повече от молекулите, които има във Вселената. А в човешкото тяло има над 20 хиляди гена и 40 хиляди различни протеина.

"От началото на годината същите тези алгоритми, които вече останаха без работа, тъй като свършиха това, за което бяха направени - да нагънат протеините, започнаха да създават молекули и протеини, които не съществуват в природата. Изцяло нови, невиждани досега молекули, които имат огромен потенциал да бъдат използвани за редица различни цели", отбеляза Кереков. Той добави, че по този начин могат да бъдат създавани нови медикаменти за нелечими до момента заболявания.

"Първият от много време изцяло нов антибиотик, тази година беше разработен с помощта на изкуствен интелект. На него се възлагат огромни надежди, че ще бъде много важно средство за борба с една конкретна вътреболнична инфекция, която вече е развила резистентност към повечето медикаменти, които използваме", каза той. И добави, че до момента има около 200 медикамента, които са разработени с помощта или изцяло от изкуствения интелект, като поне 30 от тях са в клинични изпитания. Това позволява и на по-малки компании, а не само на фармацефтичните гиганти да постигат добри резултати.

Кереков заяви, че откритите от AI лекарства ще бъдат по-евтини, ще стигат много по-бързо до нуждаещите се и ще имат по-лесно толериращи се странични ефекти.


Относно другите открития в областта на науката, учени от Университета в Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт са обявили, че е създаден първият в света синтетичен ембрион. Използвани са стволови клетки, които са били "препрограмирани" за да се превърнат в ембрионални клетки. Получените по този начин ембриони до голяма степен пресъздават най-ранните фази от развитието на ембрионите в първите 14 дни, за които се знае малко.

Друга новост в медицинатае методът CRISPR/Cas9, който е метод за така наречената "генетична редакция". Той позволява целенасочено, бързо и лесно да променяме ДНК в живи клетки. За откриването и разработването му Дженифър Дудна и Катлин Карпентър получават Нобелова награда през 2020 година. Първата CRISPR базирана терапия в света се нарича Casgevy и се прилага за лечение на заболяванията сърповидно-клетъчна анемия и бета–таласемия.


Относно космическите постижения през 2024 г. Кереков посочи, че са били проведени тестове с най-голямата ракета Starship, като тя е успяла да достигне космоса. До момента екипите на SpaceX са извършили над хиляда промени по нея.

"Веднъж достигнала до космоса, Starship тотално ще промени правилата на играта с това, че ще можем да изнасяме много по-големи и много по-тежки товари, а един ден може да ни даде и възможност да достигнем и други планети", каза Керяков. Относно космическия туризъм той посочи, че идеята му е да се популяризира достъпността на космоса.

Кадър от видео, публикувано от SpaceX, показващо тестов полет на Starship при втория опит за изстрелване на SpaceX в Бока Чика, Тексас, САЩ, 20 април 2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Трябва система за наблюдение и бързо събиране на глобите от нарушителите на пътя

През последните дни отново се случиха тежки пътни инциденти в страната, които взеха жертви. Същевременно от МВР съобщиха, че на 13 май стартира безсрочна специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Пътната безопасност е амалгама от много фактори, коментира пред Радио София Владимир Тодоров от..

публикувано на 14.05.24 в 09:21

Облачността остава значителна, над Западна България с краткотрайни валежи

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони, ще са временно интензивни. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток...

публикувано на 14.05.24 в 07:35

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04