Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернатива са изделия от хартия, алуминий, бамбук и стъкло

Поскъпват пластмасовите съдове и прибори за храна след Нова година

Законодателството все още не дава възможност за купуване в собствени съдове

| Интервю
Снимка: БГНЕС

От 1 януари поскъпват пластмасовите прибори и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия.

Търговците са длъжни да предлагат алтернативи на продуктите от пластмаса.

Наредбата е в сила от 2021 г., приета е в съответствие с европейските изисквания за намаляване на въздействието на пластмасовите продукти.

Все още законодателството, касаещо БАБХ, не позволява носенето на собствени съдове от хигиенна гледна точка, поясни пред БНР Светлана Божкова от Министерството на околната среда и водите.

Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове.

Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им, уточнява Божкова.

Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен, коментира експертът.


Кутиите за храна ще поскъпват с по 5 стотинки годишно до 2027 г., каза в предаването "Преди всички" Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

Според нея, когато не се предлагат алтернативи за потребителите, не се постига целта и този подход – без алтернативи, товари потребителите излишно.

Икономически най-уязвимите потребители са тези, които най-често прибягват до готовата храна, отбеляза Габриела Руменова.

Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава възможност на търговските вериги и производители да печелят допълнително и кой ще гарантира дали няма да продължи ударно производството, независимо от ограничението "до изчерпване на количествата", смята тя.

Руменова разказа за неин експеримент с чисто нова пластмасова кутия в опит да купи маслини, по време на който навсякъде са ѝ отказали именно от хигиенни съображения.

Някои страни дават възможност потребителите да носят кутии от вкъщи, в които да бъде поставяна насипната храна, посочи тя и даде пример с Италия.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за..

публикувано на 03.05.24 в 15:32

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици - носорозите тръбачи . В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението..

публикувано на 03.05.24 в 14:29
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35