Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическият живот през 2023 година

Пламен Димитров
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV Bulgaria

Обзор на международната политическа ситуация през годината направи Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. По думите му през 2023 светът е станал още по-несигурно място, тъй като към конфликта в Украйна се е добавил още един в Близкия изток. Освен това има постоянно напрежение около остров Тайван, който Китай смята за част от Китайската народна република.

"В края на годината се добавиха сериозните рискове за сигурността в района на Аденския залив, където йеменските хути започнаха да обстрелват търговски кораби и танкери, които са на път към Суецкия канал. Така, че ситуацията става по-нестабилна. Но въпреки това все пак трябва да кажем, че войната в Украйна си остава основният международен конфликт, към който е насочено вниманието и който е от най-голяма важност", каза Димитров.

Той добави, че през тази година войната в Украйна е станала позиционна и нито една от двете страни не е успяла да завоюва големи нови територии.

"Става въпрос за битка на изтощение, в която най-вероятно ще победи, ако въобще някой победи и това ще е този, който има повече ресурси и най-вече може да ги мобилизира за по-дълго време", каза Димитров. И допълни:

"Няма съмнение, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна до края на тази война, но въпросът е за размера и бързината на помощта, която се оказва. Може да кажем, че първоначалният гняв от руското нападение и ентусиазъм да се помага на жертвата на агресията започнаха да избледняват с времето. Тази война се превърна в нещо рутинно и тя в голяма степен се дедраматизира. Помощта за Украйна мисля, че вече не се разглежда като морален императив, както беше миналата пролет, а по-скоро тя стана елемент от вътрешнополитическите борби в САЩ и някои държави от ЕС."

За конфликта в Ивицата Газа той каза, че от геополитическа гледна точка, този район в Близкия Изток е "най-земетръсен". По думите му там има кълбо от противоречия, стари вражди, съюзи и поети геополитически ангажименти от различни играчи. Димитров отбеляза, че политическият смисъл на атаката на Хамас към Израел е от една страна да спре започналата нормализация между Израел и главните арабски държави, а от друга страна да изостри конфронтацията между Израел и палестинците.

"Защото Хамас е рожба на конфронтационна среда и вирее най-добре в такава среда", добави той. Според думите му този конфликт показва, че има разделение на обществата в западния свят. Относно влизането на България в Шенген Димитров каза:

"Това, което научихме вчера е, че след като отпаднаха нидерландските обструкции срещу членството на България и Румъния в Шенген, сега и Австрия вече е съгласна от март България и Румъния да влязат в Шенген по въздух и море. Обаче остава главното ограничение, че все още ще има проверки по сухопътните граници."

Той коментира, че по въпроса за предстоящите избори в САЩ има рекордно ниво на неодобрение към Байдън и Тръмп. Димитров отбеляза, че ако Байдън бъде преизбран, външната политика на САЩ ще продължи по сегашния курс.

"Ако се върне Тръмп в Белия дом, това се разглежда от повечето наблюдатели като голям подарък за Русия и голям проблем за Украйна, от гледна точка на руско-украинския конфликт", каза той.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59