Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за създаване на изкуствен интелект на ученици от СМГ попада в класация на "Форбс"

Георги Пашалиев - един от четиримата автори, в "Радиокафе"

Снимка: Pixabay

18-годишният Георги Пашалиев - ученик от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект.

Талантливият младеж влезе в класацията на списание Форбс "30 под 30" и вече е част от елитните учени, които работят с Изкуствения интелект. Дванадесетокласникът записа името си и сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света, като работи върху създаването на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. 

Георги работи по изкуствен интелект за болници, който да предвижда бъдещи заболявания на пациенти.

В предаването "Радиокафе", разговорът е за изкуствения интелект, но и за интелекта зад него. Пашалиев разказа повече за своите мечти и за това, как се стигна до неговата работа с изграждането на изкуствен интелект на такава крехка възраст, докато е още гимназист.

"Силно се надявам през тази година трудът, който положих през изминалата да се разшири и да постигне нови успехи", сподели той.

Разказва, че интересът му към математиката се е проявил още в най-ранните му детски години. Тогава се научава да умножава наум двуцифрени числа, да смята правилно, събирайки четирицифрени числа. 

"Започнах да научавам все повече нови неща, на които се учех сам", споделя младият човек.

"Математиката бе доста голяма част от мен през годините, интересът ми да я развивам и да научавам нови неща за нея ми помогна да продължа развитието си в тази сфера", разкрива той.

"След като завърша се надявам да бъда приет в някой топ американски университет. Мисля да уча приложна математика и икономика, защото винаги са ми били интересни, а и са тясно свързани с работата, която върша", поясни дванадесетокласникът.

"Обучението в математическата гимназия дава възможност да се свържеш с амбициозни хора на твоята възраст, които имат интереси в сфера близка до твоята. Които биха искали да излязат от ежедневието и да правят нещо по-различно, ново, което да не е само в класната стая, но и извън нея", споделя той. И допълни, че когато се захване да прави нещо, каквото и да е, винаги знае, че ще намери съмишленици и екип с който да може да работи.

"Разработват се всякакви проекти – от доброволчески до стартъпи, такива с изследователска част, с които се занимавам аз. И още много и хубавото е, че самото училище ги подкрепя и спомага за развитието и осъществяването им", уточни Георги Пашалиев.

Георги Пашалиев

Причината за попадането му в класацията на списание "Форбс" е публикуван труд с още трима съавтори в NeurIPS – реномирана научна конференция за изкуствен интелект.

Младите хора разработват идеята за създаването на надежден изкуствен интелект, с възможност да се обучава, информационната база данни да остане поверителна. Проектът разработва така нареченото споделено обучение и най-общото му приложение. 

"Всеки го има, всеки го използва в даден момент, както в една търсачка, може да се разбере това, което искаш да напишеш, но няма конкретна информация какво точно си търсил, допълва, без да използваш своите конкретни данни и запазва поверителността", илюстрира Георги Пашалиев. 

Как се изгражда един изкуствен интелект, който да бъде обучаван зависи от много фактори – какво искаме да създадем и какво целим. По думите на дванадесетокласника колкото повече участници има в разработката и базата данни е по-голяма, толкова по-добре, за да се увеличи и споделеността.

В разговора ще чуете за предизвикателството, което младият човек е поставил пред себе си – да промени представата на хората за изкуствения интелект и всичко онова, което ни плаши в него. С Георги Пашалиев разговаря Божидар Янев.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46