Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде решен проблемът с отпадъците на столицата през 2024?

Снимка: Fb/Васил Терзиев

Как София управлява отпадъците?
Новият директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) Николай Савов, както и Диана Димитрова, мениджър на "Връзки с обществеността" бяха гости в предаването "Радиокафе". Савов разказа за възможностите да се събират рационално отпадъците от хранителните заведения, за работата със Столична община, както и за прибирането на строителния боклук от гражданите.

Николай Савов има дългогодишен опит в областта на управлението на отпадъците. Той е бил директор на Столичното предприятие за третиране на отпадъците от неговото създаване през 2013 г. до 2016 г. Също така е бил експерт в "Депо за неопасни отпадъци и ПСОВ "Садината". От 2018 г. до 2021 г. е бил заместник-кмет "Европейски фондове и екология" в община Елин Пелин. Работил е ѝ по различни проекти, свързани с управление на отпадъците в България. Николай Савов е доктор на науките в областта на електрониката, енергетиката и автоматизацията. Към момента е главен асистент в Техническия университет- София. Работил е и като преподавател в Минно-геоложки университет "Свети Иван Рилски".

Той поясни, че според европейските директиви през тази година рециклируемите материали трябва да бъдат 53%, но за съжаление в България процентът е много малък. Освен това каза, че проблемът с отпадъците е един от най-големите проблеми на гражданите на столицата.


"В завода за третиране на отпадъци трябва да влиза наистина само смесен и битов отпадък. Не трябва да попадат отпадъци, които са строителни материали и всякакви други материали, които не им е мястото там - батерии и всичко, което трябва да бъде разделено преждевременно и да не се допуска влизането им в самия завод", отбеляза Савов.

По думите му идеята на завода е положителна, като това е част от комплекса от мерки, които трябва да бъдат предприети за цялостното третиране на проблемите с отпадъците на град София.

"Не напразно се нарича "интегрирана система за управление на отпадъците", защото тя е свързана с голям диапазон от мерки, които трябва да бъдат изпълнени в тази интегрирана система", отбеляза той. Относно СПТО той добави:

"Първо трябва да бъдат предприети така наречените "спешни", или "критични мерки", за да може да работи така, както трябва да работи. Следващите мерки са краткосрочни, за да могат да бъдат възстановени до неговия проектен капацитет. Тоест, да може да преработва това, което се генерира на територията на София. И разбира се, дългосрочните мерки, които изискват вече едни по-сериозни инвестиции и промени, които трябва да бъдат направени, за да се покрият изискванията на ЕС и европейските директиви, които са свързани с отпадъците."

Савов поясни, че за да могат да бъдат използвани отпадъците като суровина, те трябва да бъдат разделени, защото следващото им разделяне оскъпява допълнително процеса.

"Това е един от основните проблеми в самия завод за третиране на отпадъци на Столична община. Защо? Защото отделените рециклируеми материали са били с много ниско качество. До такава степен с ниско качество, че даже имаме фирми, които съдят общината, че вместо да са получили пластмасови отпадъци, както е по код, те на практика получават строителни материали и РДФ (гориво от отпадъци), който е опитан да бъде предоставен като пластмасови отпадъци. Това създава едно много лошо име на предприятието", посочи той.

Една от причините за това е, че машините, които извършват това отделяне не са поддържани. Не са влагани оригинални резервни части, а е имало и случаи, когато отделни машини са използвани за "донор" на други машини, в следствие на което голяма част от сепараторите не функционират, сподели Савов. По думите му цената на един тон алуминий, ако е отделен както трябва е над хиляда лева, а в София за денонощие се генерират два тона алуминиеви кенчета.


"За поколението, което в момента идва мога да кажа само добри думи. Това е поколение, което мисли, което задава въпроси, което не се примирява от това, че някой просто му го е казал и го приема като мантра. Това е поколение, което иска да разбере", каза той. Относно клетките за депонирания боклук и това, че е отворена последната от тях той отбеляза:

" Ако заводът работи нормално, трябваше това депо да издържи 35 години. През 2012 година трябваше да започне експлоатацията на депото и то трябваше да служи на гражданите на София безпроблемно 35 години. Защо? Защото експлоатацията на завода трябваше да минимизира депонираните количества. Да се депонират само инертни строителни материали и неща, които не подлежат на рециклиране, а всичко останало да бъде рециклирано." И допълни, че ако запълването продължава със същите темпове, в близките три години няма да има място за повече отпадъци.

Савов посочи, че депото в кв. "Суходол" не може да бъде отворено, тъй като няма нито техническа, нито каквато и да била друга възможност за неговото отваряне. В другите населени места също нямат възможност за приемане на отпадъците от столицата. По думите му гражданите трябва да се вслушват в мнението на експертите и да разделят боклука в цветните кофи за смет.

"Младите хора са отворени за това разделно събиране. Големият проблем са ни възрастните хора, които не вярват. Докато младите хора вярват и това е поколението, което ще ни промени", каза той. Освен това посочи, че предприетите спешни мерки трябва да позволят до края на февруари 2024 година заводът да се изправи на крака, като след това да се премине на следващата стъпка - производството на качествен продукт.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Още по темата:

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Гергана Богданова и Йоана Лазаро

Читалището - отворена общност за младите хора

Гергана Богданова и Йоана Лазаро за пролетното почистване на Народно читалище "Христо Смирненски": "Нашето читалище е стара институция. Но в динамичното време вникваме в нуждите на хората в сегашно време - консуматорското общество, в което всеки има всичко и в излишък. Затова се надяваме всеки да донесе това, което му е излишно - книги, цветя, посуда..

публикувано на 18.05.24 в 11:47
Пролет в КвАртал

София има своя стар град

"Пролет в КвАртал" с един от организаторите му, Мартина Стефанова: "Фестивалът е наесен около Деня на София, но не е достатъчно. Затова започнахме с други по-малки събития, за пръв път правим "Пролет в КвАртал". Зимата направихме и видима Коледа тук.  Чудесна програма с локации, турове, София има своя стар град и с тези събития продължаваме да го..

публикувано на 18.05.24 в 10:43

Децата четат разнообразни неща

"Книговище стимулира детското четене и критично мислене. Цял месец над 3500 деца се включиха в това. Децата искат да четат! това е само малка част от тези, които се включват през цялата година. Децата имат възможност да се запознаят с един достъпен език. Щастливи сме, че ще участват едни сладури с рап-песен "Яко е да знаеш". Колкото повече днешните..

публикувано на 18.05.24 в 10:28