Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 12 януари от 19 часа в СГХГ

Мирослава Кацарова с различен поглед към латиноамериканската музика

Снимка: Личен архив

Тя винаги създава интересни, концептуални концертни програми, а  една от тях е съвсем новата "Палома", която ще бъде представена на 12 януари 2023 г. в Софийската градска художествена галерия от певицата Мирослава Кацарова и Струнен квартет.

Певицата разказа за успешния концерт в Пловдив, в края на 2023-та година, където за първи път представи новата програма "Палома", която е своеобразен музикален, но и филмов разказ, с преработка на познати стари латино песни.

"Клубът беше пълен, голяма част от хората не успяха да влязат, ние ще повторим този концерт в Пловдив", разказа музикантката и допълни:

"За мен това е голяма радост - музиката, която избрахме да изпълним и да преработим заедно с Мирослав Турийски, който е основният аранжор и човекът, който направи оркестрациите, защото в джаз квартета е включен и струнен квартет, създаден преди време за друга наша програма, свързана с френската музика, но този път нашето пътешествие е насочено към латиноамериканската традиция. Музиката е преработена някъде с по-модернистични звучни аранжименти, другаде пък сме верни на класиката и душата на самата песен".

"За мен беше много приятна работа, сигурна съм, че и за всеки един от артистите, които взеха и ще вземат участие на 12 януари, бе много приятно предизвикателство", разкри още певицата.

Сред имената, които са част от проекта са Милен Димитров, автор на песента "Чудеса".

"Тайно си пожелавам повече чудеса, много се надявам така да се случи и с музикалната програма "Палома", нищо, че е насочена към латиноамериканската музика. В нея сме включили и други песни, които са наши авторски, те са в по-сдържана своя версия и са по-малко", уточни Мирослава Кацарска и подчерта, че тази сдържаност е вплетена във всяка една от песните.

"Защото когато човек каже "латиноамериканска музика" си представя нещо по-карнавално, по-шумно, но тук е точно обратното обаче. Песните звучат по един много магичен начин, точно като магически реализъм, характерен за литературата на Латинска Америка. След 22 години, като автор и водещ на предаване посветено на латиноамериканския джаз, откривам тази специфика и в музиката", поясни тя.

"Много е приятно да работиш с хора, които изповядват твоят собствен музикален вкус и идеал за красива музика и идеална песен, защото за мен съвършената песен е една много силна, неразривна връзка между текст и музика", изтъкна Кацарова.

"Палома" – заради песента, която е създадена още през 1954 година, изпълнявана от различни певци с демонстрация и сила на вокалното майсторство.

"При мен обаче, тази песен е много важна, благодарение на филма на Алмодовар "Говори с нея", където съвършено различен беше нейният  вариант, излязъл от устата на Кайтано Валосо, в компанията на един изумителен виолончелист, също композитор на филмова музика", разкри вдъхновението си певицата.

"Не всички песни са свързани с филми но някои песни за мен са като филми. До голяма степен, песните са като ароматите – сублиматори на спомени и точно заради това си мисля,че всяка една песен е като един кратък филм", твърди певицата.

Осем музиканти ще очакват своята публика на 12 януари от 19:00 часа: Мирослав Турийски, Младен Димитров, Александър Леков, Струнен квартет – Ивалина Христова, Диляна Давидова, Мария Венкова и Атноанина Юрганджиевя, както и самата Мирослава Кацарова.

Проследете всички нюанси от нейния разказ в разговора на Лили Големинова в  звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03