Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водици е. Извършва се Велик Богоявленски водосвет

| Репортаж
Снимка: Ива Антонова

С по-особени богослужения православната църква се подготвя да посрещне утрешния голям празник – Богоявление. Характерно за днешните църковни служби е извършването на Велик Богоявленски водосвет, който се прави само два пъти в годината – днес и утре на самия празник.

Днес в деня, който предшества великия празник на Господнето Кръщение, наричан в църковната традиция навечерие на Богоявление, а по народному – Водици, богослужената програма е изключително наситена. Песнопенията и четивата разкриват смисъла и значението Кръщението на Иисус Христос в река Йордан.

Още от дълбока християнска древност това събитие е достигнало до нас с името Богоявление. Нарича се така, защото когато свети Йоан Предтеча кръстил в йорданските води 30-годишния Иисус небесата се отворили и върху него в образ на гълъб слязъл светия Дух, а отгоре прозвучал Божият глас, че Христос е Неговият възлюбен син, върху когото е Неговото благоволение. Така се открива на света една велика тайна, само загатвана и предчувствана във времената на Стария завет, а именно троичността на Бог. Йорданското събитие явява осезателно Светата Троица: Бог Отец като глас от небето, Бог Син – Въплътеното Слово, приело човешко Кръщение и Бог Дух Свети – Снизходил над Кръщавания. Именно тези богословски истини възвестява и едно от основните празнични песнопениия – богоявленския тропар, който и днес звучи в храмовете по време на богослужението в навечерието на празника.

Събитието на Господнето Кръщение е оставило ярка следа в богослужебната традиция и с едно от най-тържествените последования в църковните служби, а именно - Великият водосвет. Той е възпоменание за освещаването на цялото водно естество чрез потапянето в река Йордан на въплътения Бог. Още от XII век в църквата е утвърдено, Велик водосвет да се прави два пъти в годината: утре на Богоявление и днес в навечерието на празника, на Водици. По време на това последование се освещава вода, която вярващите приемат за здраве и душевно очистване. Затова макар и не толкова препълнени като на Йордановден, още днес в храмовете се събират вярващи.

Като част от подготовката за утрешния голям Богоявленски празник, днес на Водици църквата е отредила строг пост.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха наркодилър, продавал дрога в магазин в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:52

Полицията задържа магазинер наркодилър в Банкя

39-годишен мъж, продавал наркотици в магазина, в който работи в Банкя, е задържан при акция на СДВР. При претърсванията са намерени различни видове дрога. Мъжът е задържан непосредствено след продажбата на две пликчета с вещества, установени като марихуана и амфетамин. При претърсване на магазина, в който мъжът е служител, са открити..

публикувано на 03.07.24 в 10:44

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк. Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:44

Първа градска болница проучва лечение с изкуствен интелект и акупунктура

Университетската болница на китайската провинция Цинхай ще обменя опит с Първа градска болница в София (МБАЛ „Св. Йоан Кръстител”) за лечение чрез помощта на изкуствен интелект и внедряване на акупунктурни практики. Ръководството, начело с г-н Фан Хайнинг, и специалисти от китайската болница са посетили София и разговаряли с изпълнителния..

публикувано на 02.07.24 в 16:10

Лятно кино обхожда софийски паркове

Инициативата за лятно кино в парка на Кинематограф. BG   продължава традицията от предишни години. На 3 и на 5 юли ще бъдат организирани прожекции в парк "Света Троица" и в Западния парк , съобщават от район "Илинден". Оттам отчитат, че през 2023 г. кинозрителите са били над 1400. В програмата са включени 4 български..

публикувано на 02.07.24 в 14:43

Изграждат нов общински паркинг до столичния XIV ДКЦ

Районната администрация на “Изгрев” започва изграждането на нов, свободен общински паркинг до XIV ДКЦ на ул. “Никола Габровски”, в ж.к.”Дианабад”, съобщи кметът на района д-р Делян Георгиев. “До броени седмици, калното пространство пред поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, където десетилетия наред жителите на района и медиците бяха принудени..

публикувано на 02.07.24 в 12:21

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите "Профилакториум", "Калкас", "Могиличе", "Варош", "Драгановец", "Проучване", "Бела вода", "Стара чешма" и "Радина..

публикувано на 02.07.24 в 08:06