Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училища от 7 области участват в нов, европейски образователен проект

Николай Точев от JA България

 "Джуниър Ачивмънт“ (JA Bulgaria) стартира пилотна фаза на нов образователен проект "Презареди бъдещето си" в училища от 7 области в България.

Проектът се осъществява съвместно с 10 централноевропейски държави, а в България стартира пилотно от януари 2024 г. в училища от областите София, Бургас, Варна, Търговище, Добрич, Плевен и Русе. 

Училищата, които ще участват в пилотната фаза са избрани на конкурсен принцип на база на своята мотивация и данни от Механизма за обхват, предоставени от Министерството на образованието и науката .

Основните дейности включват обучения и методическа подкрепа за преподавателите и редица практически насочени програми за учениците, включващи обучение по финансова грамотност и умения извън класната стая, иновационни лагери, уебинари и работилници за кариерни умения, посещения в компании в родните им градове и възможности за летни стажове.

Ще бъдат включени ученици на възраст от 10 до 19 години, като целта е те да бъдат подкрепени в развитието на ключови знания и умения, важни за пълноценното им участие в социалния и икономическия живот.

Събеседник  по темата в предаването „Радиокафе“ бе  Николай Точев - мениджър проекти в JA Bulgaria.

Проектът представлява своеобразно партньорство между фондация "Уникредит" и "Джуниър Ачивмънт" на европейско ниво.
Идеята е да спомогне за интеграцията на учениците, за да може те да се чувстват пълноценни в образователния процес чрез методи на интерактивно, приобщаващо и завладяващо образование, както и да им е полезно и интересно и чрез него да намерят своето място в образователната система", поясни той.

Дейностите по проекта ще започнат от втория учебен срок.

Имат ли отношение към необходимостта да се проведе този проект, последните данни от PISA, които будят тревога за състоянието на образователната система не само у нас?

"По стечение на обстоятелствата, съвпадението се оказа изключително точно, проектът е сключен на европейско равнище, започна и имплементацията му на национално ниво и е една прекрасна възможност да се преобърнат негативните тенденции, които бяха показани“, подчерта Николай Точев.

Той се позова на данни на ЕВРОСТАТ, според които, всяка година 13% от учениците отпадат от образователната система.

„Това е нещо, което е тревожни и може би това е един перфектен момент, в който започва такъв широкомащабен проект, за да се стикова и провери на чисто европейско ниво какви тенденции работят“, обясни той.

Чуйте още подробности в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празнуваме културата на първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство

От 3 до 6 октомври, в София Тех Парк ще се проведе първото у нас Международно изложение за съвременно изкуство - Sofia Art Fair.  Целта е да развие пазара на изкуство в България. В него ще вземат участие български и чуждестранни галерии, художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени. Организатор на форума е Фондация „София диша“...

публикувано на 03.07.24 в 13:33

"Игри на три поколения" в радомирското с. Бобораци

Три поколения ще отбележат заедно на открито 8-мия рожден ден на Сдружение "Безопасни детски площадки". За първи път празникът е извън София и ще се проведе в с. Бобораци, община Радомир. По инициатива на сдружението, читалището в с. Бобораци изгради наскоро пространство за събития на открито, каза пред Радио София Мая Цанева от Сдружение..

публикувано на 03.07.24 в 12:07

5 литературни маршрута в София и на Витоша през следващите 2 седмици

Пет литературни маршрута през юли са заложени в лятната програма на Фондация "Прочети София". Първият е тази вечер и е посветен на личността и творчеството на Дора Габе . Тръгването е от пл."Райко Даскалов" в 18.30 часа , а автор и водещ ще бъде Катя Зографова . Тя е озаглавила маршрута "Разходка с Нейно Теменужество (Дора Габе..

публикувано на 03.07.24 в 10:18

Протест на фармацевти, в София за два часа спират работа по-малките обекти

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 09:05

Призив за бързо въвеждане на депозитна система внасят в МОСВ екозащитници

Доброволци на екологично сдружение "За Земята" се събират днес в 8:30 ч. пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат призив за бързо въвеждане на депозитна система у нас. Ще има змей от бутилки, кенчета, банкноти, който символизира огромната ежедневна загуба на рециклируеми материали и обществени средства поради неефективното..

публикувано на 03.07.24 в 07:20

Приятно топло, в София – около 24°

Днес отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има главно в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Ще духа умерен северозападен, в Югоизточна България –..

публикувано на 03.07.24 в 07:15