Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 януари, в Централния военен клуб

С концерт "Happy Birthday, Mozart" отбелязват 268 години от рождението на композитора

Чуйте Иван Пенчев от Quarto Quartet и баритонът Добромир Момеков

Снимка: Личен архив

Избрани музикални шедьоври и емблематични оперни арии ще бъдат представени с концерт, наречен "Happy Birthday, Mozart". Той ще се състои на 22 януари, в Централния военен клуб, в навечерието на 268-та годишнина от рождението на гениалния композитор Волфганг Амадеус Моцарт.

В концертната програма ще прозвучат увертюра "Вълшебната флейта", Дивертименто в ре мажор, "Малка нощна музика", арии от "Дон Жуан", "Сватбата на Фигаро" и други в изпълнение на Quarto Quartet и приятели.

Quarto Quartet  е най-успешният български камерен състав за класическа и модерна музика. В него участват водещи музиканти и концерт-майстори, водачи на оркестри – на Софийската филхармония, Българското  национално радио, Софийски солисти, Квартет "Димов", който е създаден през 2005 година от цигуларя Иван Пенчев. Пред Радио София той разказа повече за събитието.

Пенчев посочи, че за първи път са гости на този проект, който самите те традиционно организират в зала "България".

“Организаторите, в случая, са били на наши предишни проекти и много им хареса идеята. Решиха да направим този път във Военния клуб подобен концерт и се радвам, че има винаги голям интерес през януари към Моцарт, защото това е месецът на този композитор по целия свят“, отбеляза Иван Пенчев.

През 2006 г. квартетът печели конкурса "250 години Моцарт", а две години по-късно става лауреат на Международния конкурс за австрийска камерна музика с програма, включваща "Малка нощна музика".

Най-големите предизвикателства идват от звукозаписа от компакт дискове и носителите на класическа музика.

„Оттам възниква един проблем, че в зависимост от периода, в който живеем е популярно дадено класическо произведение, което хората познават, примерно от радиото и когато го представим от един друг поглед, хората казват, че вече не е същото, но ние винаги представяме нашата версия за Моцарт и се радвам, че тя се харесва от публиката и тя обича нашата музика“, разкрива концерт майсторът Иван Пенчев.

Сред приятелите на Quarto Quartet, които ще се включат в концерта, са Добромир Момеков – баритон, пианистът Стефан Врачев, арфистката Деница Димитрова, която ще бъде и водеща,

“Тъй като малко хора знаят подробности за произведенията, този път сме решили да има между всяко малък разказ по какъв повод е написано и какво се е случило, за да напише Моцарт това произведение“, уточни още Иван Пенчев. 

„Дали свирим Моцарт или Бетовен, обикновено винаги има доста интересни факти около произведенията и малко от тях остават разбрани от публиката. Заради това решихме да премахнем тази граница, чрез малки разкази", допълни той. Чуйте го.

Оперният баритон Добромир Момеков, който ще бъде солист на концерта "Happy Birthday, Mozart", сподели за решението си да се включи в събитието.

Първо, поканата беше изключително любезна, а от миналата година имам доста застъпени участия с Моцарт, както и тази. Смятам, че е изключително полезно за гласа и за изявите на един оперен певец“, разкри той. Чуйте още какво сподели в разговора на Мария Бояджиева в звуковия файл.



По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50

Криптовалутата има предимства и при даване и получаване на дарения

Криптовалутите са първите представители на технологията, която ще промени света. Неутрални, защитени, недискриминиращи, децентрализирани, бързи и прозрачни , криптовалутите предлагат страхотен начин за изразяване на човешки емоции без ограничение, и ще допринесат за постигането на положителна промяна в обществата по света, убедени са експерти...

публикувано на 03.05.24 в 15:45
Снимки: Младен Петков

Седмицата в САЩ: Кои, как и защо провеждат пропалестинските протести

Студентските пропалестински протести продължиха и тази седмица в Съедините щати. На места университетите постигнаха споразумения с протестиращи, но в някои кампуси интензитетът им нарасна и се стигна до полицейски рейдове, информира Младен Петков от Вашингтон. Поне две хиляди души в цялата страна са арестувани по данни на местни медии...

публикувано на 03.05.24 в 15:18

"Game Changers" - саундтрак на София и отношението ни към нея

„Game Changers - ода за един град“ е музикален аудио проект за София на Данислава Делчева. Премиерата му е на 10 май, от 20.00 часа, в „Топлоцентрала“. Вдъхновението за него идва от градската среда и начина, по който се свързваме с нея, каза пред Радио София авторката Данислава Делчева. В основата на албума стоят документални звуци от градския..

публикувано на 03.05.24 в 14:11

"Готови ли сте за Великден?" учи какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица

Националният етнографски музей представи последното издание „Готови ли сте за Великден?“. От него читателите ще научат какво се е правело някога във всеки ден от Страстната седмица. Пред Радио София гл. асистент д-р Иглика Мишкова – зам.-директор на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН обясни, че това последно..

публикувано на 03.05.24 в 12:54

"Образ и присъствие" - изложба на Катерина Кацарова

Изложбата продължава до 9 май и може да бъде разгледана всеки работен ден от 14.00 до 17 .00 часа. Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 03.05.24 в 12:46