Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за хубаво

Радиокафе гостува на община Цариброд - Република Сърбия. Ще говорим за традициите и обичаите на хората тук, бита, празниците и делниците. Пръв гостува Зоран Джуров – член на временен орган на община Цариброд и член на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия (НСБНМ):

"В Цариброд празнувахме преди 13 дни. Няма да забравим 2023 - тя бе изборна и тази година трябва да сформираме нова общинска власт. Данните от преброяването бяха представени в 2023. Най-значимото бе приетата инициатива за отваряне на нов граничен пункт до Цариброд и вярвам, че скоро тя ще е приета от българска страна. От Цариброд не по-малко от 500 души ежедневно пътуват до София. Лятото е голям поток.

В новия Общински съвет Сръбската прогресивна партия има абсолютно мнозинство, Демократичната партия на българите също ще е част от управляващото мнозинство. В индустриалната зона ще има възможност за още един завод, инвеститорите ще решат за какво. До няколко години трябва да се изгради и нова пречиствателна станция.

По принцип винаги сме срещали разбиране от българските институции, понякога имаме нужда някои неща да се решат по-бързо, като новото КПП. Община Цариброд ще поеме по-голямата част от разходите по построяването му. За начало може да е временен през лятото. Диалогът трябва да бъде издигнат на по-високо ниво. Има проекти, които се решават от медиите и от НПО.

Имаме и начално училище с паралелка на български в пети клас, има 5 деца, но засега това е добре. След като завършат гимназията, почти всички отиват да учат в България. Засега по-малката част се връщат тук, целта е да се връщат повече и да могат по-лесно да пътуват. Да имат свободна комуникация с България. И да могат да работят от дома дистанционно за български фирми."

Следващият гост е Саша Костов – директор на Центъра за култура:

"2023 бе много интересна, цялата година с големи проекти като нов начин на функциониране на културния ни център. Основната ни цел е наблягането към младите. Искаме да запазим културата сред тях, да ги вдъхновим в усещане за хубаво. Театърът ни е на 135 години. С парите от пиесите са открили библиотека. Тя също празнува годишнина.

Имаме връзки с читалища в България, като театър играем една и съща пиеса и на сръбски, и на български. С тези на български се явяваме на фестивали в България, печелим награди - например на фестивала на любителските театри в Тополовград имаме три златни награди, познават ни и ни се радват, приятели сме с населението там. Имаме тук Балкан театър фест, идват трупи и от България, и от други балкански държави. В момента върви проект "Театър без граници" заедно с театър от София и с театър от Перуджа, правим "Женско царство". Малко е трудно с пътуванията, но пролетта ще е готова.

Слушаме и журналиста Весна Алексова:

"Коледата е по традициите на нашите баби. Носи се слама, която се слага под трапезата - за плодородие и здраве. И аз съм била коледарче, давали са ни орехи за здрави зъби. Майка ми ми е казвала, че преди войната като коледари са ходили млади момчета, които е трябвало да се женят. По някое време на 13 срещу 14 празнуваха музикантите, които са работили на 31 декември - затова я наричаха и "музикална нова година".

За празника Василие са прави Васина торта с много орехи, кисело зеле със свинско на тих огън, "да шепне", както казваше баба ми. Традициите по време на Югославия се пазеха мълком. Има и обичай, който по-малко се знае - жените в мъжки дрехи, мъжете в женски."

Д-р Ангел Йосифов – член на НСБНМ е поредният ни гост:

"Доволен съм, че на края на кариерата си работя в моя град. Ние сме поликлиника без много специалности. Има хора, които се лекуват в частни и в държавни клиники в България, най-вече във ВМА. Тук става все по-трудно да дойдат доктори, особено със специалност. Има пространство нещата да станат по-добре. Нямаме достатъчен брой лекари, които да могат да специализират в София.

НСБМ се занимава с образование, култура, радио Цариброд има програми на български. Не сме далеч от Босилеград, но не сме сплотени, не действаме като малцинство, което да работи успешно, може много повече. Важно е да си съхраним корените. Помагаме на Сърбия за влизането ѝ в ЕС. Децата ни са добре дошли да учат в България, проблем е получаването на българско гражданство - трябва да е по-бързо, нашите дядовци са били в България и въпросът с гражданството трябва да се реши веднъж завинаги, а не 5-6 години да чакат българско гражданство." 

И още един колега - Борис Лазаров – журналист в РТ Цариброд:

"Оставаме основния архив на това, което се е случило в последните 30-40 години. Нещо трябва да се промени в Закона за местните медии тук. Идва приватизация, която ни води до проектно финансиране, но не можем да караме дълго така. Добре, че Общината има добро отношение. А и в Сърбия много други местни медии затвориха. Надявам се на положително развитие.

С децата направихме нови спектакли в театъра. А проектът "Театър без граници" е с роден в Тополовград българин, който живее в Перуджа. Пиесата е по Ст.Л.Костов, адаптация на оригинала - играем го само 6 от 12-те души в пиесата. Изправихме пиесата на крака, премиерата е запланувана на 1 март. Получава се."

Финалът е с Иван Димитров – земеделец, бивш работник в метеорологична станция Цариброд:

"Занимавам се с атрактивно, екзотично земеделство - отглеждам калифорнийски червеи, правя биотор, имам лешници и пчели. Завися доста от Господа. Помага ми, че съм работил в метеорологията, нищо че не съм бил синоптик. Използвам субсидии за кошери, пръскачки. Не е правилно да няма обратна информация какво става след двете години на проекта. Не може да получаваш пари за етнотуризъм с две колелета от волската кола на дядо ти, отърколени на двора. Иначи си имам свои клиенти, които познават продукцията ми - и от вкъщи, и по интернет. Не съм станал богат, но имам стабилно попълнение на семейния бюджет."

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъжд, с температура в София около 19°

Облачността над страната ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 10°, максималните - предимно между 17°..

публикувано на 02.05.24 в 07:35

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06