Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата за кадри става ожесточена

Вдигането на минималната заплата няма да промени пазара на труда

Най-ниска е безработицата в София – 1, 6%

Снимка: bia-bg.com

Минималната работна заплата се увеличи в началото на тази година и достигна 933 лева. В същото време, средно шестима безработни кандидатстват за едно работно място, а безработицата за страната е малко над 5,5 на сто, според последните данни на Агенцията по заетостта.

Очаквано най-ниска е безработицата в София – 1, 6%, на второ място  е област Варна с 3,5 на сто, а на срещуположни позиции са Видин и Монтана, съответно с 13 и 15%.

Данните сочат, че хората без препитание под 29-годишна възраст за цялата страна са малко под 19 хиляди души.
С най-много безработни младежи са градовете София, Благоевград и Пловдив.

  • Какъв пазар на труда да очакваме през 2024 г.?
    Ще успеем ли да запълним огромния дефицит на търсени служители?
    Какви са нагласите на младите хора да се реализират в страната?
    Как повишението на минималната работна заплата ще се отрази на пазара на труда у нас?

Събеседник по тези въпроси  в предаването „Ритъмът на столицата“ е  Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

Надя Василева, председател на БКЗ

По думите ѝ в посочените данни изненада няма.

"Бих казала, че това е съвсем нормално развитие на нещата в условията, в които се намира страната ни – неблагоприятна демографска структура, по-голям процент възрастно население и по-малко младо, по-голяма емиграция и по-малка имиграция, тези обстоятелства оформят един доста труден пазар на труда, посочи тя. Забелязва се голям спад на работоспособното население, срив на работещите, въпреки че отчетената безработица е с по-малко от 1% увеличена в сравнение с миналата година, но коефициентът на заместване е притеснително нисък, пада под 60, което означава, че на 100 души напускащи пазара на труда, едва 60 ги заместват", допълни Василева.

Този немалък проблем води до ожесточена борба за кадри, която се изостря и работодателите много трудно успяват да запълнят отворените работни места. Забелязва се и увеличение на новите позиции на пазара на труда, около 9%, но само 30% от отворените работни места се затварят, подчертават експертите. Турбуленции се наблюдават и в някои бизнес сфери.

"Този тренд ще се запази и тази година, но се надявам все пак, работодателите да успеят да затворят повече позиции", каза още Надя Василева.

Според нея с увеличаването на минималната работна заплата нищо съществено няма да се промени, но по-притеснително би било то за работодателите, които имат проблеми, тъй като повишението не е обвързано с резултата.

"Напоследък това, което забелязваме като нова тенденция, е преминаването към нов операционен модел, базиран на наличните умения и квалификации, които са водещи и определят позициите в компанията, търсенето на кадри ще продължи във всички сектори, като най-голям проблем с набирането на хора ще има в секторите с най-масови назначения – производството, туризма, ресторантьорството, селското стопанство, разкри Надя Василева.

Още по темата, чуйте в разговора на Невена Николова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03