Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходенето по буквите на Марин Бодаков - история за живата българска литература

Снимка: Издателство „Точица“

Излезе "Ходене по буквите“ – том I от Марин Бодаков. Книгата съдържа избрани статии и рецензии от едноименната рубрика на автора, излизаща във в. "Култура".

Повече за изданието разказа пред Радио София, Зорница Христова.

Една книга, която има за свой предмет паметта на нашата литература – от една страна, това, което остава от нашето време, а от друга е пример за възможностите на културната журналистика, да достигне до различни територии, да говори на различни езици, да съживява различни места от литературния свят и начинът, по който общуваме чрез думите, посочи тя и допълни:

"Сборникът включва статии от 1997 до 2013 г. във вестник "Култура", които са се опитвали да проследят процесите в нашата литература в дълбочина и са направили това сладкодумно, смешно на моменти, но винаги задълбочено. Той представлява една литературна история, която не е само история на видимите факти – обикновено литературните истории включват само отпечатаните книги и статии постфактум, а това е литературна история, писана на момента. Тя включва целия жизнен процес на литературата, не дисекция на откъснато растение, на нещо вече мъртво, а запис, кадри, които събрани заедно онагледяват като във видеозапис самото случващо се живо създание, каквото е българската литература.“

Този сборник съдържа както рецензии за книги, което бе гръбнакът на рубриката “Ходене по буквите“, също и литературни спорове за случили се литературни събития, за нещо, което би трябвало да има определена тежест, а се е получило другояче, за напрежения, за опити да се наложи едно литературно събитие, за друго културно събитие, което твърде много усяда, закостенява и започва да губи своя характер, съдържа дори литературни разговори – официални и неофициални – това е жива материя и нейният живец се усеща много силно в книгата, анализира Зорница Христова.

Тенденциите уловени в реално време и в тяхната взаимовръзка.

"Едно от големите предимства на статиите в тази книга е, че никоя от тях не е писана изолирано, в тях личат бързите прибежки до прочита на съседни книги, до други литературни явления. Понякога книгите, които се рецензират, са обединени на място, чрез някаква установена между тях логическа връзка, нещо, което много трудно откриваме в съвременната литературна критика", изтъкна тя.

Рецензиите, писани в 10-годишен период назад във времето, са доста точни и проникновени, не биха ни учудили констатациите и прочитите, а само тяхната дата. Това се дължи на едно основно изискване, което авторът на тази книга поставяше пред себе си – изискването за критическа искреност, рецензиите не са писани конюнктурно, нито с оглед силните на деня, оценките в тях са директни и честни с цялата експертност на която авторът е бил способен, твърди Зорница Христова.

С нея разговаря Лили Големинова. Чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48