Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът в колата на Радио София

Първият православен храм в район "Изгрев" ще отвори врати през 2024-та

В кв. "Изток" ще има ново средно училище

Единственият кмет на район "Изгрев", който е преизбиран от жителите на кварталите "Изток", "Изгрев" и "Дианабад" е д-р Делян Георгиев. В началото на втория си мандат той отново влезе в колата на Радио София, за да обходи заедно с Константин Лавсов поверения му район и да коментира свършеното и предстоящото.

"В района правим най-голямото разширение и строителство на детски градини за последния половин век. Когато завършим, ще има още 900 места. Проблемът с дефицита им ще бъде решен до месеци, включително и за яслените групи. Оформихме няколко вътрешноквартални парка, строим църква", отбеляза д-р Георгиев.

Преди това "Изгрев" е бил единственият столичен район без църква. Сега остават довършителни работи по нея. Тя се намира в обновения парк "Тинтява" и ще бъде отворена през тази година.


Според кмета мястото на КАТ София вече не е в централен район като "Изгрев".

Той може да изрази мнение, да предложи преместване, например, но това е структура, която е в прерогативите на няколко институции и трудно се стига до решение и реални действия.

Може би най-голямата задача за този мандат на местната администрация е построяването на ново средно училище – населението през последните 10-ина години почти се е удвоило (вече 46 хиляди са жителите) и има нужда. Избраният парцел е в кв. "Изток".

Продължава реновирането на междублоковите пространства, алеи, тротоари и местата за игра на децата. Въпреки изградените общински паркинги, проблемът с паркирането остава нерешен непълно.


Д-р Георгиев припомни, че гъсто залесени райони като неговия, имат нужда от повече средства за поддръжка на зелената система. Само през изминалата година в "Изгрев" са премахнати 1000 изсъхнали и опасни дървета.

Ако всички данъци, които се плащат жители и работодатели, останат за района, за един мандат "Изгрев" ще се превърне в Манхатън, убеден е кметът.
Засега обаче той настоява поне за частична финансова децентрализация.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56