Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната ефективност на сградите у нас

Снимка: Радио София

Каква е енергийната ефективност на сградния фонд у нас? В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция "Да обновим България" (Renovate Bulgaria) организират конференцията "Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход". Събитието ще се проведе на 30 януари 2024 г. от 9:30 ч., като участие в него ще вземат министрите на енергетиката и околната среда и водите Румен Радев и Юлиан Попов. След приемането на ключови изменения в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници и публикуването на Проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие, в последните месеци в България се активизира дейността по актуализацията на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК), от който се очаква да постави конкретните цели за намаляване на потреблението на енергия и ограничаване на въглеродните емисии. В момента се подготвя и промяна на Закона за енергийната ефективност, с която ще се определи структурата, начина на управление и функциониране на Националния декарбонизационен фонд – основният финансов инструмент в ИНПЕК, от който се очаква да осигури необходимия ресурс за изпълнението на политиките.

 

С оглед ключовата роля на сградното обновяване за постигане на националните цели, предстоящата XII кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия ще постави на дневен ред темата за реформите в сектора, които биха направили възможно реализирането на проекти на пазарен принцип при очакваното изчерпване на средствата по наличните инвестиционни програми и намаляване на интензитета на публичната подкрепа. Ще бъдат разгледани и въпросите за създаване на институционален капацитет за интегрирано управление на енергийните политики, което ще позволи ефективното насочване на публичния ресурс в областите с най-големи инвестиционни потребности и избягване на дублиране на функциите между съществуващите и бъдещи финансови инструменти. Подробности разказа Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект.

"Основната тема е създаването на Националния декарбонизационен фонд и това е един въпрос за 7.8 млрд. лв., което действително не е маловажно. Крайният резултат е да направим така, че да има прозрачен процес на управлението на този огромен ресурс. Надяваме се с участието на представители на всички ангажирани ведомства да сме наясно, че имаме цели, имаме инвестиционни приоритети и не можем да си позволим този ресурс да се насочва към областите, където лесно може да бъде усвоен", сподели Цанев.

Той посочи, че жилищният фонд е приоритет и се наблюдава социално напрежение във връзка с програмите за саниране. Националният декарбонизационен фонд по думите на Цанев се е появил в публичното пространство през 2019 година. След разработка на стратегия за устойчиво обновяване на сградния фонд, за жилищния фонд е бил заложен огромен ресурс за финансиране на сградното обновяване.  

"Европейската инвестиционна банка даде четири възможни стратегии за създаването на фонда, а през декември 2022 г. Министерски съвет си избра пета стратегия - а именно да трансформира съществуващия фонд за енергийна ефективност в декарбонизационен фонд", каза Цанев.

Той уточни, че в публичното пространство Министерството на енергетиката работи в промени на Закона за енергийната ефективност, с които ще постанови трансформирането на Фонда за енергийна ехективност в Декарбонизационен фонд.

"Много важно е да се знае, че съществуват пазарни анализи, които установяват, че най-голямата липса на средства за постигане на целите за енергийна ефективност са в жилищния сектор. И ако искаме да сме отговорни към обществото и гражданите, трябва да направим така, че задължително средства от този фонд да бъдат насочени към жилищния сектор.", каза Цанев.

Той посочи, че със сегашните темпове след 30 години ще сме обновили 15% от сградите и призова за постоянна програма за сградно обновяване.

"Тези 80% грант са невероятен подарък независимо, че сме свикнали на 100%, но няма такъв обем държавна помощ за саниране на частни жилища в целия свят", каза Цанев.

По думите му достъпният финансов механизъм е безлихвен, или нисколихвен кредит, със социална помощ на най-уязвимите хора.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-то издание на Софийския фестивал на науката

14-то издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45

Седмо издание на наградите "Златни патета"

Наградите "Златни патета" 2024 г. ще бъдат раздадени за седма поредна година на официална церемония в средата на месец май, като те  подкрепят прогресивната българска музика. Публиката определя кои ще са победителите, като гласува онлайн в специално създадената платформа . Гласуването в ежегодната кампания "Златни патета" вече започна. Графа,..

публикувано на 09.05.24 в 15:05

Денят на Европа и мирът

Теодор Стойчев е ръководител на Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България. По случай 9 май, Денят на Европа той беше гост в предаването "Радиокафе". Стойчев сподели, че обединението на европейските държави в Евросъюз е цяло чудо, въпреки противоречията, противопоставянето и войните, които те са имали помежду си в исторически план...

публикувано на 09.05.24 в 14:51
Петя Андасарова с водещия на

За музиката, театъра и инфлуенсърството като отговорност към младите хора

В предаването "Добър вечер, София" се срещаме с Петя Андасарова. Тя е само на 23 години, но вече е успешен артист. В артистичната сфера, в която навлиза още от ранните си години тя вече има свой широкоспектърен образ. Като ученичка в 5 клас първо се докосва до музиката и има желание да пее. Записва се към вокалната група на  32 СУ "Св...

публикувано на 09.05.24 в 14:10

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17