Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е добре да знаем, за да защитим децата си от онлайн престъпления и сексуално насилие

Снимка: Радио София

Рекорден ръст на сигналите, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца през 2023 г. отчита Националният център за безопасен интернет.. През миналата година броят на случаите, обработени от Центъра, възлиза на общо 46 359, което е двойно увеличение в сравнение с 2022 г., когато те са били 23 080. Притеснителен е фактът, че 95% от сигналите са за онлайн сексуална експлоатация на деца. Това е най-високият брой сигнали, обработени от началото на съществуването на Центъра в рамките на 1 календарна година.

  • 2023 г. е исторически рекордна по брой сигнали, получени на Горещата линия за докладване на вредно съдържание и онлайн престъпления срещу деца: 46 359, двоен ръст в сравнение с 2022 г.
  • 95% от подадените оплаквания са свързани с онлайн сексуална експлоатация.

На фона на тревожната статистика, стават ли по-уязвими децата ни в интернет или намират път как да търсят помощ, разговор с Антоанета Василева от Националния център за безопасен интернет и Николай Петков – експерт по киберсигурност.

"Намират път да търсят помощ намират и сила, защото има повишение в броя на тийнейджърите потърсили помощ на консултативната линия. Истината е, че на годишна база данните показват 100% ръст на сигналите спрямо 2022-ра, което  е показател за две неща – първо, че децата продължават да са все по-уязвими, а причината е,че все по-малки деца имат профили в социалните мрежи, 7-8-годишни са в Тик-ток, използват вайбър, от друга страна истината е, че ние нямаше да успеем да отговорим на всички тези сигнали, да ги обработим и да изпратим част от тях на дирекция “Киберсигурност“, ако не бяхме финансово подкрепени, но държавата продължава да не участва в тази битка, необходимостта да сме тук и да помагаме е все по очеизвадна, но държавата продължава да абдикира от своите международни отношения“, отбеляза Антоанета Василева.

Центърът за безопасен интернет е в партньорство с няколко държавни институции – МВР, Държавна агенция за закрила на детето, Министерство на образованието, с които съвместно участва във всички работни групи, сред които група за дигитализация в образованието, група за разработване на национална стратегия да детето.

"Всичко, което виждаме като рискове за децата е в тези документи, разработва се, но само по себе си не е достатъчно. За всеки такъв документ са необходими финансови средства, защото дейностите, които ще се изпълняват на база на тези документи, това, което реално ще правим за децата което да има практически резултат за тяхната безопасност, изисква средства", посочи тя.

В разговора Антоанета Василева посочи преживяванията, които деца и тинейджъри споделят с тях при своите обаждания.

28 хиляди сигнали са изпратени от нашите международни партньори към нас, за вредно съдържание на български сървъри, а ние сме ги изпратили след обработване на "Киберпрестъпност". Останалите почти 18 хиляди, са сигнали, които ние сме получили и ние сме открили, защото ние също сме проактивни в мрежата, поясни още тя. По всички изпратени сигнали за последното тримесечие на 2023-та година е установено, че засегнатите деца в цяла Европа са около 30 хиляди, уточняват от Центъра за безопасен интернет.

Специалисти от центъра работят и с деца в в училищата.

"Децата все повече потъват във виртуалния свят, защото той им е интересен и ако ние като възрастни и като родители не им напомняме непрекъснато за рисковете и опасностите, няма как да очакваме децата да имат този рефлекс непрекъснато да се пазят", подчерта още Василева.

"На първо място говорим за възпитание – все по-рано се дават устройства на децата и родителите не си дават сметка, че чрез това устройство те отварят вратата на това дете към света. Забелязваме все по-малки деца, които записват видеа в известни платформи, няма как това да се случи без знанието на родителя, а превенцията е много проста – ако платформата го позволява, то тези деца трябва да бъдат регистрирани в нея с детски профили", подчерта Николай Петков от “Киберсигурност“.

Защо има масово нарастване на сексуалните престъпления към деца? Ако се замислите, от едно дете пари не могат да се изкарат, какъв би бил стимулът някой да наруши конфорта на едно дете и да го тормози, защото човекът отсреща има някакви незнайни цели, предимно със сексуален контекст? Тези сигнали нарастват и ще нарастват, защото дигитализацията се движи с много по-динамични темпове, отколкото отпреди 3-4 години, посочи експертът.

Иначе казано, този тип заплахи се увеличават експоненциално и ние трябва да реагираме в много по-ранна превантивна точка, категоричен е Николай Петков.

Конкретни примери, които той посочи ще чуете в разговора.

"Ако разделим разговора на две – за деца и за родители, има решение и за двете половини на семейството, не е случайно, че ние като бизнес сме се ориентирали да предлагаме защита на цялото семейство, защото едно семейство вече има много повече устройства, отколкото преди 5 години, всяко едно модерно семейство има поне по 3 устройства вкъщи, всяко едно от тези устройства е изходна точка за детето да влезе в интернет и да прави неща върху които нямаме контрол, ако не помислим върху тази тема, е все едно да си построим къща и да не си сложим врати, илюстрира експертът.

По думите му, решенията за защита са базисни, на този етап все още потребителят има нужда от базова защита, тъй като повечето атаки са автоматизирани и никой не цели да избегне всички маркери за защита.

Още  конкретика чуйте в разговора на Елисавета Белеганска.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45