Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симулационен център за подобряване отношенията лекар - пациент ще отвори врати в София

Разговор с инициатора - кардиолога д-р Алдин Али

Д-р Алдин Али
Снимка: Личен архив

Основателят и председател на фондация "Здраве за България" д-р Алдин Али разказа в предаването "Ритъмът на столицата" какво го е провокирало да се замисли над необходимостта и да бъде създадена обучителна програма за подобряване на отношенията лекар-пациент.

Разказа, че след като се завършва медицина в Германия и се завръща в България, му прави впечатление отношението на пациентите към лекарите, но и обратното - отношението на лекарите към тях.

"Това беше една доста непозната за мен среда. Наблюдавайки какво се случва, видях, че съществува един конфликт, един проблем, върху който с години не беше работено - каза той. Вземайки предвид мненията и на двете страни, медикът се натъква на взаимни обвинения. - Виждах, че в този казус не съществува никакъв диалог. Очакваше се това само по себе си да се подобри, а аз мисля, че по-скоро трябва да се работи над този проблем. Фрапантното отношение на колеги в България към пациенти, както и жестоката агресия към медицински лица, на които съм ставал свидетел, ме провокираха да се замисля за всички онези пропуски в образователната и здравната ни система.  Именно затова създадох и фондация "Здраве за България", която цели да провокира дебати, конкретни решения и диалог между лекари и пациенти по тази наболяла тема."

Д-р Али е кардиолог, години наред e практикувал в Германия, включително и в едно от най-натоварените отделения по спешна помощ там. Смята, че би било полезно за в бъдеще да се работи с младото поколение лекари и да се обучават на основни техники на комуникация с пациентите, справяне с агресивни такива,  в кризисни ситуации, водене на разговори при донорски ситуации и други.

"За мен беше огромна изненада, че не съществува подобна програма в България, защото като студент в чужбина, имах 8 мобилни обучения в симулационен център с тази цел. Вкарваха ни в различни практически ситуации, в които можем да видим как въздействаме върху пациента, тъй като бяхме снимани в рамките на тези сценарии. След това получавахме обратна връзка от т.нар. „пациенти“ и можехме да се видим отстрани как въздействаме и къде грешим", разкри кардиологът.

В много от университетите съществуват "теоретични" часове, които са свободно избираеми, има и лекции на подобни теми, но акцентът не е достатъчен. 

"Колкото и в общественото пространство да се изтъква, че причината колегите да напускат страната е в заплащането, мисля, че това не е така. Напускат заради липсата на доверие между лекар и пациент и влошаващата се обстановка на работа - категоричен е д-р Алдин Али. - Преди да бъдем лекари, ние сме преди всичко хора, но в ролята си на специалисти ние много често се явяваме като последна инстанция за даден човек и живота му. Той търси от нас не само лечение, но и разбиране и подкрепа." 

Доколко отношенията лека-пациент в Германия са по-различни, ще чуете в разговора.

Какво ще представлява Симулационния център, който предстои да заработи у нас, каква семинари и обучения ще предоставя?

В момента се извършва обмен на опит с университети от Америка и Германия, за да бъде изградена програма за България. Очаква се и финансиране, за да стартира проектът в следващите месеци.

Още подробности може да чуете в разговора на Данаил Конов в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26

С изложбата "310 години пишеща машина" НПТМ отбеляза 67 години от създаването си

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване. По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба "310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа..

публикувано на 15.05.24 в 15:03