Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Стоилков: Надземното метро ще преобрази Сливница

Центърът на град Сливница
Снимка: slivnitsa.bg

Васко Стоилков започна своя четвърти кметски мандат. Този факт красноречиво говори доколко жителите на Община Сливница са доволни от управлението му.

Разбира се винаги има какво повече да се желае и изисква.

"Няма време за отпускане. Всеки следващ мандат започвам с още повече хъс от предишния. Всички проекти, които бяха планирани за предишния мандат, сме ги завършили. Следващите години наистина трябва да направим такива големи проекти, които да ни преобразят."

Кметът Васко Стоилков

С тези думи дългогодишният кмет на града, който е само на около 20-ина километра от столицата, очерта пред БНР-Радио София какво е набелязал в плановете си.

"Задачите ни са много. Станахме доста интересна дестинация. Проявяват се много апетити към нашата община, включително и по отношение на различни производствени, логистични центрове. Изключително се засили интересът към жилищни имоти. Сред предизвикателствата е и това – как да отговорим на инвеститорския интерес.

Винаги сред целите ни е да увеличим ползите от близостта със София и да намалим вредите."

Може би най-мащабният проект, по който в момента се работи, е скоростен влак до Сливница, който на практика ще бъде като надземно метро и ще прави връзка с линия 1 и линия 2 на столичния метрополитен.


Проблемът с уличните кучета може да се смята за решен.

Работи се и по други проекти за повишаване на жизнения стандарт на жителите на общината.

Определена е сграда за липсващия исторически музей – първото училище в Сливница, от 1912 година, дарено от този, който го е изградил навремето. Намерени са и част от средствата за музея.

Чуйте още подробности в разговора на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демографска пустиня ли е страната ни?

Превръща ли се България в демографска пустиня? Увеличават ли се и с колко населените места у нас с население до 10 души на квадратен километър? Как може да се смекчат негативите от свръх концентрацията на населението в няколко града от страната и да се съживят селските райони? Подробности разказа доц. Николай Цеков от Институтът за изследване на..

публикувано на 03.06.24 в 15:38

Пилот, ветроходец, пчелар, писател. В кое ли не е добър Йордан Колев?

След пътеписа "От Рио до Кейптаун" (2017) и романите "Кацането" (2019), "Лабиринт" (2021) и "Пазителят и кобрата" (2023) Йордан Колев се завръща към любимото си занимание – разказите. Най-новата му книга носи заглавието "Двойното дъно на пилотския куфар". По думите на акад. Владимир Зарев, сборникът ни докосва, вълнува, изпълва ни с..

публикувано на 03.06.24 в 15:28

Франкофони създадоха аудиогид за Музея на българския спорт

Националният музей на спорта, който се намира в сградата на стадион "Васил Левски", вече разполага с аудиогид на френски език. Той бе разработен от студенти от магистърската програма в Специализирания институт на франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ), и предоставен на Катя Иванова, директор и уредник на музея. Аудиoгидът е..

публикувано на 03.06.24 в 14:35

Световна среща на творците в сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024

Световна среща на творците от сферата на независимото изкуство IETM Sofia 2024 ще се проведе между 12 и 15 юни в РЦСИ “Топлоцентрала“. Заедно с водещи специалисти и представители на независимата сцена бяха очертани приоритетите на събитието, които включват: статутът на артиста, условията на работа в Европа и в частност – България, менталното..

публикувано на 03.06.24 в 14:28
Мария Ангелова

Певицата Мария Ангелова със страст към "Поп и джаз пеене" остава вярна на фолклора

Младата певица Мария Ангелова разказа в предаването "Добър вечер, София“ как се заражда в нея любовта към фолклора. Това се случва още в ранните й години в училище, където посещава хор, в който изпълнява народна музика. По-късно започва да учи в музикална паралелка, посещава уроци по поп и джаз пеене. Кандидатства в джаз академията на Милчо..

публикувано на 03.06.24 в 12:32

В гимназията по транспорт в Сливница учат и младежи от София

Когато човек влезе в професионалната гимназия по транспорт "Н. Й. Вапцаров" - гр.Сливница, го посреща ромолът на изкуственото водопадче, което клокочи в алпинеума на фоайето. Срещу него са разположени моделите, с които абитуриентите тази година се дипломират и това са светещи, издаващи звук и работещи мотори, фарове и други части на автомобила.  През..

публикувано на 03.06.24 в 11:32
Снимката е илюстративна

Над 50% от метротрасето към кв. "Хаджи Димитър" и кв. "Левски" е изпълнено

На бъдещата автостанция „Изток“ е предвидено изграждането на интермодален възел, докъдето ще достига и метрото, съобщи пред Радио София директорът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев. „Този интермодален възел трябва във времето да се развие. В момента, ако има там метро, то няма да има кого да вози, няма да има там пътници. Затова не е..

публикувано на 03.06.24 в 10:07