Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времето на разположение се заплаща допълнително, дежурството - не

Дистанционната работа има редица предимства и се съчетава с т.нар. време на разположение
Снимка: bum-bam.com

Недостигът на кадри в България, а и в Европа, е сред причините сред работодателите да набират популярност двете форми на допълнителна заетост - дежурството и времето на разположение, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). Темповете на растеж на икономиката също допринасят за популярността им, особено в производствата с непрекъснат цикъл на дейност.

Коронавирусната кризата допълнително катализира навлизането на формата - време на разположение. Тя се прилага в сектори като сигурност и охрана, здравеопазване, производство, кол центрове и др.

Плюсовете за работниците - освен допълнителното възнаграждение, което е колкото за извънреден труд със съответните удръжки, е и осигурителният принос по двата вида допълнителна заетост. От използването на най-разнообразни форми на заетост имат полза както работодателите, така и работниците, твърдят от БСК.

Фактически извършената работа през времето на разположение се отчита и заплаща като извънреден труд.
Тъй като дежурството е част от работното време, на работника или служителя се изплаща уговореното трудово възнаграждение.

  • За момента по Наредбата за структурата и организацията на работната заплата минималният размер на възнаграждението за времето на разположение е 0,10 лв./час, но няма пречка в индивидуален и/или колективен трудов договор да бъде уговорено по-високо.

Недостигът на кадри е основният проблем посочван от работодателите у нас. Търсят се всякакви работници и служители, не само на високо квалифицирани. Членовете на БСК опитват да осигурят добри условия на труд, отбеляза пред БНР-Радио София Жасмина Саръиванова, главен експерт "Социален диалог" в Камарата.

Тя обясни, че когато особения характер на работата налага, тогава може да се уговори готовност на работника или служителя да полага труд извънредно, при необходимост, от там, където се намира.

Задължението за време на разположение се регламентира с индивидуален или колективен договор. Разбира се, този труд има ограничение – например за 1 календарен месец не може да бъде повече от 100 часа.

За дежурство работещият трябва да е на служебното си място. И пребиваването се отчита като работно време. Графиците за дежурство, обаче, трябва да се изготвят предварително, съобразявайки се с необходима почивка, а работникът - да е уведомен достатъчно рано.

В България и в момента не съществува законова пречка да бъде въведена 4-дневна работна седмица, каза Саръиванова.

Тя допълни, че предстои да бъдат приети промени в Кодекса на труда относно работата от разстояние.

Чуйте още подробности в разговора на Данаил Конов. 


Има дейности, за които е задължително да си на работното място Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Под езика: част втора" - типографските идеограми на Дамян Дамянов

Проектът „Под езика“ стартира първоначално през 2016 г. само за забавление във Фейсбук. По свой начин, художникът Дамян Дамянов решава да отбележи най-българския празник – 24 май. Захваща се с кирилицата и започва да преобразява всяка буква от нея, така че да илюстрира значението на дадена дума. Получава се колекция от 30 идеограми. През 2018 г...

публикувано на 03.05.24 в 11:38
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:57

Съвременният човек като бог в развитие според Ваклуш Толев

Повод за разговор с режисьора Ники Василев (режисьор на документалния филм "Ваклуш") е новата книга на духовния учител Ваклуш Толев. Албумът съдържа над 160 фотографии, както и истории, които не са влезли във филма. "Този филм е нещо, което не можа да се побере в стоте часа кино време и докато трябваше да решавам какво да остане във..

публикувано на 03.05.24 в 10:47

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 08:43

Хладно и дъждовно

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава, като ще остане по-ниско от средното за месеца.  Днес синоптичната обстановка ще се усложни. Над страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще бъдат значителни, придружени с гръмотевици. На някои места в Югозападна България, Родопската..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50