Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в САЩ:

Отзвук от доклада за боравенето на Байдън със засекретени документи

Президентът на САЩ Джо Байдън на извънредната пресконференция след доклада след доклада на специалния прокурор за секретните документи, открити в частния му дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън умишлено е разполагал със засекретени документи в дома си, бе посочено в доклад от разследване на специален прокурор в Съединените щати, но няма да се стигне до съдебен процес.

Байдън, според доклада, е държал засекретени документи след мандата си на вицепрезидент - нещо, което е създало сериозни рискове за сигурността на страната. Намерени са и документи с класифицирана информация за Афганистан. 

Новината даде на републиканците материал за атаки срещи президента, а на извънредна пресконференция самият той отвърна емоционално на някои от заключенията в доклада. 

Друг основен момент е оценката на паметта на Байдън. В доклада той е описан като човек, който не може да помни ключови дати. Отбелязва се, че има значителни пропуски в паметта му, което при един процес може да окаже влияние на съдебните заседатели да не го намерят за виновен, защото ще гледат на него като добронамерен възрастен човек с лоша памет. 

На трето място специалният прокурор твърди, че е нямало обструкция като е станало ясно, че при Байдън има останали засекретени документи, нещо повече - съдействието на президента по време на това 15 месечно разследване е било огромно. 

  • Бившият президент Доналд Тръмп също се оказа е имал засекретена информация след мандата си, но при неговия случай се стигна до начало на съдебен процес. Какво е различно?

След появата на доклада от над 300 страници републиканци видяха двойни стандарти, но случаите са различни. При намирането на засекретени документи в дома на Байдън се стигна до бързо съдействие с органите, докато при Тръмп е имало утежняващи фактори според обвинението. Един от тях - на Тръмп е била дадена възможност на няколко пъти да върне документите, а той не е направил това - нещо, което е посочено в заключението на специалния прокурор, разследвал Байдън. 

Докладът даде гориво на републиканци за при атаките им срещу Байдън.

За някои опоненти на настоящия президент ключовото заключение от доклада е състоянието на паметта на президента. Това е нещо, което републиканци се опитват да стане централна тема на изборите и подобно заключение е добре дошло. 

В изявление лидерите на републиканците в Камарата на представителите посочиха, че заключението прави Байдън негоден за Овалния кабинет.

Докладът изчисти името на Байдън що се отнася до криминални деяния, но пък отвори по-широко вратата за дебата относно възрастта и паметта на президента. Докладът е подарък за Тръмп, който често посочва гафове на Байдън. 

Може да се каже, че демократите от една страна са доволни, че няма да има процес, но пък са и недоволни от това, че специалният прокурор не се е спрял само до търсене на криминални действия, а е включил категоризация на паметта. И това става в момент, в който можем да видим случаи на гафове от президента с объркани имена.

Oт Белия дом насрочиха извънредна пресконференция в необичайно време вечерта, за която информираха журналистите около 20 минути преди началото й, което също е необичайно. На пресконференцията Байдън отвърна като увери, че паметта му е добра и даде за пример постигнатите от него неща като президент. Той адресира и емоционално момента в доклада, в който специалния прокурор казва, че президентът не си спомня коя е годината, в която единият от синовете му е починал. Байдън каза „Как по дяволите смее да повдига това….. Това не им влиза в работата…Няма нужда някой да ми напомня кога (синът ми) почина.” 

Също тази седмица започна изслушването във Върховния съд на дело, което включва органа в кампанията по президентските избори. Въпросът е дали щат може да дисквалифицира кандидат за държавен пост като се позовава на конституционна поправка. 

Някои щати се опитват да не позволят на Тръмп да се появи в бюлетината като се позовават на 14-ата поправка в конституцията с аргумента, че има неоспорими факти, че той е бил замесен в противоконституционни действия на 6 януари 2021 година. Въпросът стигна до Върховния съд и вчера започна разглеждането. Решението на Върховния съд дали Тръмп може да се кандидатира ще е валидно за цялата страна

Съдът конкретно разглежда случаят с Колорадо. Чуват се коментари от съда, които показват притеснение от възможността един щат да изключва водещ кандидат на една партия от бюлетината. Съдии с различни политически убеждения сякаш са обединени от мнението, че изключването на Тръмп може да доведе до проблемна политическа обстановка, до хаос, ако съдбата на кандидат може да бъде решавана от съдебно решение в един щат. 

Представляващия Тръмп адвокат посочи, че въз основа на Конституцията дори ако кандидатът е признал се бунтовник, той може да се кандидатира за пост и дори да спечели избори. Конгресът има задачата след това да отсъди по случая с мнозинство от две трети. 

В тази пълна със събития седмица в Щатите се търсеха варианти за продължаване военната помощ за Украйна и други страни. Към момента помощта за Украйна е заложник на републиканци-хардлайнери. Какво пречи за приемането ѝ в Конгреса?

Атхвърлен беше законопроект - дело на представители на демократи и републиканци за контрол на границата и помощ за Украйна и Израел. Конкретно за имиграцията ставаше дума за мерки, които целят спиране рекордния брой нелегално влизащи в Щатите по южната граница

Републиканците са обвинени в умишлено саботиране на законопроекта, за да влошат състоянието по границата и да обвинят демократите за това, знаейки, че влошаването на състоянието може да промени общественото мнение и това обществено мнение да стане по-добре настроено към по-строги мерки по границата, които са идея на републиканците. Още повече това бяха мерки, предложени именно от републиканците, но негативното им отношение се появи след като Тръмп и председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън се обявиха против тях. Какво демонстрира това? Липса на единство в редиците на републиканците, разцепление между лоялисти на Тръмп и по-умерени. 

Сега се работи по отделен пакет, който да отпусне военна помощ, но е сложно, защото има някои консерватори-хардлайнери, които смятат, че помощта за Украйна е излишно харчене на пари и които настояват да се говори за стратегия за изход. Тези хардлайнери искат по-крайни мерки по границата преди да се съгласят на продължаване помощта за Украйна. За тях не може да се опазва чужда граница преди да се опази собствената.

Към момента няма изгледи за приемането на новия пакет. Става дума за пакет от 95 милиарда долара. Това би значело спиране на доставката на оръжия за Киев в момент, който се приема за ключов в близо 2-годишна война.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителни продукти за нуждаещите се в Община Самоков

За десета поредна година в рамките на благотворителната кампания "Бъди човек" доброволци ще раздадат хранителни продукти на хора в нужда в Самоков и част от селата в общината. Всеки, който иска да дари хранителни продукти може да го направи в дните преди Великден - на 1 и 2 май, на втория етаж в зала "Арена Самоков". Пакетите с храни ще..

публикувано на 30.04.24 в 17:31

Защо дизайнът става все по-важен?

Дизайнът далеч не е свързан само с дрехите, модата, архитектурата, интериора. Той е нужен в индустрията и в много други неща, за които може би дори и не се сещаме. За необятните възможности и потенциал в създаване на практични решения и едновременно с това и изживяване, каквото търсим във всичко днес, говори Маргарит Ралев - дизайнер, дигитален..

публикувано на 30.04.24 в 17:18

Бъди благодарен и бъди щастлив - посланието на модерния стоицизъм

Що е то "Модерен стоицизъм" - откровен разговор със Стефан Марков и Петър Теодосиев. Двамата водят подкаст със същото име, в който разказват кога и как са се запознали със стоическата литература, а в "Добър вечер, София!" разказаха какво точно е стоицизъм и как практикуването му помага в ежедневието и повишава качеството на живот...

публикувано на 30.04.24 в 16:38

Кои са факторите, които привличат или отдалечават педагозите от професията

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването участие са взели 4150 учители, родители и заинтересовани. Проучването цели да установи ефективността на образователната..

публикувано на 30.04.24 в 15:46

На 3 май се навършват 90 години от рождението на Иван Андонов

Във връзка с предстоящата годишнина от рождението на актьора, кинорежисьора и художника Иван Андонов, която ще отбележим на 3-ти май, в ефира на Радио София излъчваме два откъса от неговите спомени за началото на творческия му път, за филмите, за работата му с писателя Георги Мишев като сценарист и по време на снимките на "Дами канят", някои..

публикувано на 30.04.24 в 14:16
3D скулптура от серията „Упражнения за дясна ръка“

В нова изложба любопитството води Венцислав Занков към експерименти

Венцислав Занков представя „неочакван завой и изход“ от традиционните за него през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, като опити за намеса и като коментар на „социалното”. Експозицията е озаглавена „ТРЕНИРОВКИ ● Изходи: упражнения 2024“ и се открива на 1 май от 18:00 ч. с въведение от проф. Боян Манчев..

публикувано на 30.04.24 в 13:35