Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 16 февруари в зала "България"

Плевенската филхармония ще гостува в София в своя юбилеен сезон

Христо Йоцов разказа за концертната програма пред Радио София

Христо Йоцов
Снимка: Ани Петрова

Плевенската филхармония ще гостува в София в своя юбилеен сезон. В програмата ще вземат участие и трима джазмени – Константин Костов и Ангел Заберски с авторски пиеси за пиано и оркестър, и Христо Йоцов с пиеси за обой и оркестър, концерт написан специално за един от световно известните обоисти, Давид Валтер, който има дълга история свързана с България.

За преливането между класиката и джаза, и за своите творчески търсения, сподели самият Христо Йоцов пред Радио София.

Разказа, че след бурния успех на концертната програма миналата година, отново е получил покана от директора на Плевенската филхармония Любомир Дяковски, да направи програма и да представи нова музика.

„Тъй като аз още не съм готов с премиерното парче за оркестър, върху което в момента работя, предложих варианта, който сега ще бъде представен с премиерния концерт на Константин Костов за джаз, пиано и оркестър, една красива оркестрова пиеса на Ангел Заберски – „Капризите на дамите“ и моят концерт за обой, който не е нов, писан е през 2004-та, по поръчка на този, който ще дойде да го изпълни, френският обоист Давид Валтер, който ще представи този концерт за обой“, разкри Христо Йоцов.

По думите му, Дейвид Валтер обича да посещава страната ни, тук е правил и майсторски класове, представял е музика, като той самият е композитор и диригент.

"Какъв тип е концертът – не мога да кажа точно, но това е моето разбиране за музика, моят начин да съединя двете ми „аз“ – джазов музикант и класически образован такъв, за мен това не е просто една задача, която трябва да изпълня, изпитвам огромна потребност, нужда да го правя, винаги концертите са адресирани към конкретни изпълнители, споделя Христо Йоцов.

С него разговаря Лили Големинова.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40

Чатботът Краси ще упътва посетителите на Софийския фестивал на науката

14-ото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк. Фестивалът предлага достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството...

публикувано на 09.05.24 в 16:43
Адриан Николов

Лек спад на неравенството у нас, всеки десети работещ е беден

Бедността у нас лека намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга. Подобренията обаче са бавни, а политическият хаос обещава да забави с години фундаменталната промяна на социалната система, която има реален потенциал да..

публикувано на 09.05.24 в 15:45