Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират осветлението в четири столични парка

Снимка: fb/Васил Терзиев

Столичната община ще ремонтира осветлението в четири софийски паркове. Първите от тях, които ще бъдат във фокус за подмяна и обновяване на осветлението, са Южния парк, Западния парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

От там обръщат внимание на лошото състояние на осветлението в зоната между хотел „Хилтън“, метростанция „Европейски съюз“, басейн „Спартак“, бул. „Арсеналски“ и бул. „Петко Каравелов“. По този повод се предвижда възлагане на цялостно проектиране на парковото осветление.

„В зоната, която обхваща площта, разположена между бул. „Арсеналски“, ул. „Бяла черква“, бул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Хенрих Ибсен“, ул. „Козяк“ и част от жилищната част на „Горни Лозенец“, се предвижда ремонтиране на наличните съоръжения. В имотите, които са частна собственост, не могат да бъдат предприемани никакви инвестиционни дейности с общински средства, докато тези имоти не бъдат отчуждени“, добавят от общината.

В Западния парк осветлението функционира, но има постоянни технически проблеми, като изключване на предпазители и подмяна на крушки. От юли 2023 г. паркът е оставен без поддръжка и поради тази причина никой не се грижи за осветлението.

Осветлението в парк „Заимов“ е изградено преди повече от 20 години и има сериозни проблеми. През 2018 г. е планиран цялостен ремонт на парка, но поради неосигурено финансиране, този проект не се осъществява. В проекта на бюджет за 2024 г. са предвидени средства в размер на 300 000 лв. за строително-монтажни работи по осветлението.

Съществуващото осветление в парк „Хиподрума“ е изградено като експериментално соларно осветление преди почти 15 години и днес то не функционира.

След обновяване на осветлението на тези четири парка, предстои преглед и обследване в останалите столични паркове, добавят от Столичната община.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за валежи в събота, на Великден слънцето изгрява

Жълт код за значителни валежи е обявен за осем области в страната на 4 май. Ще има валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби, съобщиха от НИМХ.  Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°;..

публикувано на 03.05.24 в 16:52

НСО въвежда мерки за сигурност за Светата литургия в храм "Св. Александър Невски"

Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на 4 май, съобщиха от пресцентъра на НСО. Гражданите, които желаят да присъстват ще имат достъп след 21:30 часа. При северния и при южния вход на храм-паметника ще бъдат разположени пунктове за..

публикувано на 03.05.24 в 15:32

Носорозите тръбачи са сред последните птици, настанени в Софийския зоопарк

В Софийския зоопарк можете да наблюдавате една много атрактивна двойка птици - носорозите тръбачи . В българската столица са дошли от румънския зоопарк в Букурещ. Птиците са африкански вид с характерен шлемообразен придатък на горната част на клюна, който им помага в откриването на храна. Той е кух и доста лек. Интересно е поведението..

публикувано на 03.05.24 в 14:29
Снимки: Иван Шишиев

Украсяват София с Великденски символи

Служители на Столичната община започна монтирани на украса за предстоящите Великденски празници. Тя се състои от един от традиционните символи на празника. Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, се разполагат на няколко площадни пространства. Първите три декоративни яйца вече могат да се видят в парка на НДК...

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Подпорна стена се срути на магистрала

Възстановиха движението при 16-и км на АМ "Струма"

Движението при 16-ти км на АМ „Струма“ в посока София е възстановено, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  И двете ленти вече са отворени за движение, за да могат шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. Изкопани са земните маси до стабилна основа, направени са отводнителни окопи над..

публикувано на 02.05.24 в 09:01
Снимки: БГНЕС

По реорганизацията на движението около НДК се работи на пълни обороти

Въпреки оживените спорове и протестите, решението за реорганизация на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и част от "Витоша" се изпълнява дори и в днешния празничен ден. Работници очертаха пешеходна и веломаркировка, както и паркоместа по част от платното. Общински съветници призоваха кмета Терзиев да спре новата организация на..

публикувано на 01.05.24 в 18:20

Двуетажни автобуси ще возят пътници до софийски забележителности

Четири двуетажни автобуси, доставени от Берлин, ще возят гости и столичани от  площад „Свети Александър Невски“ до парка "Врана", село Долни Пасарел и Банкя. "Целта е да покрием изцяло линии №43, №50, а в делнични дни да стартира и линия по направление Долни Пасарел", обяснява Марио Евстатиев, ръководител на направление пътническа информация и..

публикувано на 01.05.24 в 17:35