Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Вълчев: По-вероятно е ротацията в правителството да се случи

Павел Вълчев
Снимка: alpharesearch.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес предупреди, че е възможно отдалечаване от ротацията и 6 март може да не е датата, на която ще се случи.

Пред Радио София политологът и социолог Павел Вълчев от „Алфа рисърч“ коментира, че все пак ротацията в правителството е по-вероятно да се случи.

„Първо трябва да се отбележи, че предстоят европейски избори, ако не се случи ротацията би следвало да имаме избори 2 в 1. Нека отчетем, че при европейски избори имаме по-ниска избирателна активност, т.е. са възможни всякакви изненади, тъй като не се знае в каква посока може да има мобилизация. Второ – в европейски мащаб се очаква да има известна радикализация на тези избори, т.е. да се изберат по-радикални движения и ако това се случи и тук, това е опасно за настоящите управляващи. На трето място – във вътрешнополитически план няма някакви сериозни размествания като електорална подкрепа, които да подсказват, че са възможни нови конфигурации. Нека обърнем внимание и на това, че това управление, което в момента има страната, знаем всички, че беше постигнато след поредица от избори…Драматизмът, който се случва – имам чувството, че вече свикнахме с него“, коментира Павел Вълчев.

По думите му, това е част от политическата игра. Според него, „драматизмът“, който се случва, е тъй като двете водещи партии в управлението, са основни конкуренти.

„Продължаваме промяната“ беше създадена като алтернатива на ГЕРБ. В този смисъл, най-малкото пред електората, а пък те имат и достатъчно аргументи да не се разбират толкова добре, е нормално да имат такива противоречия, но това да не промени цялостната картина в страната“, каза политологът и социолог от „Алфа рисърч“.

Според Павел Вълчев, има връзка и между управлението на национално ниво с това в София.

Той коментира и убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

„Ние постоянно получаваме доказателства и аргументи, че имаме проблем в съдебната система. Тук проблемът е, че не са институциите, тези които започват разследване, а по-скоро се случва някакъв инцидент, убийство или някой проговаря и тогава обществото започва да научава повече неща, т.е. не са водещи институциите – това за мен е много сериозен проблем“, каза Вълчев.

По отношение на темата от деня за смъртта на Алексей Навални, Павел Вълчев каза, че е очевидно, че в Русия има авторитарен режим и смазване на опозицията.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 11.06.24: Възход на крайните партии и ниска избирателна активност

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: -   Европа и изборите -   Възход на крайните партии и ниска избирателна активност в редица страни...

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Второ издание на младежкия конкурс на НСОРБ на тема "Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини"

„Аз за моята община: зелени идеи – чисти общини“ е мотото на второто издание на младежкия конкурс на Националното сдружение на общините в Република България. Целта е младите да подпомогнат усилията на общините за обективно и широко информиране на хората за промените и необходимостта от отговорно отношение към управлението на отпадъците...

публикувано на 11.06.24 в 18:02

Четвърто издание на форума "Наука за бизнес" се провежда в Интер Експо Център

Четвъртото издание на форума "Наука за бизнес“ се провежда в Интер Експо Център. Събитието се организира от Българската академия на науките (БАН) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). Целта е да бъдат  представени добрите практики и успешни примери за партньорство между бизнеса и учените от..

публикувано на 11.06.24 в 17:06

Над 800 млн. лева задължения на болниците през първото тримесечие на 2024 г.

Над 800 млн. лева са общите задължения на държавните и общинските болници през първото тримесечие на 2024 г., става ясно от представени данни от служебния министър на здравеопазването Галя Кондева. Това поставя редица въпроси за финансирането и управлението на болниците у нас. 623 млн. лева достигат дълговете на държавните болници, а на..

публикувано на 11.06.24 в 15:51

КЕВР обсъди: По-скъп ток средно с 1,4% и по-евтино парно с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди цените на тока и парното от 1 юли.   Предложенията за поскъпване са средно с 1,4% на електроенергията и за поевтиняване на топлоенергията с 8,4% за страната. "Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец..

публикувано на 11.06.24 в 14:30
Еви Карагеоргиу - продуцент и кинообразователен експерт

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" ще стартира с десето издание

Кинофестивалът "Срещи на младото европейско кино" е посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години. Фестивалът ще отбележи своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени филми от 22 до 28 юни в София. Специално за ключовата годишнина организаторите от сдружение "Арте урбана колектив", освен прожекции на филм, са..

публикувано на 11.06.24 в 14:23
Весела Герчева и Юлиана Дечева

Академия "Муза" представя музеите в друга светлина

Магистърската програма "Съвременни музейни експозиции в исторически и археологически музеи" се осъществява в партньорство с Фондация "Америка за България", която осигурява пълни и частични стипендии. Програмата е насочена към работещи музейни експерти, куратори, архитекти, дизайнери с интерес в експозиционната работа и студенти с бакалавърска..

публикувано на 11.06.24 в 14:20