Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата в САЩ: Притеснения за ново руско оръжие

Снимка: iStock

Конгресмен в Съединените щати тази седмица разтревожи Вашингтон като обяви, че има сериозна заплаха за националната сигурност. Председателят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите Майкъл Търнър поиска от президента разсекретяване на информация по случай, с който той е бил запознат. Предупреждението на Търнър в сряда породи тревожни въпроси, а ден по-късно Джон Кърби – говорител на Белия Дом каза, че става дума за разработване на оборудване от Русия, с което биха могли да се разрушават сателити.

Според източници на Вашингтон Поуст американското разузнаване разполага с информация, че Русия разработва вид космическо оръжие, което да може да наруши работата на сателити, които са в земната орбита. Източници, цитирани от изданието, също казват, че компонент от това оръжие може да е от ядрено естество.

Това става в момент, в който в американския конгрес текат дебати за законова норма, която позволява на Щатите да прихващат комуникации на чужденци. Привърженик на тази законова норма е именно Търнър и не случайно той иска да се говори по темата за заплахата. За него ситуацията създава благоприятна среда да се каже, че нормата позволяваща прихващане на чужди комуникации е важно да продължи да съществува.

Джон Кърби, който е говорител на Съвета по национална сигурност към Белия Дом посочи вчера, че информацията, с която се разполага не е за нещо, което се използва в момента, а за нещо, което се разработва. „Няма непосредствена заплаха за сигурността на когото и да било,“ каза Кърби и допълни, че не става въпрос за оръжие, което може да се използва за атакуване на хора или да причинява разрушения на земята.

В същото време от администрацията на Байдън казват, че приемат информацията сериозно. И макар да няма пряка опасност за хората на земята, трябва да се подчертае, че едно разрушаване в космоса на сателити може да доведе до доста усложнения.

В орбита са хиляди сателити, които ни обслужват било то с GPSсигнал или пък с медийни услуги. Има и сателити, които се използват с разузнавателни цели. Това са важни средства. От друга страна разрушаването на един сателит може да доведе до щети на други. Да не забравяме също, че сателити дават възможност за следенето на войната в Украйна в реално време както и факта, че именно благодарение на сателити позволиха на Украйна да има средства за комуникация по време войната.

Оставаме на темата с Украйна. Миналата седмица си говорихме за трудния път за приемане на нова помощ във Вашингтон за Киев. В началото на тази Сенатът прие пакет за помощ, но съдбата му в Камарата на представителите все още не е ясна. Има ли надежда да се стигне за крайното приемане на тези средства?

Погледите на Украйна и съюзниците на страната са насочени към случващото се тук. Президентът Байдън призова за приемане на средствата. Той подчерта, че отказа за приемането на пакета е нещо, което руския президент Владимир Путин иска да се случи.

САЩ е в позиция, в която има нужда да покаже, че изпълнява ангажиментите си към своите партньори. Миналата събота Доналд Тръмп, на предизборен митинг каза, че в миналото е предупредил, че би оставил Русия да прави каквото си иска на страни-членки на НАТО, ако са в състояние на деликветност относно даването на два процента от БВП за отбрана. Байдън нарече това рекет за охрана и припомни, че НАТО е била с Америка след терористичните атаки от 11-ти септември.

От една страна имаме пълна подкрепа от президента за НАТО, както и за помощта от Украйна, но от друга страна в Конгреса сигналите са смесени. Тази седмица Сенатът с гласове и от двете партии прие помощ от 95.3 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван, но за крайното приемане е нужно помощта да мине на гласуване в Камарата на представителите. Там обаче нагласите са за дълги преговори и то в момент важен на бойното поле. Опозицията иска да види мерки за опазване на южната граница.

И в края към една музикална тема, която породи доста дискусии тази седмица отвъд Океана. В неделя Beyoncé в свой стил изненадващо подари на феновете нова музика. Парчетата 16 Carriages и Texas Hold ‘Em излязоха в неделя като прелюдия към Действие 2 от трите части на Renaissance, което се очаква на 29 март. И двете песни са кънтри.

Кънтри парчето Texas Hold ‘Em влезе в новините заради публикация в X, от която става ясно, че на молба на фенове за включване на песента в ротация, кънтри станция в Оклахома е отговорила с отказ, с мотива, че са кънтри станция и не пускат Beyoncé. Това доведе до вълна от негативна реакция и в крайна сметка включиха Texas Hold ‘Em. Според източник на Billboard първоначалният отказ е бил на шефа на станцията, който не е знаел, че Beyoncé е пуснала кънтри песен. В същото време парчето е хит по поп станциите и е на челно място на кънтри плейлист на Спотифай. И преди Beyoncé e правила кънтри – песента Daddy Lessons от албума й Lemonade oт 2016-а.

Случващото се е значимо развитие що се отнася до случаите на афроамерикански артисти, които пеят кънтри. Исторически погледнато корените на кънтри музиката са в блуса и афроамерикански музиканти са играели важна роля в създаването на кънтрито, но след това са били приемани за аутсайдери с малки изключения като например Ray Charles.

За някои случващото се с кънтри музиката на Beyoncé е симптом на продължаваща дискриминация. Taylor Crumpton, в статия за списанието Time пише, че има нужда от такива като Beyoncé, защото „присъствието й в кънтри музиката е сигнал за раждането на нова ера, на ренесанс. Време е институционализираните репресиращи режими на кънтри музиката да бъдат премахнати и тези, които продължават да носят наследството на сърцето и душата на кънтри музиката да получат място на масата.“

Предстои да видим изходът от разговорите по темата, но случващото се има потенциал да доведе до сеизмични промени в кънтри средите.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45