Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 21 и 22 февруари от сдружение "За Земята" организират

Дискусии за подобряване на мобилността и чистотата на градската среда

Снимка: Архив, БГНЕС

Две обществени дискусии в два последователни дни организира сдружение  "За Земята“.

Пред Радио София за тях повече разказа Виолета Керемедчиева от организацията.

"Това са събития, които са много ключови, защото събират на едно място хора с различна експертиза, които могат да кажат и запознаят гражданите на София какви са важните промени, които предстоят да се направят, за да живеем всички в един по-добър град", посочи тя.

Първото от тези събития е Форум "Чиста мобилност за София" е днес. На него ще се обсъждат:
• Мерки за чиста мобилност и качество на въздуха в града
• Обществен транспорт – как да стане той по-масов, привлекателен и с нулеви емисии
• Велосипедна мобилност – безопасна, достъпна и за всички желаещи в София

Поканени са експерти, активисти, представители на градската администрация и журналисти, с които да дискутираме проблемите, да обединим усилия и да си сътрудничим, посочват още от "За Земята". В дискусиите ще вземат участие представители на Столичната община, кметът с ресор “Екология“ и представители на СК "Градска мобилност".

На форума ще бъдат представени няколко интересни проучвания, свързани със замърсяването в града, причинено от автомобилите.

На фона на статистиката, Керемедчиева посочи няколко аспекта, които биха въздействали за подобряване на градската среда, за да се почувстват хората сигурни в начина си на придвижване – едни по-добре свързани велоалеи, по-добър градски транспорт.

"Центърът с кварталите е много добре свързан, но между кварталите липсва такава обвързаност", посочи тя. 

Виолета Керемедчиева

Сдружение "За Земята" провежда мащабно изследване за въглеродния диоксид, който е основен замърсител отделящ се от автомобилите.

"Това е ключово изследване, въз основа на което ще можем да си дадем сметка какво се случва около основните градски артерии", поясни Керемедчиева, допълвайки, че около училищата децата са подложени на постоянен смог, който застрашава тяхното здраве.

Във форума участват и представители на "Велоеволюция", които ще разкажат повече за възможностите за свързана и сигурна градска мрежа за велосипедисти. Има известна воля да се правят по-добри велоалеи, но има още какво да се направи, изтъкна Виолета Керемедчиева.

Втората дискусия с екологична насоченост "Ефективна рекултивация на въглищни мини" ще се проведе на 22 февруари от 10:30 - 15:30ч в Националния дом на науката и техниката (НДНТ). Събитието е в контекста на предстоящата мащабна рекултивация, свързана с намаляването и постепенното спиране на използването на въглища като енергиен източник в България.

Ще се обсъди важността от провеждане на навременна и адекватна рекултивация на минните терени, които са спрени от експлоатация. Ще се разгледа правната и техническата страна на проблема, включително и лоши примери с липса на рекултивация или некачествено провеждане на такава.
Ще се дискутират за възможностите за "нов" живот на бившите минни терени, как да се използват за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхранение на енергията от тях, като алтернатива на усвояването на земеделски или природни терени за тази цел.

Интересът към двете дискусии е голям. Освен различните експерти и представители на университетите, в тях ще могат да се включат и гражданите.

Какви са последствията с изоставените въглищни терени и световните практики от които можем да се поучим и да почерпим опит, чуйте в разговора на Христина Иванова.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00