Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София

Предприятието за третиране на отпадъци вече е с оздравителен план, следва модернизация

Снимка: spto.bg

Заводът за обработка на отпадъци е готово с оздравителния план, съобщават от Столичната община.

След получения през януари одитен доклад кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал в Прокуратурата. Новият управленски екип на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) е изготвил оздравителния план след извършената изчерпателна проверка на функционирането и състоянието на всички машини и съоръжения.

Разработеният документ определя стъпките и начините за отстраняване на констатираните нередности, за да бъде възстановена нормалната работата.
Предстои представяне на пълен План за модернизация, който ще бъде базиран на Оздравителния, допълват от Общината.

Модернизацията на производството ще обхваща промяна на част от технологичните параметри, което ще позволи внедряването на нови технологии, автоматизация и роботизация на отделни технологични процеси. За целта ще бъдат изготвени съответните проекти, инвестиционни намерения и изменения на Комплексно разрешително.

Предвижда се повишаване на контрола чрез въвеждане на допълнителни  процедури, оптимизиране на организационно-управленската структура, отстраняване на констатираните нередности и възстановяване на проектния капацитет на инсталацията.
Търси се оптимизиране на производството и начините на работа.

Оздравителният план търси решения за намаляване на времето за реакция чрез регламентирането на системни обходи и ежедневни инспекции. Предложени са мерки за справяне с честите аварии и други проблеми, които намаляват ефективното работно време на машините. Тече попълване на недостигащия персонал в ключовите области на производството.

Вече са предприети действия за намаляването на времето за реакция при възникването на запалвания, причинени от изхвърлени литиево-йонни батерии, инсталирани са монитори за термовизионните камери.

Въпреки похарчените близо 114 млн. лева по сключени договори за последните три години повече от 2/3 от машините и съоръженията са за основен ремонт, а предприятието не е могло да изпълнява поставените си цели, припомня Николай Савов, и.д. директор на СПТО. Липсата на поддръжка, неработещите системи за обезпрашаване са довели до поетапно дефектиране на основни съоръжения, които са необходими за производствения процес. През последната година голяма част от отпадъците на София е отивала директно на депо "Садината", което изчерпва свободния обем за депониране и създава реални предпоставки за криза с боклука през следващите две до три години.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район "Оборище" празнува на 18 април

На 18 април столичният "Оборище ще отбележи районния си празник. Началото ще бъде дадено точно в 17.00 ч. с Гвардейския духов оркестър. Входът е откъм улица "Васил Априлов". Предвидени са забавления са децата, а в парк "Заимов" ще бъде разположен и щанд на Центъра за градска мобилност. На него родителите могат да извадят безплатна карта за дете..

публикувано на 16.04.24 в 17:14
Стефан Спасов

Общински съветник от "Спаси София" е нападнат на бул. "Патриарх Евтимий"

Общинският съветник от "Спаси София" Стефан Спасов е бил нападнат на столичния булевард "Патриарх Евтимий", съобщиха от формацията, цитирани от БТА. От там посочиха, че Спасов е бил на място, за да извърши проверка на ремонтните работи, когато е нападнат от Иво Дошев. "Не можем да повярваме, че това се случва, но ситуацията е..

публикувано на 16.04.24 в 15:41

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за случая..

публикувано на 16.04.24 в 11:05

Откриват тържествено "Яйцето" и английския двор в Ректората на СУ

Обновеното място "Яйцето" заедно с английския двор в сградата на Ректората на Софийския университет днес ще бъдат тържествено открити. Откриването на реновираното и емблематично за университета пространство ще се проведе в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова. Преди години преподаватели и студенти на Софийския университет са..

публикувано на 16.04.24 в 09:17

Откриват инсталацията на Красимир Терзиев в Градската градина през май

В столичната Градска градина започна поставянето на временната инсталация на художника Красимир Терзиев "Между миналото, което е напът да се случи и бъдещето, което вече е било", съобщиха от Столичната община. На мястото, където ще бъде творбата, е предвидена и програма от тематични събития в рамките на целия период, за който проектът ще..

публикувано на 16.04.24 в 07:57

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община. Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва. Общо платените до момента лихви..

публикувано на 15.04.24 в 18:41

Доброволци засадиха 1000 фиданки в Новата гора на София

Общо 120 доброволци засадиха 1000 фиданки от дъб. Това се случи в рамките на първия уикенд от новия залесителен сезон на "Новата гора на София" – Негован. Посадъчният материал и уредите за засаждане са осигурени Столичната община. Тази пролет ще бъдат залесени 30 дка с над 20 000 броя широколистни фиданки в общински земеделски земи в землището..

публикувано на 15.04.24 в 16:45