Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови санкции на САЩ срещу Русия заради войната в Украйна и смъртта на Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В изявление по повод втората годишнина от войната в Украйна американският президент днес каза, че ще бъдат обявени над 500 нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна и заради смъртта на Алексей Навални.

Все още няма конкретна официална информация, тя ще дойде от финансовото министерство по-късно днес. Очаква се това да са санкции спрямо руския военнопромишлен комплекс и компании в трети страни, от които Кремъл се облагодетелства, както и хора, свързани със затвора, където е бил Навални. Санкциите се очаква да са в партньорство с други страни.

Вчера Байдън каза, че се е срещнал с Юлия и Дария в Сан Франциско. На срещата американският президент е отправил съболезнованията си и е изразил възхищението си от невероятния кураж на Навални да се бори срещу корупцията и „за свободна и демократична Русия, в която силата на закона важи еднакво за всички.“

За Байдън руският президент Владимир Путин е отговорен за смъртта на Навални и за това ще има санкции.

  • Новините, свързани с войната на Русия срещу Украйна, показват, че нуждата от външна помощ за Украйна е крайно необходима в навечерието на втората годишнина от агресията на Кремъл. От една страна имаме загуби за украинските сили, от друга има притеснения за това, че Иран може да даде балистични ракети на Русия, които да се използват срещу украински граждани. Тези притеснения се появиха след новина на Ройтерс от тази седмица. Все още няма официално потвърждение на информацията. Официално Вашингтон казва, че не са видели да има пренос на ракети от Иран до Русия, но не изключват да има план това да се случи.

Белия дом и демократи законодатели искат да видят пакета приет, като случващото се им помага да илюстрират спешната нужда от това. Последните развития на фронта и последните новини показват мощта, срещу която е изправена Украйна – Русия с помощта на друга държави. Апелът е да се действа, защото в противен случай Русия ще превземе Украйна.

Забавянето идва от разцеплението по темата в редиците на републиканците. Някои републиканци не са поддръжници на помощ за Украйна, но все по-ясна стават възможните последствия. Например превземането на Украйна от Русия може да даде зелена светлина на Китай да навлезе в Тайван. В същото време има и конгресмени като сенаторите Рон Джонсън, за които Украйна е загубена кауза.
Но това пък е в разрез с обществените нагласи. 

Допитване на YouGov oт този месец показва, че 9% смятат, че Украйна ще загуби в следващата година.  Предстои да видим дали последните развития около Русия и общественото мнение ще дадат тласък за приемане на помощта.

Камарата на представителите се връща от ваканция на 28 февруари, когато основната работа вероятно ще е бъде гласуване на бюджет на правителството. Законодателите ще имат по-малко от седмица да гласуват бюджет, за да предотвратят т.нар. shutdown.

  • Тази седмица Съединените щати наложиха вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за спиране на огъня в конфликта Израел-Хамас. Това породи критики от международни организации заради бедстващата ситуация в Газа. В същото време в Щатите могат да се видят протести, настояващи Белия дом да започне да говори за спиране на огъня. 

От началото на конфликта Вашингтон подчертава подкрепата си за Израел с мотива, че има право да се защитава. Конкретно тази седмица американската страна аргументира ветото си в Съвета за сигурност на ООН с това, че подобна резолюция "би изпратила грешно послание на Хамас" и би подкопала преговорите за по-мащабен план за мир. Америка си навлече критика за това като се постави в изолирана позиция по въпроса. Страни партньори са за незабавно спиране на огъня в конфликт, в който според здравното министерство в Газа са загинали над 29 хиляди души.

От тук се изпращат и все по-настойчиви сигнали към Израел по въпроси като например за хуманитарна помощ и цивилни жертви. Администрацията на Байдън иска да види подобряване в действията на Израел в тази посока и като това не се случва се усеща едно губене на търпение. 

Как точно се усеща? Щатите наложиха вето на резолюцията за спиране на огъня в Газа, но предложиха своя, в която поискаха временно спиране на огъня веднага щом това стане възможно при условие, че всички заложници са освободени. В новата проекторезолюция има искане за вдигане на бариерите за хуманитарна помощ в Газа. Не е ясно кога тази резолюция ще се гласува, но пък е ясно, че искането за спиране на огъня от Израел е стъпка към промяна в риториката на Щатите спрямо Бенямин Нетаняху.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58
Проф. Александър Шурбанов

Проф. Шурбанов и Явор Гърдев представят нова постановка на "Венецианският търговец" от Шекспир

"Венецианският търговец" от Уилям Шекспир излезе в ново книжно издание и нов превод на проф. Александър Шурбанов, по който режисьорът Явор Гърдев поставя своя постановъчна версия. Тази вечер на сцената на Народния театър "Иван Вазов" ще бъде втората премиера на спектакъла . Преди това ( от 16:00 ч.) ще се проведе разговор ,..

публикувано на 13.05.24 в 14:38

Дебатират мястото на България в ЕС и на жените в политиката

"ТЯ в Европа" – така са нарекли дебатите, на които организаторите от фондация "Екатерина Каравелова" канят представители на водещи партии и коалиции, регистрирани за евровота на 9 юни. На 20 май 2024 г.  те ще обсъждат най-важните теми, касаещи България в ЕС : Климатичните промени и зеления преход ; Европа на различни..

публикувано на 13.05.24 в 12:16

10 дни Пролетен панаир на книгата в София

От 24 май до 2 юни в София ще се проведе Пролетния панаир на книгата. Ще участват близо 140 издателства и книготърговци, които ще бъдат разположени в 66 шатри с обща площ от 1500 кв.м. Тази година най-голямото книжно изложение в страната ще продължи 10 дни, което предизвика негативни реакции, в посока, че това е твърде дълго и уморително. Пред Радио..

публикувано на 13.05.24 в 11:38