Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове и министри в София обсъждат бюджета на общините

Снимка: НСОРБ

Днес и утре в София ще се проведе Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните избори в края на октомври 2023-та година.

Дневният ред включва приемане на отчети за дейността на Управителния и Контролния съвет на сдружението за миналата година. Програма за дейността за тази година, отчет за изпълнението на бюджета на общинското сдружение за изминалата година и проектобюджет за настоящата.

Приветствие към форума ще отправи президентът Румен Радев, а този следобед е предвидена дискусия с участието на министър-председателя акад. Николай Денков, заместник министър-председателя Мария Габриел и министъра на финансите Асен Василев по актуални въпроси за взаимодействието на централната и местна власт.

В утрешния ден в общото събрание на кметовете ще вземе участие министърът на регионалното развитие Андрей Цеков. Предстои избор на членове на Управителния и Контролния съвет за новия мандат. Той се извършва с тайно гласуване, като резултатите ще бъдат оповестени преди началото на утрешното заседание на Общото събрание. След това предстои процедура по издигане на кандидати за председатели на двата органа и избор също чрез тайно гласуване.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

Народният театър води преговори за гостуване на Изабел Юпер

Народният театър води преговори за гостуване на Изабел Юпер и ново представление на Робърт Уилсън, съобщи Младен Алексиев, началник отдел „Международна дейност и проекти“ в театъра, цитиран от БТА. Към този момент се водят преговори с френската театрална актриса, която се очаква да гостува на първата ни сцена със свой моноспектакъл, режисьор е Ромео..

публикувано на 24.09.24 в 18:56

Повдигнаха обвинение на 44-годишния мъж, прострелял двама младежи в пернишкото с. Мещица

Прокуратурата повдигна обвинение на 44-годишния мъж, който простреля двама младежи в пернишкото село Мещица. Двама простреляни в пернишкото село Мещица В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са с ъбрани достатъчно доказателства за това, че на 23 септември той е направил опит умишлено да умъртви двамата, като ги..

публикувано на 24.09.24 в 16:05
Кметът на Столичната община Васил Терзиев на срещата на Европейски комитет на Световния съюз на работниците в строителството и дърводобива (BWI), София, 24 септември 2024 г.

Целта на местната власт в София е да намалят вредните емисии с 80% до 2030 г.

Целта на местната власт в София е нивата на вредните емисии да бъдат намалени с 80% до 2030 г. Това заяви кметът на столицата Васил Терзиев при откриването на Европейския комитет на Световния съюз на работниците в строителството и дърводобива. Той каза, че приблизително 70% от всички емисии се дължат на енергийните нужди на сградите, особено..

публикувано на 24.09.24 в 14:46

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне..

публикувано на 24.09.24 в 13:31
Радослав Златков

ЦСКА София с нов изпълнителен директор

Радослав Златков е новият изпълнителен директор на ЦСКА София, съобщиха от клуба. Филип Филипов ще заема длъжността спортен директор, а Стоян Орманджиев става административен директор, се казва още в съобщението на "червените". "С цел по-ефективното и целенасочено планиране и изпълнение на стратегическите цели на ЦСКА, Управителният съвет..

публикувано на 24.09.24 в 11:33

Комисията по туризъм на НС с изнесено заседание в Боровец

Комисията по туризъм на Народното събрание ще проведе изнесено заседание в курортен комплекс Боровец. Темата на заседанието е:  "Предизвикателства и перспективи пред туристическия бранш в началото на зимен сезон 2024 - 2025 г“. В дискусията ще има политическо и експертно представителство на Министерството на туризма, представители на..

публикувано на 24.09.24 в 08:06

Засилват охраната около училищата в София

От Столичната община съобщиха, че съвместно със СДВР засилват охраната около училищата, които бяха обплепени със стикери с кю-ар кодове за райски газ и вейпове. От утре започва превантивна кампания в рамките на часа на класа във всички класове във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", за които от общината ще бъдат предоставени..

публикувано на 23.09.24 в 19:05