Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АИКБ продължава борбата със сивата икономика

Снимка: БТА

250 предприятия и над 1400 заети лица ще бъдат консултирани по новия амбициозен проект на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) за борба със сивата икономика и подкрепа на зелен преход и дигитална трансформация. АИКБ стартира нов четиригодишен проект, чрез който продължава борбата със сивата икономика и подкрепата на политики за осигуряване на квалифицирани кадри по търсените от работодателите професии в ключови за българската икономика сектори. Тя е непримирима в борбата си със сивия сектор и недекларирания труд, от които годишно държавата ни губи милиарди под формата на данъци и осигуровки и който нелоялно конкурира изрядните към фиска. Същевременно недостигът на кадри в страната е над 200 000 души и продължава да расте, което също води до загуби за икономиката ни. Все още има отлив от търсени професии на пазара на труда, за които е необходима стратегия за повишаване на тяхната привлекателност. Подробности разказа Росица Стелиянова - директор "Програми и проекти".

"Общо става въпрос за 17 сектора, които ние идентифицирахме като ключови за развитие на българската икономика по различни причини. На първо място, че близо около 65 на сто от работната сила е заета в тях. От друга страна те имат и най-голям принос към БВП и са сектори, които изпитват недостиг на работна ръка. Това са секторите машиностроене и металообработване, електротехника и информационни и телекомуникационни технологии, земеделие. От гледна точка на химическата индустрия частта в парфюмерия и козметика, образование, туризъм, също така транспорт, като тук влизат всички видове транспорт, текстил, производство на облекло и шивачество и няколко други дейности като култура, издателска дейност и т.н.", каза тя.

Стелиянова допълни, че в момента се провеждат срещи за да се види в кои от секторите търсенето на кадри е най-голямо. До момента се е установило, че най-търсени са инженерите, следвани от медицинските кадри и пилотите. По думите й начинът да се увеличи броя на завършващите по дефицитни специалности на първо място е към тях да се насочи финансов ресурс, да се облекчат условията за кандидатстване и да се намерят различни стимули, чрез които да се повиши интересът към тях. По настоящия проект партньори на АИКБ са КНСБ и КТ "Подкрепа", както и Министерството на труда и социалната политика.


Относно загубите на държавата заради сивата икономика тя каза:

"Това, което на първо място трябва да бъде направено са едни реформи, които да са съобразени с дигиталната трансформация, която в момента повсеместно навлиза във всички сектори и със зеления преход, от който искаме или не искаме не можем да избягаме."

Стелиянова добави, че тези промени изискват определено адаптиране, тъй като България е на последно място в Европа по дигитални умения. По думите й демографската криза е голяма, но безработицата е доста ниска, около 4.5% и това се дължи на намаляване на населението и работната сила.

"През следващите около 5-6 години близо около 30% от заетите в момента ще излязат в пенсионна възраст и за съжаление няма кой да заеме техните места. Виждаме, че имаме и отрицателен прираст в раждаемостта, децата, които завършват средно образование са два пъти по-малко от тези, които влизат като първолаци и поради тази причина няма да има и кой да работи. Неактивните са също около 900 хиляди и поради тази причина трябва всички партньори - синдикати, работодатели, държава да разработят много конкретни стимулиращи мерки", отбеляза тя.

Проблемите са липсата на умения в работната сила, недекларираната заетост, порочните практики на европейско ниво, свързани със системите за социална сигурност, които позволяват за кратък период да се работи в друга държава и след това да се получават обезщетения у нас за дълъг период от време, както и ниската мобилност. Според думите й когато дадена професия не е търсена, или изисква нискоквалифициран труд е нормално доходът да е по-нисък. На 25 март 2024 г. предстои церемония по връчване на наградите "Икономика на светло", която ще се проведе за единадесети път.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35