Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През последното денонощие близо 200 души са били убити в ивицата Газа

Ще доведе ли трагедията до промяна на тона на Вашингтон спрямо Тел Авив?

Снимка: БТА

Съединените Щати описват като "трагична и алармираща" смъртта на над 100 палестинци при доставяне на помощ. Байдън смята, че ситуацията ще усложни преговорите за освобождаване на заложници.

Най-малко 112 палестинци се смятат за загинали, стотици други за ранени в момент при раздаване на хуманитарна помощ в Газа. Палестинските власти обвиняват за случилото се Израел. От своя страната Израел посочва, че техни танкове са стреляли като предупреждение без да са се целили по хуманитарния конвой. За Израел загиналите са в резултат на настъпилата суматоха от предупредителните изстрели. Във вторник американският президент Джо Байдън изрази надежда, че до спиране на огъня във войната на Израел срещу Хамас може да се стигне в началото на следващата седмица, но след случилото се около хуманитарния конвой настроенията се промениха. Ще доведе ли трагедията до промяна на тона на Вашингтон спрямо Израел?

Официалната американска позиция е, че се изчаква да се установи какво точно се е случило, заради противоречивите версии. Но в същото време администрацията на Байдън при комуникацията си с Израел изтъква нуждата от работещи планове за запазване на живота на цивилни. Въпреки това подобни планове не се виждат. Това, което се вижда са прекалено много цивилни жертви. По данни на властите в Газа става дума за над 30 хиляди жертви. Байдън вече публично предупреди, че Израел рискува да загуби международна подкрепа за войната. На това израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори с цитиране на допитване на Харвард-Харис, според което "82 процента от американската общественост подкрепят Израел."

Но има и една част, която иска да види от Байдън по-голямо застъпване за палестинците. И това се видя на първичните президентски избори в щата Мичигън, където 13 процента от демократите посочиха, че не се ангажират с подкрепа за някой конкретен кандидат. Проблем ли е това за шансовете за преизбиране на Байдън през ноември?

С тези 13 процента бе изпратено ясно послание към Байдън. Преди изборите групата Listen Michigan насърчи избирателите да гласуват именно по този начин, заради отказа на Байдън да поиска перманентно спиране на огъня в Газа. Това насърчаване проработи. 13 процента не води до сеизмични вълни в лагера на президента, но пък е причина за замисляне. Определено обаче резултатът показва различния в демократическата партия по тази конкретна тема. Дали това може да попречи на националните избори? Мичигън определено е важен за спечелване щат с очаквания за битка за всеки един глас, така че 13 процента могат да се окажат ключови. Обаче не се знае колко ще са предпочелите да не гласуват за Байдън на един вот, в който алтернативата е Доналд Тръмп да стане отново президент. Не се знае и какво ще е положението в Газа през ноември и дали до тогава Байдън няма да е започнал да говори за спиране на огъня.

Тръмп продължава да печели първични избори и все по-ясно се очертава като кандидатът на републиканците за Белия Дом. Toй също е обект на криминални дела. Върховният съд на Съединените Щати е приел да разгледа три случая по един или друг начин свързани с него.

Върховният съд в момента разглежда първо дали щати могат да не допускат Тръмп до участие в бюлетината с мотив - ролята му в нападението на Капитолия от 6-ти януари 2021-ва. На второ място в сряда бе допуснато за разглеждане и твърдение на Тръмп, че действията му докато е бил президент не могат да подлежат на преследване. В съда е и дело за присъди срещу участвалите в нападението на Капитолия, с което се иска присъдите за обструкция на изборен процес да отпаднат. Припомням, че нападението на американския конгрес стана в момент, в който се сертифицираха резултатите от президентския вот, спечелен от Байдън.

Какво означава това за положението на Тръмп. Към момента ситуацията се развива в негова полза. Конкретно разглеждането на въпроса дали действията на президент могат да бъдат подсъдими след като той слезе от поста започва на 22-ри април. Това поставя пауза на дело тук във Вашингтон по обвинения, че Тръмп се е опитвал да преобърне резултатите от вота през 2020-та. Имаше дата за това дело на 4-ти март, но след като твърдението на Тръмп, че не може да бъде съден в този случай влезе във Върховния съд това дело тук няма как да продължи преди да има решение от най-висшата съдебна инстанция. Такова решение може да се забави до лятото.

Това означава, че делото срещу Тръмп във Вашингтон би могло да навлезе в най-горещите месеци на предизборната кампания. То може да се проточи и ако Тръмп бъде преизбран за президент той би могъл да се опита да направи така, че федералните случаи срещу него да отпаднат.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45

Зрелищно и цветно

Десетки дами на мотори ще отпразнуват Международния ден на жените мотористи във Велико Търново на 11 май. С подробностите слушаме Лили Осойска от сдружение “Жените Мотористи ЕМпауърд България”: "Днес празнуваме за пръв път извън София. Тази година честваме за шести път, шествието с мотори е зрелищно и цветно. Това си е наш празник, все повече жени..

публикувано на 11.05.24 в 09:46

"Любов по сценарий в Холивуд" ще се случи на 14 май

С актьорите Жанет Милска, Николай Тодоров и режисьора Камен Коев говорим за "Любов, по сценарий в Холивуд", представление с предстояща премиера по музика на Милица Гладнишка и Иван Велчев. Какво ни очаква в предстоящия спектакъл? "Много любов – истинска, истерична, злобна, смешна", увери ни Жанет. "С Жани и Камен се познаваме..

публикувано на 10.05.24 в 19:27

Рисковете пред Княжевската минерална баня се увеличават

Най-старата минерална баня в София е застрашена не само сградата, но и минералната вода изобщо, поради строителство в близки имоти. Не е извършен ежегоден хидрогеоложки монторинг, за да се установи дали строителството на търговски комплекс наблизо не е увредило трайно находището. А самата баня, която е най-старата в София, датираща от..

публикувано на 10.05.24 в 18:01

Безплатни белодробни изследвания за пушачи

Безплатни изследвания на дишането при пушачи и бивши пушачи ще се проведат в четири града в страната от специалисти-пулмолози. Изследванията са част от Националната кампания "За живот без тютюнев дим" на Института за здравно образование и Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, посветена на Световния ден без тютюнев..

публикувано на 10.05.24 в 17:41
Александър Христов

Изборите и избирателната пасивност

Официално в полунощ на 9 срещу 10 март 2024 г. започна предизборната кампания за насрочените на девети юни избори за народни представители в следващия парламент, както и за български евродепутати. Кампанията ще продължи до полунощ на 7 юни. Каква е ефективната политическа комуникация в контекста на предстоящите избори? Коментар по темата направи..

публикувано на 10.05.24 в 16:26

Всяка комуникация със социален елемент е печеливша

През последните десетилетия различните рекламни послания достигат до нас чрез различни медийни канали. За целта, все по-креативно се използват и социалните мрежи. Помага или пречи обаче, изкуственият интелект в изработката на реклами? Според проф. Христо Кафтанджиев от Факултета по журналистика на Софийския университет и ръководител на..

публикувано на 10.05.24 в 15:16