Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 март 19 часа, Зала "България"

"Цветя и музика" ще поднесат с голям концерт и специални гости, "Кварто" Квартет

Пред Радио София, цигуларят Иван Пенчев

“Цветя и музика“ ще поднесе на широката публика „Кварто“ квартет на сцената в зала “България“.

"Кварто" квартет и специалните им гости виртуозите Вълчан Вълчанов (Софийска Филхармония), звездата на пианото от Виена, Bösendorfer артистката Донка Ангъчева и поп примата на България - Мария Илиева. с творби на Алесандро Марчело, Енио Мориконе, Астор Пиацола, Чарли Чаплин, Георги Андреев и др. български, и световни композитори ще изнесат концерт, който ще се състои на 8 март.

Специално за този концерт от Виена пристига роял, който е част от лимитирана колекционерска серия "Bösendorfer Artist Series Gustav Klimt - Tree of Life Grand Piano" - артистичен и музикален шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато и включващ изображения от картината на "Дървото на живота" на Густав Климт.

Основният вдъхновител на концерта е Вълчан Вълчанов-Чани - обоист в Софийската филхармония, известен със своите разнородни проекти в различни жанрове. Негови записи може да чуете, както с класически творби, така и в проекти свързани с поп музика и фолклор.

Донка Ангъчева излиза за първи път на сцена в България, след като през февруари 2024 г. бе официално приета за член на управителния съвет на престижното "Internationale Chopin Gesellschaft" (Международно дружество "Шопен"). През миналата година, тя бе отличена като "Жена на годината" в Австрия, в област "Култура и изкуство" за успехите й като музикант и за артистичната й инициатива "Die Kunst lebt weiter".

"Кварто" Квартет (Quarto Quartet) са един от най-успешните български камерни състави, с над 12 престижни международни награди.

Интересен факт е, че те представят Българската култура в Европа заедно с изложбите на Тракийското златно съкровище. Параелно с множеството класически концерти, "Кварто" често създават проекти от различни жанрове у нас и по цял свят. В основата на "Кварто" са музикантите: Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев.

Повече за грандиозното музикално пиршество разказа пред Радио София цигуларят Иван Пенчев.

"Този път сме организирали едно необичайно събитие в концертния живот на София, надявам се концертът да бъде наистина един подарък за публиката и главно за жените в публиката, ще бъде много разнообразен концерт“, сподели той.

Още подробности за събитието, композиторите и участниците в него, чуйте в интервюто на Мария Бояджиева в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои финалът на Тийноватор 6

На 18.05 2024 г. ще се проведе финала на Тийноватор 6. Менторската програма стартира през учебната 2018-2019 г. в България, като в първия сезон участие вземат 50 ученици от четири училища в София. С повече от десет пъти нараства броя на участниците в следващите пет години, като в шестото издание на Тийноватор, за учебната 2023-2024 година,..

публикувано на 10.05.24 в 13:22
Марио Русинов и Жоро Пенчев

Евроизборите ще определят духа на времето и посоката на развитие на Стария континент

В началото на кампанията за изборите 2 в 1 на 9 юни в студиото на БНР-Радио София гостуват Марио Русинов и Жоро Пенчев от  "Обединение за честни избори"  (ОЧИ). Организацията е инициирана и създадена от организации като Фондация "Общество.бг" и Антикорупционният фонд (АКФ), Сдружение "Данни за добро", журналисти и други обществено активни граждани...

публикувано на 10.05.24 в 12:34

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 09:32

Значителна облачност преди промяната в почивните дни

Облачността днес ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността. Ще духа умерен, след обяд в Югоизточна България и по Черноморието – силен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 13° и 18°, в София – около 13 °. Над..

публикувано на 10.05.24 в 07:20

Май - месец за подкрепа на българското образование

Месец май е месецът на образованието в България , но освен празници, учениците ни имат нужда от образование, което ги подготвя за живота в 21. век. Българските училища, с малки изключения, са все още далеч от това да предлагат съвременно качествено образование, смятат от "Заедно в час". Неправителствената организация през целия месец..

публикувано на 09.05.24 в 19:24

Помагайки на българите по света да се върнат у нас, помагаме на България

На последното издание на най-големия форум за българи зад граница: "Кариера и живот – защо в България?", който се проведе в Берлин, организаторите от платформата "Bulgaria Wants You" проведоха онлайн анкета, чиято цел бе да обобщи профила на посетителите, причините за заминаването им и възможностите за тяхното завръщане в родината. "..

публикувано на 09.05.24 в 17:40