Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият роман "Злато" на британския писател Крис Клийв излезе на български

Снимка: издателство ICU

Британският писател и журналист Крис Клийв се завръща на български с романа "Злато" в превод на Невена Дишлиева-Кръстева и Велин Кръстев. Това е Олимпийски роман, който изследва крайностите в спорта и в живота. Подробности разказа Невена Дишлиева-Кръстева, преводач и представител на издателство ICU. Тя е превела четири негови книги и по думите й това е автор, който е открила преди 14 години.

"Той е от малкото автори, при които този щемпел "бестселър" е в наистина много добър смисъл. Защото има такова умение да пише изключително дълбоко, литературно и човешки разтърсващо, като в същото време да стига до по-широка аудитория. Това е много ценно качество за един добър писател", каза тя.

Дишлиева-Кръстева отбеляза, че Клийв пише метафорично с много красив език, зад който има изключително дълбоко психологическо уплътняване, тъй като той по образование е психолог.

"С една дума ако можем да го определим, това е спортен роман. Но това е само на повърхността. За него спортът е на много високо олимпийско ниво и някак си в такива отношения, които са характерни за спорта на такова високо ниво той вплита всичко човешко, което може да бъде важно въобще. За приятелство, предателство, какво си готов да жертваш за амбицията и мечтата си. Въобще някакви неща, които отиват в изключително широк аспект. Спортът е този бустер, този екселератор на всичките тези идеи", сподели тя.


Клийв сам се поставя на мястото на героите в своите романи. В "Злато" от една страна става "сянка" на доктор онколог в педиатрична клиника, а от друга кара колело и тренира заедно с елитните състезатели. Предишната му книга е свързана с Втората световна война и той отива в Малта, където дядо му е бил войник и живее там известно време. Романите на британския писател са кинематографични и могат да бъдат адаптирани за кино и театър.

"Това негово умение да държи действието динамично и активно, в нито един момент не губиш динамиката на сюжета. В същото време камерата сякаш я насочва да следи какво се случва с всеки един от героите", поясни Дишлиева-Кръстева.

През юни 2024 година авторът ще посети България, където ще бъде гост на фестивала "Литературни срещи".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 минути аплодисменти след премиерата на "Стажантът" в Кан

Дългоочакваният филм „Стажантът“ - един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ в Кан, се радва на продължителни аплодисменти след прожекцията му. Филмът разказва за ранните години на Доналд Тръмп , тогава строителен предприемач, и за отношенията му с неговия довереник и ментор, адвокатът Рой Кон, който е тясно свързан с..

публикувано на 22.05.24 в 13:50

В Самоков официално откриха шахматен клуб за деца

Клуб по шахмат "Самоков“ бе официално открит в Градската художествена галерия "Проф. Васил Захариев“ в града. Автор на инициативата е Евгени Гюнкин. Пред Радио София той посочи, че това е добра възможност за децата да не стоят дълго пред компютъра, да имат смислена дейност и друга насока на свободното си време. Младите шахматисти бяха..

публикувано на 22.05.24 в 13:49

Авария остави без топла вода голяма част от София

За три дни без топла вода остават няколко големи района в столицата, поради авария на колектор на основни съоръжения в ТЕЦ "София", съобщиха от "Топлофикация – София". Създадена е незабавна организация на аварийните екипи, които ще работят денонощно до пълното възстановяване на услугата. Без топлоподаване ще бъдат сградите в карето бул...

публикувано на 22.05.24 в 13:28

Фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ оживява с внушителен 3D мапинг

Внушителен 3D мапинг ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май. Той е част от проекта „Скритите букви“ на фондация „Прочети София“ и се показва за втори път в столицата, по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската..

публикувано на 22.05.24 в 12:07

Слънцето пробива облаците, но за малко

Днес в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но въздушната маса в Западна и Централна България ще е неустойчива и още преди обяд ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през нощта срещу четвъртък на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност, съобщиха от НИМХ. Главно в..

публикувано на 22.05.24 в 07:35