Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават програмата "Топъл обяд" в София

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: БГНЕС

Ще бъде разгледана възможността да бъде увеличена стойността за услугата „Топъл обяд“ на следващо заседание на Столичния общински съвет. Това стана ясно по време на днешната сесия на общинските съветници, на която те гласуваха програмата да бъде удължена през 2024 г. и 2025 г. в 14 столични района. Дофинансирането на дейността ще бъде от столичния бюджет, а за година това са 800 000 лв.

В момента от услугата „Топъл обяд“ се възползват 1089 души в 14 столични района, като се прие район „Надежда“ да се обслужва от общинското дружество „Социален патронаж“, тъй като към момента той остава непокрит. От топла храна се възползват най-уязвимите групи от обществото, предимно възрастни хора, уточни зам.-кметът по направление „Социална дейност и интеграция на хора с увреждания“ Надежда Бачева.

В момента един "храноден" е на стойност 3.20 лв., но се предлага неговата стойност да бъде увеличена на 6 лв., а разликата от 2,80 лв. да бъде за сметка на общинския бюджет.

На днешното заседание стана ясно още, че ще бъдат обследвани всички обществени сгради от образователната инфраструктура на територията на Столичната община, след новината, че в новия корпус на Френската гимназия не е предвидено осигуряването на достъпна среда.

Липсата на достъпна среда е една от 41 нередности, които бяха открити по отношение на новия корпус на Френската гимназия, като 39 вече са отстранени, каза Борис Бонев. Остава да бъде отстранена и кривата настилка във физкултурния салон, като ще бъдат проверени и останалите сгради, които са част от проекта за финансиране на Френската гимназия.

Подробности можете да чуете в репортажа на Златина Петкова.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16
Снимки: Спаси София

Нови платформи на столични спирки ще улесняват качването и слизането

Нови спирки на градския транспорт ще бъдат изградени в столицата, анонсират от "Спаси София". При тях се предвижда поставянето на специални платформи, които правят качването и слизането от превозните средства по-достъпно и безопасно. Платформите са на нивото на тротоара и “удължават” спирката до вратите на превозните средства. Така се осигурява..

публикувано на 03.05.24 в 19:03

Свободен достъп до експозиции, боб чорба и влизане в бойна кабина на 6 май

Националният военноисторически музей (НВИМ) и тази година ще отбележи празника на Б ългарската армия 6 май с вход свободен за посетители  на постоянната си хронологична и външна експозиция . От 10.00 до 17.00 ч. свободно могат да бъдат разгледани и временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната:..

публикувано на 03.05.24 в 16:50