Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова идея за паметника на "Альоша"

Снимка: фондация Екатерина Каравелова

Фондация "Екатерина Каравелова" предлага три българки, които си нямат паметник, да заемат мястото на "Альоша" в Пловдив. Кампанията им е по случай предстоящия празник посветен на жените - 8 март. Това са Елисавета Карамихайлова, Яна Язова и Надя Дункин. Всяка от тях пример за научен или литературен гений, за смелост и застъпник за справедливост. Подробности разказа Марина Кисьова де Хеус, председател на Фондация "Екатерина Каравелова", изпълнителен директор на фондацията.

"Нашата дейност я развихме по много естествен начин на базата на нуждите, които срещахме на терен. Социалният формат обедини в доброволческа общност жени от 11 града. Заедно с тях организирахме 130 събития, които дадоха думата на близо 300 жени да споделят своите истории и да вдъхновяват в продължение на 4 години. В момента го спряхме за малко като доброволческа инициатива, но за сметка на това започнахме да организираме инициативата "Тя в Европа", сподели Марина Кисьова де Хеус.

Тя отбеляза, че отначало са започнали като екип от доброволци, но с течение на времето са започнали да работят по политики чрез изследователска дейност:

"Направихме едно социологическо проучване, публикувахме доклада "Гласовете на жените в България". В него имаше дълбочинни интервюта с жени от всичките шест региона в страната, за да разберем какви са проблемите на жените в нашата страна. Ние имаме много данни от ООН, от ЕС, обаче те не са специално за България. Резултатът от този доклад показа, че насилието е един от водещите проблеми. Благодарение на Истанбулската конвенция поне имаше повече внимание към този проблем и вече много по-лесно се говори и той повече се засяга в медиите."  


Марина Кисьова де Хеус отбеляза, че темата за насилието е адресирана през застъпничеството на партньорски организации на фондацията. Фокусът през последните две години е насочен към участието на жените в политиката. Най-новата кампания на Фондация "Екатерина Каравелова" е паметникът на "Альоша" в Пловдив да бъде преплетен с фигурите на три българки, които са били репресирани по времето на комунизма.

"Яна Дункин е актриса от Пловдивския театър, но през 60-те години я изпращат в лагера в Скравена. След 1989 година тя е една от първите жени, които говорят за лагерите и е един от основните свидетели. Това, което се случва с нея е, че през 1994 година е убита по особено жесток начин. Предполага се, че причината за нейното убийство е това, че е свидетел", каза Марина Кисьова де Хеус.

Инициативата ще продължи под различни форми.

"За мен е важно не само да говорим за паметника, за неговото махане, или не, а за травмата, която е в обществото и която според мен има нужда от преработване. На първата дискусия, която ще организираме по тази тема ще поканим психолози. Може би трябва малко поне да излезем от чисто политическото говорене по тази тема", заяви Марина Кисьова де Хеус. Тя призова всеки, който би искал да участва в инициативата да се свърже с Фондация "Екатерина Каравелова".  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум" 17.06.24: България след изборите

В началото на тази седмица, гост в предаването "Форум" беше писателят и поет Манол Глишев.  Част от темите, които той коментира бяха: Ситуацията в България след изборите Войната в Украйна Конфликтът между Израел и Хамас Повече подробности можете да чуете в звуковия файл. 

публикувано на 17.06.24 в 18:38

Хуманното отношение към животните

В продължение на четири дни около 373 милиона души от всички 27 държави-членки на ЕС имаха право да гласуват на европейските избори, като по този начин оформиха общите политики за следващите 5 години, включително определиха съдбата на милиарди животни. Последните избори са обнадеждаващи за 91 % от европейците, които смятат, че е важно да се..

публикувано на 17.06.24 в 18:17
проф. Валентин Господинов

Директорът на Галерия "Владимир Димитров-Майстора" с първа награда за принос към културата

В съвместната продукция на Радио София и Радио Благоевград - "Заедно представяме Кюстендил" е поредната ни среща с професор Валентин Господинов, директор на Галерия "Владимир Димитров – Майстора". Той съвсем наскоро получи наградата на Кюстендил за принос в културата, стана и професор по скулптура в НХА, за предстоящия ремонт и новите..

публикувано на 17.06.24 в 17:06

Безпроблемна почивка - какво трябва да знаем

Колкото и добре да е планирана една почивка, винаги има вероятност да се случи нещо, от което да бъдем ощетени като туристи. Европейският потребителски център (ЕПЦ) дава няколко полезни съвета как да се предпазим от неприятности, за да не може никой търговец да помрачи почивката ни. Онлайн пазаруване, плануване, полет, документи, багаж са сред..

публикувано на 17.06.24 в 17:04

Празникът на черешата в Кюстендил посреща гости от страната и чужбина

Все още има проблеми с изкупуването на череши в Кюстендилско, каза пред Радио София и Радио Благоевград, в изнесеното студио от центъра на Кюстендил, кметът на общината инж. Огнян Атанасов. Той обясни, че още преди кампанията тази година, са проведени редица срещи с производителите, преработвателите, изкупвачите и с полицията, за да може..

публикувано на 17.06.24 в 15:52

Дигитално здравеопазване

Само за 3 години България успя да постигне пълна дигитална трансформация в сектора на здравеопазването. Това обяви Борис Костадинов, директор "Софтуерна интеграция" в Информационно обслужване по време на Втората международна конференция за технологии и иновации в Югоизточна Европа. Организатор на събитието, което се проведе в Солун на 16.06.24г. е..

публикувано на 17.06.24 в 15:38
Елена Начева, която вдъхна живот на с. Смоличано над Кюстендил

"Живей с любов" и "Пробуждане 2020" - елементи от съживеното село Смоличано над Кюстендил

На открито пред сградата на общината в град Кюстендил се излъчи съвместното предаване на Радио София и Радио Благоевград. Представяме ви Елена Начева, една дама, която след години живот по света, се завърна в Кюстендилско и в едно село с почти изчезващ живот, направи детско селище „Живей с любов“ за лагери и арт работилници. Тя съживява и..

публикувано на 17.06.24 в 15:32