Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Balkan eCommerce Summit 2024 ще събере над 2000 души от 15 държави в София

Снимка: balkanecommerce.com

Balkan eCommerce Summit 2024 е вдъхновяващ двудневен форум, който ще се състои в Арена София на 4 и 5 април 2024 г. Организаторът на събитието, Никола Илчев, обещава впечатляващо събитие, което ще донесе нови перспективи в балканската електронна търговия. Организаторът, който е една от най-влиятелните екомерс личности на Балканите, споделя, че на този форум се очаква да присъстват над 2000 гости, 150 изложители в експо зоната и 20 лектори от цял свят. Целта на събитието е да се създаде платформа за ускорено развитие и създаване на партньорства между екомерс бизнесите в Балканския регион и да се предостави нова отправна точка за тяхното развитие.

Това е уникална възможност за всички участници да се свържат и обменят опит с представители на всички балкански страни, без да се налага да пътуват до всяка една от тях поотделно. Събитието обещава да остави трайна следа в екомерс индустрията в региона. Никола Илчев разказа подробности пред Радио София.

Той сподели, че в последните години електронната търговия както в България, така и в целия регион бележи ръст, защото след ковид периода, в който хората придобиха по-висока дигитална култура и започнаха да търсят по-голяма част от стоките онлайн, все по-популярно сред търговците е станало да търсят излизане на нови пазари. Това е и причината форумът Balkan eCommerce Summit да съществува.

"От една страна е по-добре за потребителя, тъй като в рамките на няколко секунди, няколко клика, натискане на няколко банера единствено и само чрез мобилен телефон, потребителите могат да намерят много голямо количество стоки от всякакъв вид, с всякакъв произход и във всякакъв ценови диапазон, в който те искат да пазаруват", каза той. И допълни, че относно сигурността и защитата на данни потребителите стават все по-образовани и все по-малко посещават съмнителни линкове и банери.

По думите му българският пазар не отстъпва по никакъв начин на европейските пазари по отношение на електронната търговия, като в последните години бележи ръст. Илчев сподели, че има конкуренция между китайските и европейските търговци, но в нашия регион потребителят търси най-ниската цена и често пренебрегва качеството, като е склонен да инвестира в повече време за да намери най-добрата цена. Оттам се получава и популярността на китайските сайтове.

"За нас е много важно да подчертаем, че на това събитие ни се доверяват и идват хора, представители на най-големите социални мрежи и организации, които се грижат за преноса на стоки из цяла Европа. Много сериозни организации, които честно казано рядко можем да видим заедно на едно събитие, тъй като те са преки конкуренти и обичайно между тях конкуренцията не позволява да се появяват на едно единствено събитие", каза Илчев.

Илчев отбеляза, че една от най-често допусканите грешки на онлайн търговците е, че не правят предварително проучване. Много от тях също така не влагат в реклама, а също така пренебрегват доброто обслужване на клиентите.

Той посочи, че Балканският полуостров е станал много привлекателен за западните бизнеси, тъй като европейският пазар е пренаситен, както и, че маркетплейс платформите са помощник за стартиращите бизнеси.

Къде е мястото на изкуствения интелект в електронната търговия?

"До скоро повечето търговци използваха AI да създава по-добро съдържание, използваха го за социалните мрежи за да могат да публикуват по-различни неща, но започнаха по-често да се появяват инструменти, които помагат на електронния търговец да оптимизира сайта си, присъствието си в различните платформи, да оптимизира изображенията си, да анализира много по-голямо количество данни", коментира Илчев. В рамките на събитието ще бъде обсъдено и използването на AI в електронната търговия.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понаучиха ли се зрелостниците кое как се пише?

Точно 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература (БЕЛ), платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се 12-окласници . Под наслов "Животът няма „аУтокорект" се публикуваха задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало, специално насочено към..

публикувано на 17.05.24 в 19:54

Строителството по еко стандарти дава добавена стойност и конкурентни предимства

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. Строителството е..

публикувано на 17.05.24 в 18:36

Европейски послания и концерти, които оставят диря – програмата на Варненско лято 2024

Две години делят най-старият музикален фестивал в България – Варненско лято , от отбелязването на 100-годишнината от неговото първо издание. Интересните моменти от тазгодишното издание разкрива артистичният директор на фестивала, цигуларят Марио Хосен , който само преди дни имаше концерт с Paganini ensemble  в Музикферайн във Виена. "..

публикувано на 17.05.24 в 18:06
Искрен Иванов

Искрен Иванов: И Китай, и САЩ нямат интерес войната в Украйна да има победител и загубил

Войната на Русия срещу Украйна е част от едно по-голямо геополитическо противопоставяне между САЩ и Китай. В момента тя е в задънена улица. " Китай няма интерес нито Русия да загуби тази война , защото ще остане сам срещу Щатите и техните съюзници. Няма интерес и Русия да я спечели , защото тогава тя ще възвърне сферите си на влияние от..

публикувано на 17.05.24 в 17:33

Швейцарските "апостоли на спорта" не са забравени в България

Национална спортна академия "Васил Левски" и Посолството на Конфедерация Швейцария съвместно провеждат конференция „Делото на швейцарските учители – послание и предизвикателство към бъдещите поколения“. Тя е посветена на Деня на българския спорт и 130-ата годишнина от пристигането на швейцарските учители, които полагат основите на..

публикувано на 17.05.24 в 16:37
Двамата президенти вече са дебатирали като кандидати

Два договорени дебата между Тръмп и Байдън, Вашингтон - с военна помощ за Израел за 1 млрд. щ.д.

В делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за даване на пари за купуване на мълчания тази седмица бе разпитан ключовият свидетел за прокуратурата – бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен. Именно Коен се сочи като посредника между президента и получавалите пари за мълчание. В съда в Манхатън адвокатът говори за отношенията си с Тръмп, но..

публикувано на 17.05.24 в 15:54

"Денят на пчелите" ще се проведе за четвърта поредна година

На 18.05.2024 г. от 10:00 до 18:00 ч. за четвърта поредна година ще се състои любимия на всички еднодневен фестивал "Денят на пчелите". Локацията е "Голямата слънчева поляна" в Южния парк в София от страната на бул. Гоце Делчев, до Детската площадка. Събитието се организира от "Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да..

публикувано на 17.05.24 в 15:18