Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуствен интелект помага на пострадали от инсулт

Снимка: Freepik.com

В България всяка година има над 40 000 нови случая на инсулт. Това определя страната да се нареди на водеща позиция в негативната статистика в световен мащаб. Сред факторите, които могат да се определят, като решаващи е липсата на познание в българската общественост за инсулта, за неговия характер, рисковите фактори, водещи до настъпването му и възможностите за оказване на първа помощ.

В допълнение към тази констатация, Асоциацията за Инсулт и Афазия, анализирайки подкрепата, която осъществява чрез Националната линия за подкрепа при инсулт 0700 11 404, която поддържа вече втора година, добавя съществена липса на познание сред широката общественост за възможностите за подкрепа, осигурени от държавната и местната власт, неправителствения сектор и неформалните граждански общности. Посочените дотук причини са основание за разработване на инструмент за масово информиране на населението по достъпен, непосредствен и ефективен способ.

АИА планира постъпателно приобщаване на широк кръг организации към консорциум за разпространение, като всяка организация ще включи в медийния си план разпространението на ИнфоБот за инсулт. Инфоботът на Асоциация за инсулт и афазия е достъпен във Вайбър при търсене на ключова дума "инсулт" на български език. Подробности разказа Дорина Добрева, председател на АИА.

Тя сподели, че българската асоциация е участвала в третото издание на "Живот след инсулта", което се е провело в Дъблин, Ирландия. По думите й данните от Ирландия съпоставени с тези от нашата страна сочат, че в Ирландия за миналата година има регистрирани 5800 случая, докато у нас са регистрирани 49853 случая на инсулт. Това означава, че в България има почти 7 пъти по-висока заболеваемост. В Ирландия са регистрирани 50 хиляди души живеещи след инсулт, докато у нас те са не по-малко от 350 хиляди.

"Всички знаем, че инсултът е тежко, инвалидизиращо и скъпо заболяване. Той изключва от пазара на труда минимум един човек на всеки пациент, независимо от неговата възраст. Това е така, защото в България най-често член на семейството се грижи за претърпелите инсулт в домашни условия", каза инж. Добрева.

Тя отбеляза, че инсултът е системен проблем, защото засяга всички аспекти на социално-икономическата и здравна система. Това са най-сложните за преодоляване проблеми, защото изискват изключително прецизен анализ на състоянието на всички системни елементи.


"Като че ли манталитетът и нагласата на хората е настроена да потърсим в гугъл, да потърсим дори ако щеш във фейсбук, дори на най-странни места има масиви от информация, което е силно притеснително. Аз самата всъщност преминах през дълги часове търсене на информация след инсулта на моята майка, в малките часове по цели нощи търсех информация", каза инж. Добрева. И добави, че:

"Вие знаете, че всеки близък на човек с инсулт веднага започва да търси в интернет естествено. Там за съжаление много често се попада на невярна, неточна, хаотична, неконцентрирана информация. За съжаление много често може да бъде подведен човек, или да достигне до отчаяние поради липса на отговор точно на този въпрос. На първо място на нашата страница на АИА ние се стремим да изградим достоверен източник за всички видове информация, които касаят инсулта. Не само неговата превенция, не само "какво е това инсулт", не само рисковите фактори, а дори и аспекти като живота след инсулт, как той преминава и какви услуги или помощ трябва да търси един пациент и неговите близки."  

Какво представлява ИнфоБот за инсулт и афазия?

Това е форма на изкуствен интелект, която комуникира, чрез предварително зададени опции в контекстуално меню. Това означава, че с всяко действие на потребителя, ИнфоБот променя опциите, които се съдържат в менюто му, за да продължи комуникацията с потребителя. Важно е да се знае, че ИнфоБот е потребен на всеки, защото при настъпване на инсулт, потърпевшият е безпомощен. Той разчита на реакцията на околните. Затова е много важно да разполагате с точен и надежден инструмент за оценка дали се касае за инсулт, както и с правилен алгоритъм на действие. От това ще зависи до голяма степен какъв ще бъде изхода за потърпевшия – дали ще бъде инвалидизиран или ще може бързо да се възстанови и завърне обратно към нормалния си начин на живот.

Инж. Добрева отбеляза, че в ключовите показатели засегнати от Европейския план за борба с инсулта, един от основните и водещи показатели са именно достъпът на поне 90% от хората с инсулт до съвременно лечение в съответния специализиран център. Тези показатели са форма на изследване на ситуацията във всяка една европейска държава и подлежат на непрекъснат контрол и сравняване между отделните страни.

"Нашата Национална линия за подкрепа при инсулт 0700 11 404 продължава да работи, както ежегодните кампании, които правим, безплатните лекции в големи колективи, съвместните инициативи с Българското дружество по инсулт за създаване на еталон на качествено обслужване на пациенти с инсулт. Всички тези наши инициативи са насочени в името на спасяването на човешки живот, на превенцията на това заболяване", отбеляза инж. Добрева.

На сайта на АИА има линкове, от които може да бъде свален Инфобота, както и QRкодове, от които той може да бъде открит.

ИнфоБот е разработен и се разпространява напълно безплатно!

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09

Евромеланома 2024 ще се проведе под мотото "Живей и учи, учи, за да живееш"

Кампанията Евромеланома се провежда всяка година в Европа и в България. Тя е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. Тази година вниманието е насочено към вече диагностицираните пациенти с рак на кожата, като 10% от хората с меланом са изложени на риск за развитие на..

публикувано на 08.05.24 в 17:31