Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериалът "Отдел Издирване" стана книга

Снимка: издателство Колибри

Мистериозно убийство в есенна София. То, изглежда, е дело на психопат, а почеркът – бегло познат. Инспектор Камен Петков и колегите му от отдел "Издирване" към МВР веднага се залавят с разплитането на случая, но вместо да стигнат до истината, отварят вратата към лабиринт, в който миналото е по-живо от настоящето, а приятелите са по-опасни от враговете. Но в най-дълбоките сенки на лабиринта някой без лице дърпа конците на полицаи и престъпници, на виновни и невинни, на живи и мъртви...

"Минало несвършено" е криминален психологически роман по култовия сериал на Нова телевизия "Отдел Издирване" – история от думи, която разширява света на героите от екрана и позволява на читателя да надникне в най-съкровените им мисли. Негови автори са Владимир Полеганов и Александър Чобанов. Подробности разказа Владимир Полеганов.

"Аз съм един от почитателите на криминалните сериали, особено когато те отиват към по-мрачните кътчета на човешката душа и битие. Смятам, че в последните 10-15 години има един възход на този тип разкази, от една страна защото телевизията е в период на ренесанс на сериала. В момента сериалът е тази форма, която успява да разкаже по-големите и по-дълбоки истории, времето може да си го позволи. Паралелно с това се появиха възможности както от чисто техническа страна за ефекти и начин на заснемане, така се появиха и добри автори. От друга страна пък, криминалното се занимава с тайната, със загадката, засяга любопитството, желанието да разбереш повече, да видиш какво се е случило, как се е случило, да сглобиш пъзела дори. Това е едно от нещата, които поне на мен ми харесват в този тип истории. Не на последно място е гласът, който разказва, независимо дали става въпрос за сериал или книга. Криминалният жанр си има едно много специфично разказване, като атмосферата се предава не само през човека, който се опитва да разгадае случая, но и през мястото, на което той се опитва да го разгадае", каза той.

Полеганов отбеляза, че за една национална литература е важно да има силна жанрова литература, защото това са две системи, които се захранват не само с образи, идеи, възможности за работа по сюжета, но и чисто пазарно. Те прокарват канали и към други медии, като например новелизацията на роман или сериал. Романът по сериал дава допълнителна плът, каквато единствено художествената литература може да даде към едно произведение, което първо сме видели на екран, допълни той. И каза:

"Когато гледаме нещо, когато работим с актьорите нямаме много ясен и пълен достъп до това, какво се случва в техните глави, във вътрешния им свят, какво ги е накарало да предприемат някакво действие, или съответно да не го предприемат. Криминалната литература не се занимава изцяло и задължително с това, тоест тя не рови много дълбоко. Нейната задача не е да е психологически роман, но пък отваря тази врата, дава тази възможност и решихме, че "Отдел издирване" с това, което е като сериал, което е като образност, което е като герои, като случки е една много хубава такава врата."

По думите на Полеганов емоциите имат еволюция и са свързани с оцеляването. "Колкото и да сме напред с науката, светът остава едно голямо, страшно и не напълно разгадано място", сподели той.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб "Доброносци" - създаден от младежи за младежи

Фондация "За Нашите Деца" дава старт на клуб за младежки активизъм и доброволчество. Клуб "Доброносци" е нов път за развитие на организацията, който води до разширение на дейността и включване на съвсем нови групи от обществото. В него ще участват младежи на възраст от 13 до 19 години от цялата страна, които чрез различни дейности ще подкрепят..

публикувано на 27.06.24 в 12:35

"Феномен" е свежият летен хит на Niki R:ce

публикувано на 27.06.24 в 11:41
Кметът Георги Тодоров

Етажни паркинги са проектирани за 6-и, 9-и и 10-и микрорайон на "Люлин"

Пешеходни пътеки в район "Люлин" ще бъдат добре осветени. Ще бъдат поставени и антипаркинг елементи около живия плет на трамвайното трасе по ул. "Панчо Владигеров" и около спирките, за да се повиши пътната безопасност , съобщи пред БНР-Радио София кметът на "Люлин"  Георги Тодоров . Проектирани са етажни паркинги за 9-и, 10-и и 6-и..

публикувано на 27.06.24 в 09:36

Развитие на облачността над Западна България

Над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. Вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, утре - предимно слънчево. Ще духа до..

публикувано на 27.06.24 в 07:15

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05