Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъдиха възможността за изграждането на безопасна пътна инфраструктура

Снимка: Елисавета Белеганска

По време на дискусионен форум днес бяха представени добрите европейски практики за ефективно управление на ресурсите при изграждането на безопасна инфраструктура. Събитието беше организирано от Института за пътна безопасност, съвместно със Столичната община.

Темата на форума беше „Изграждане на единна система за управление и намаляване на риска от ПТП“ и събра на едно място представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и експерти и кметове на общини.

Институтът за пътна безопасност е изготвил оценка на риска от ПТП на цялата транспортна система в България. От нея става ясно, че с най-висок риск от фатален край по пътищата са областите Русе, Ловеч, Монтана, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Когато се говори за инфраструктурни решения, за промени в законите и нормативни уредби, трябва да знаем, че става дума за нашите деца и човешкия живот, каза по време на форума кметът на София Васил Терзиев.

„Ако на нас това не ни е първата и най-важна тема и отправна точка на всички нас и всеки не си върши изключително съвестно работата, всичко друго, което правим няма особено голям смисъл. За мен това е едно от най-ключовите предизвикателства, ключова тема, по която ние работим с екипа ми от ден 1“, каза Терзиев.

Той добави, че се работи усилено за сигурността около училищата и детските градини, като се събира информация от районните кметове за належащи промени в инфраструктурата. Пешеходните пътеки, осветеност и видимостта за част от предприетите мерки, обясни кметът на София.

По време на форума беше представен анализ на МВР за ефективността на контрола и неговото въздействие върху пътната безопасност. Бяха обсъдени и действията на институциите с правомощия в областта на пътната безопасност. Целта е създаване на устойчива единна система за управление и намаляване на рисковете от ПТП.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев със съвместен концерт-рецитал в Камерна зала "България"

На 11 юни, от 19.00 часа, проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев се събират за съвместен концерт-рецитал. Събитието ще се състои в Камерна зала „България“ и е част от 55-ия Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. Проф. Елена Дикова и Стоимен Пеев са преподаватели в Националната музикална академия.Пред Радио София проф. Дикова сподели, че..

публикувано на 06.06.24 в 11:26

Куклен театър обогати с емоции празника на българското посолството в Португалия

Посолството на България в Лисабон отбеляза с тържество Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. По покана на Негово Превъзходителство посланик Иван Найденов и консула г-н Любомир Николов, обичаният от публиката спектакъл "Мечо Пух" на Малък куклен театър "Слон" откри тържеството..

публикувано на 06.06.24 в 11:10

Подлезите като място за изкуство с отворен достъп за гражданите

В края на миналото лято, фондация „Вижънъри“ реализира своя проект „Сезони“ в подлеза на бул. „България“ и бул. „Тодор Каблешков“. В рамките на инициативата, 12 художници от различни държави, изрисуваха около 400 кв.м. от стените в подлеза. Пред Радио София Деляна Ангелова от фондацията припомни, че целта на проекта е да напомни на столичани..

публикувано на 06.06.24 в 09:53

Известни личности дават старт на инициативата "Четенето е модерно"

Като част от инициативата на Столичната община - Месец на детето, в Градската градина, до Народния театър „Иван Вазов“, ще бъде даден старт на събитието „Четенето е модерно“. Официалното откриване е днес в 17.00 ч. от кмета на София Васил Терзиев и заместник-кмета по социални дейности Надежда Бачева. Програмата включва четене на откъси от..

публикувано на 06.06.24 в 08:49

Слънце в четвъртък и температура в София около 27°

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но главно в планинските райони ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен запад-северозападен вятър. Максималните темпераутри ще са между 27° и 32°, в София - около 27°. Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще..

публикувано на 06.06.24 в 07:35

Изграждат станция за производство на водород в Кюстендил

Станция за производство на водород ще се изгражда в Кюстендил. Това беше обявено при презентирането на проекта "Захир", по който координатор е Тракийският университет - Стара Загора. Кюстендил, заедно с още няколко градове в страната, има възможност да се включи в първата в България и една от осемте в Европа т. нар. "Водородни долини"...

публикувано на 05.06.24 в 18:02

"Златна ябълка" за Фондация "Сийдър"

Фондация "Сийдър" бе отличена с награда "Златна ябълка" на Национална мрежа за децата в категория "Детска организация". Фондацията беше избрана сред общо 10 номинирани организации в тази категория. Спечеленото отличие е заслужено признание за екипа на организацията, който се състои от близо 100 професионалисти, работещи в 9-те социални услуги..

публикувано на 05.06.24 в 17:57