Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ГЕРБ-СДС алармираха, че в проекта за бюджет на София са намалели парите за здравеопазване

Снимка: Ани Петрова

Независимо от критиките към внесения проектобюджет на София за 2024-а година, в него има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. Това заявиха общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” на пресконференция край метростанция “Сливница”, чийто недовършен буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно. От ГЕРБ – СДС отговориха, че парите за здравеопазване са орязани.

Независимо от критиките към внесения проектобюджет на София за 2024-а година, в него има рекордни средства за инвестиции и решаване на най-големите проблеми на столицата. Това заявиха общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София” на пресконференция край метростанция “Сливница”, чийто недовършен от над 20 години буферен паркинг се зарекоха да изградят напълно.

"За първи път в предложения от нас бюджет за София има средства за довършването на паркинга, за да може всички коли в калта наоколо да намерят мястото си в паркинга, зелените площи да бъдат зелени площи и тук да има нормална градска среда за учениците от близкото училище и гражданите, ползващи метрото", заяви председателят на групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет Борис Бонев.

Бонев добави, че проектобюджетът предвижда довършване на големи инфраструктурни проекти като булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", ринговите булеварди и връзките със Северна скоростна тангента. Заложени са сериозни инвестиции в кварталите със средства за отчуждаване на зелени площи, както и за реконструкция на междублокови пространства и изграждане на квартална инфраструктура.

Представителят на “Да, България” Бойко Димитров добави, че бюджетът гарантира не само развитието на инфраструктурата в града, но и грижа за хората, включително рекордни инвестиции за образование. Общинският съветник подчерта, че през следващите години ще бъдат инвестирани над 200 млн. лв. само в образователна инфраструктура - строеж на нови детски градини и училища, както и разширяване на съществуващи.

"За първи път рекордно се увеличават общинските средства за култура. Общинските средства се увеличават с 15%, както в перата за заплати, така и в тези за издръжка. Програма "Култура" се увеличава с 50%, а вече в комисии разглеждахме и доклад за кандидатстване по ПВУ, което ще осигури двойно увеличение. Тоест,. от досегашните 1.5 млн. лв. ще се достигне до над 4 млн. лв. за програмата", подчерта Димитров.

Общинският съветник акцентира и върху гражданските бюджети по райони, с които софиянци пряко ще могат да изберат проекти за подобряване на условията в кварталите.

Рекордни са и средствата, предвидени за транспорт, през 2024-а година - 174 млн. лв. за компенсации за преференциални карти и по регламент от страна на СО, към които ще се добавят и и компенсациите от държавния бюджет в общ размер на 155 300 лв. Внесеният проект за икономическата рамка за транспорта за 2024-а година е на стойност 505 млн. лв. Допълнително почти 200 млн. лв. ще се инвестират в градския транспорт за метро, релсов път и нови метровлакове.

Емилия Ангелова от "Спаси София" заяви, че парите за почистването и озеленяването на София ще се увеличат с 10% при повече контрол и ефективна отчетност. Предвиждат се и 1 200 000 лв. допълнителни средства за Столичен инспекторат, така че да имаме повече инспектори, проверки и глоби, а същевременно бюджетът на завода за отпадъци ще бъде увеличен с 5 млн. лв. Активно се работи и за по-високи изисквания в договорите с почистващите фирми.

Съветниците от ГЕРБ-СДС алармираха, че в проекта за бюджет на София за 2024 година са намалели парите за здравеопазване в града. "Терзиев не предлага пари за нито една нова ясла, а довършва това, което е започнала Фандъкова. Управляващите не искат да осигурят пари за операционни маси и ехографи, скенери, които директорите на общинските болници изрично са поискали от общинските съветници".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00