Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнението, концепцията и аргументите на учениците търсят в Националният конкурс "Защо гласът ми има значение"

Пред Радио София ст.експерт Юлия Мишкова от организаторите

Снимка: Pixabay

Национален конкурс "Защо гласът ми има значение" се организира от образователния сайт prepodavame.bg за първи път и има за цел да предизвика учениците и техните учители да говорят по темата за право на глас и избор. Конкурсът е част от проект "Как да преподаваме активно гражданство", съфинансиран от ЕС.

Събеседник по темата в предаването "Ритъмът на Столицата" е Юлия Мишкова, старши специалист "Проекти" в prepodavame.bg

"Това е първо издание на конкурса, а идеята за него е в унисон с основната концепция пряко свързана с подкрепата към учителите да създават повече пространство за възможности и изява на учениците, чуваемост на техния глас, разработвайки различни материали в полза на преподавателите. Решихме,че можем да ги подкрепяме не само косвено, но и пряко, като организираме конкурс, с който да стимулираме участието на ученици и наистина да създадем пространство за изява на тяхното мнение по един толкова важен за всички ни въпрос", посочи тя.

Според скорошно изследване по темата направено сред 400 преподаватели от страната, едва 40% от тях смятат, че в училищата в които преподават, мненията на учениците се взимат предвид, разкри Юлия Мишкова.

"Важно е да поставяме пред учениците реални въпроси и казуси от света в който живеем, а не от теорията и да им даваме пространство и възможност да споделят съвсем открито своето мнение, дори и да не сме съгласни с него, дори и то да не е популярното, защото само така можем да изграждаме едни мислещи хора, които да имат желание за действие, а не да чакат нещо да се случи", категорична е Мишкова.

Конкурсът "Защо гласът ми има значение" вече е отворен за участие.

Основна тема е "Право на глас и избор".

Участниците трябва да изберат удобен за тях формат в обособените 3 категории: 

  • Есе по граждански проблеми;
  • Видео с публично изказване;
  • Проект за информационна кампания в социалните мрежи.

Те ще могат да участват и в трите категории, групово или самостоятелно, както и да са в гимназиален етап от 8 до 12 клас.

"Това, което ще очакваме да видим е ясно представяне на идеите, логично подбрани аргументи и оригиналност при презентиране на концепцията им", посочи старши експерт Юлия Мишкова.

По думите й възможността да изработят материал и да изберат сами аргументите, които да представят ще е от голяма полза за подрастващите.

Жури от образователни експерти ще оценява работата на учениците. Крайният срок за участие е 20 април 2024 г. Резултатите ще бъдат обявени в седмицата на 9 май, Деня на Европа.

Още подробности чуйте в разговора на Данаил Конов с Юлия Мишкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00