Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маслодайната българска роза и различните й приложения

Снимка: Радио София

По време на второто издание на форума свързан с иновации в агросектора в предаването "Радиокафе" се включи Ина Абаджиева. Тя е част от хората, които променят имиджа на розата.

"Нашата любовна история с розата започна преди повече от 10 години, когато със сестра ми бяхме още студенти.Тя завършваше магистратура в Милано, аз учех в София и идеята се роди в Милано. Тогава тя учеше "бранд мениджмънт" в столицата на модата, в международна среда и всеки от най-различни краища на света разказваше с какво е известна неговата държава, кои са брандовете, които са популярни", каза тя пред Радио София.

След като са попитали сестра й с какво е разпознаваема България тя е казала, че е с розите. Донесла им е сладко от рози от сувенирен магазин и колегите й са се възхитили.

"И понеже нашето семейство е с предприемачески дух решаваме да погледнем тази идея, да навлезем малко в дълбочина, да проучим има ли храни с рози, какви са те, как са позиционирани, кои са от България, на международния пазар какви има и всъщност разбираме, че има, но много малко. В България определено не е нещо, което е развито, а всъщност розата може да се добави в най-различни хранителни продукти и да се получи едно невероятно богатство от храни, чрез които розата да бъде достъпна за хората", сподели Абаджиева.

Тя отбеляза, че марката, която са патентовали важи за целия Европейски съюз, като са започнали с производството на сладка, плюс сушени рози за чай.

"В последствие запознахме да работим с розата, създадохме първия шоколад с маслодайна роза през 2014 година, патентовахме рецептата в Българско патентно ведомство. Тогава аз и сестра ми бяхме вписани в списъка на изобретателите", отбеляза тя. И добави, че както всеки бизнес и този има своите предизвикателства.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергин Борисов

Гергин Борисов: Само с 50 намаляват паркоместата заради новата организация на движение в центъра на София

Проектът за реорганизация на движението по булевардите „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фритьоф Нансен“ и „Ген. Скобелев“ е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Стартирането му сега предизвика негативни реакции от страна на живеещите по четирите булеварда. Въпреки това трансформацията на булевардите продължава...

публикувано на 07.05.24 в 09:46

Пролетта се завръща с температура в София около 25°

Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. В следобедните часове, главно над планинските райони ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили до умерен. Дневните..

публикувано на 07.05.24 в 07:35

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Концертмайсторът - художник Мичо Димитров с изложба в София

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49