Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хубав ден, в София - до 27°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток, в Източна България до умерен от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 26° и 31°, в София - около 27° . По Черноморието също ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 24° и 26°. Температурата на морската..

публикувано на 26.09.24 в 07:15

Образователна беседа в Перник насочва вниманието към опазването на околната среда

Опазването на околната среда е във фокуса на образователна беседа, която се организира от Сдружение "МоМенТор". Тя ще се проведе на 27 септември от 17.00 ч. в Международен младежки център – Перник. Кампанията е стартирала в началото на септември, сподели пред Радио София Катрин Петкова - председател на сдружението. „За този кратък период..

публикувано на 25.09.24 в 17:55
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Политическият живот в момента е пъстър, но изборът не е голям

Политическите взаимоотношения в момента са далеч от разбирането за това какво е политика и какво е политическо име, коментира пред Радио София политологът и преподавател в Софийския университет Страхил Делийски. „Поради тази причина, тази разпокъсаност на политическия свят и подмяната му с проблематика далеч от същинския смисъл на политиката,..

публикувано на 25.09.24 в 16:45

Националното сдружение "Недвижими имоти" с безплатни консултации по имотни казуси в София

Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) организира безплатни консултации за граждани по имотни казуси в София. “Идеята е да информираме гражданите за пазара на недвижими имоти, да можем да им дадем отговори на въпросите, които ги вълнуват и да решим техни казуси и в крайна сметка, да се обозначим, че ние сме там и ни има”, коментира..

обновено на 25.09.24 в 16:03

Протест и контрапротест в София заради новите правила за придобиване на шофьорски книжки

Кандидат-шофьорите ще имат право на максимум 4 явявания на листовки и практически изпит. Тази и още промени в наредбата на Министерството на транспорта, регламентираща шофьорските курсове, влизат в сила от 10 декември. Аргументите за въвеждането им са както по-качествена подготовка и пълна дигитализация на информацията за проведените курсове и..

публикувано на 25.09.24 в 15:27
Яна Спиридонова, Тодора Радева и Ивана Хидкова

13-о издание на Нощ на литературата ще се проведе тази вечер в центъра на София

13-ото издание на Нощ на литературата ще се проведе тази вечер в центъра на София, от 18.00 до 21.30 часа на различни локации. Повече за събитието разказаха Тодора Радева и Ивана Хидкова в предаването “Добър вечер, София“. Форматът на инициативата е много интересен със своите 19 читателски гнезда, намиращи се в различни локации. Във всяко едно..

публикувано на 25.09.24 в 15:22
Цветелина Анастасова и Драгомир Костадинов с водещата Гери Пейкова

Разпадът на обществото като вдъхновение в изложбата "Фрагментация"

Изложбата на младия художник Драгомир Костадинов, озаглавена “Фрагментация“,  пресъздава разпада на обществото, неговата фрагментация чрез „разцепване” на Аз-а между противоположни ценности и емоции. Човешкото лутане в крайностите, махалото на лична и групова емоция се оглежда в “специалното” огледало на безкрайността. Две полуглави,..

публикувано на 25.09.24 в 13:52