Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има ли втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена

Сиси Симеонова
Снимка: Радио София

Предаването "Радиокафе" днес е част от второто издание на Академията за иновации в агробизнеса. Заедно пътешестваме в света на иновациите, срещите ни са интересни и вълнуващи с хора, развиващи своите иновативни идеи в полза на всеки от нас.

Една от тях е лъчезарната и изключително интересна дама Сиси Симеонова от "Foody", чиято мисия на фирмата е да придават приключенски характер на ежедневното хранене и едновременно с това нещата да стават "по-еко". Отправната точка на идеите, които екипът реализира в продължение на 3 години е "спасяването" на храната и това да не се позволява тя да се разхищава. Тогава няколко заведения за хранене откликват на техния призив да се направи нещо колективно  в тази посока.

"Така че ние сме истинските "foody-та", което в превод от английски означава "чревоугодници", хора наслаждаващи се на храната и които не искат тя да бъде разхищавана“, разкри Сиси Симеонова. Тя допълни, че страстта и любовта към гастрономията е комбинирана с желанието, че в световен мащаб е нужно да сме по-устойчиви в начина, по който се храним, по който живеем и по който правим бизнес.

"Ние със сигурност се стараем да бъдем устойчив бизнес, който помага на хората, отскоро и на компаниите, да успяват да намалят своя въглероден отпечатък, като се наслаждават на  една истински вкусна храна", отбелязват от "Foody".

Какъв е механизмът който допринася за постигането на тази идея?

"Foody" е действащо уеб приложение достъпно за всеки браузър и влизайки в него всеки може да избере какво му се хапва. Храната е напълно годна и качествена, но не е продадена в обичайните часове, след които много хранителни обекти предлагат известно намаление.

"Тази отстъпка те предлагат на нашата платформа, където вие си избирате, плащате с карта, поръчвате доставка,  или вземате на място и си хапвате вкусно", поясни  Сиси Симеонова.

По думите й с това действие не се позволява храната да не бъде продадена и после да бъде изхвърлена.

"Нашата цел е да дадем втори шанс вкусната и годна храна да бъде спасена", подчерта тя.

Според ООН, храната която годишно се произвежда, накрая под една или друга форма бива разхитена и се превръща в петия най-голям замърсител в света, дори по-голям от авиационната индустрия, която сме свикнали да асоциираме директно с вредните емисии, каза още Симеонова.

Чуйте още от разговора на Лили Големинова в звуковия файл и се превърнете в ентусиасти за по-малко разхищение на храната.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето остава облачно, но по-топло

През деня облачността над страната ще е променлива, на места по-често до предимно слънчево. Значителна ще е над планинските райони и над западната половина от страната, но само на отделни места в планините ще превали слаб дъжд, информират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще продължи да духа умерен, в Западна България и..

публикувано на 10.10.25 в 06:25

БТС отбелязва 130 години с туристически походи по инициативата “България на върха”

В цялата страна ще бъдат проведени ученически походи до интересни туристически забележителности и планински върхове. Походите са част от инициативата “България на върха” на Българския туристически съюз, а организатори освен БТС, са също туристически дружества и Регионалните управления за образование. Инициативата се породи през пролетта като част..

обновено на 09.10.25 в 19:31

Форум, 09.10.25: Израел и "Хамас" одобриха първата фаза на споразумението за мир

В четвъртък, в коментарното предаване "Форум" гост бе Светлин Тачев - политолог в агенция "Мяра“, който заедно с водещия на предаването Лъчезар Христов обсъди следните теми: Продължава кризата с боклука – среща между министър председателя Росен Желязков и столичния кмет Васил Терзиев; Политически сезон в условията на напрежение и протести;..

публикувано на 09.10.25 в 19:05

УАСГ е домакин на кариерно изложение със 70 водещи фирми от строителния сектор

В Университета по архитектура, строителство и геодезия днес се провежда третото кариерно изложение под мотото “Студентите посрещат бизнеса“. Събитието събира близо 70 водещи фирми от строителния сектор, които представят стажантски програми и възможности за работа на студентите. “Идеята студентите да посрещат бизнеса се роди по моя инициатива преди..

публикувано на 09.10.25 в 16:17

Уменията са новата валута на конкурентоспособността

В централната сграда на Българска академия на науките - БАН преди дни се проведе международната конференция “Умения за пазарите на труда в зеления и цифровия преход“, част от европейския изследователски проект SkiLMeeT, която събира 70 участници от 23 държави. Събитието постави във фокус ключови въпроси за бъдещето - как зелената и цифровата..

публикувано на 09.10.25 в 15:40

"Личен ефир" - изповед, ритуал и сценично изкуство представя Йоана Захариева

В предаването “Добър вечер, София“ актрисите  Йоана Захариева и Деница Даверова разказаха за своя “Личен ефир“ , който ще представят пред широката публика тази вечер. “Това е моят личен ефир. През последните години влагам много усилия и енергия, и средства за срещи с психотерапията във всичките ѝ форми - групи за взаимопомощ, лични..

публикувано на 09.10.25 в 15:25

"Синя София" иска международен концесионер за “Топлофикация - София“

Създаването на комисия, която да се ангажира с привличане на международен концесионер на “Топлофикация - София“ предлагат от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет. Проблемите с общинското дружество могат да са следващото голямо изпитание за столицата след проблемите с отпадъците, изразиха притеснения от групата. Темата бе засегната и от..

публикувано на 09.10.25 в 15:14