Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 април Зала 1 на НДК

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Або с увлекателен разказ за съприкосновението си с автора

Снимка: Издателство "Рива"

Або гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света.

Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е професор по частици и астрофизика на Университета в Манчестър и учен в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN).

Або разказа как са се преплели пътищата им с бележития преподавател и учен, когато той успява да посещава лекциите му, свързани с физика, астрофизика и наука, просто от любопитство, докато в същата сграда в университета в Манчестър е бил студент по Криминология, а в по-късен момент пък преподава в гимназията, в която е учил Кокс.

“Имам лаическа страст към астрофизиката и когато попаднах на тази книга “Защо E = mc²?“ разбрах, че тя е едно обяснение на Теорията на относителността, за такива като нас, които не се занимават прекалено задълбочено с физиката“, споделя Або.


Но авторът не подхожда снизходително към аудиторията, напротив, разказва много обстойно, дори навлиза в математиката, като специално казва в началото на всеки откъс – “Може спокойно да прескочите следващите 3 страници, ако не ви е интересна математиката, но ние все пак ще ви обясним какво се случва“.

„Когато попаднах на тази книга, понеже имам интерес и към Брайън Кокс и към астрофизиката, реших, че е необходимо тя да се появи на нашия пазар“, казва Або и този факт вече е налице.

Проф. Брайън Кокс е сред малкото учени, които успяват, запазвайки високото ниво на това, което правят, да добият широка популярност. Сред тях и българинът проф. Леандър Литов, който се занимава с подобно разпространение на науката сред населението, също е и научен редактор на изданието, отбеляза Або.

“Това, което им помага да го правят е, че те не приемат себе си прекалено насериозно, имат социален подход, могат да бъдат много чаровни, а самият Кокс има много разнородни интереси – той е музикант и прочие“, допълни издателят.

Вдъхновяван от Карл Сейгън, Кокс е известен като „модерният Карл Сейгън“ във Великобритания.

"Тези хора изнасят лекции навсякъде, а мястото им в университета, в който преподават е запазено за цял живот. Това им дава свободата да обикалят и да популяризират науката по света", разказва Або.

Проф Кокс ще дойде и в България на 5 април. Повод за това е неговото шоу наречено  “Horizons“ (Хоризонти), което в основата си е научна лекция, която той представя с медения си глас по един много привлекателен начин.

“Неговите широко спектърни лекции, подтикват хората да искат да научат повече, той няма да говори с много специфични термини, няма да навлиза в математиката, но със сигурност тава е мястото, на което ще искате да заведете децата си, ако са в ранна тийнейджърска възраст, за да може те да се почувстват вдъхновени“, увери Або.

Как Брайън Кокс има способността да пречупи науката през призмата на спорта, “като топъл пай, който се купува на мач на Оудъм Атлетик, как този илюстративен елемент е свързан с енергията – чуйте още от разговора на Лили Големинова с Або, от който ще се вдъхновите да прочетете книгата “Защо E = mc²?“.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00